Vágólapra másolva!
Akárcsak az elmúlt idényben, ismét magyar belharc lesz a férfivízilabda-Euroliga főtábláján, miután a vasárnap délelőtti sorsoláson egy csoportba került a Domino-Honvéd és a TEVA-Vasas-Plaket együttese.

Az immáron negyedik éve a Margitszigeten tartott ceremónián - amelynek a T-Mobile és a Domino-Honvéd a házigazdája - először a születésnapját ünneplő LEN-elnököt Bartolo Consolót köszöntötték, aki őszintén meglepődött, hogy számon tartják ezt az alkalmat.

Bevezetőjében bejelentette, szinte bizonyos: jövő tavasszal Barcelonában lesz a Final Four; azzal, hogy nem az utolsó pillanatban, a negyeddöntőket követően jelölik ki a helyszínt, sokkal jobban megszervezhető és propagálható az esemény.

Először a LEN-kupa nyolcaddöntőinek párosítását készítették el. A Domino-Honvéd előző nap Szuperkupát nyert együttesének tagja, Tóth Ildikó húzta ki a gömböket: elsőként rögtön a Brendon-Eger került elő, amelynek az Oradea gárdája jutott; féligmeddig ez is magyar párharc, hiszen a nagyváradi gárdát több magyar légiós erősíti.

A Szeged-Beton gárdája az olasz Catania együttesével került össze - mindkét együttes egyértelműen esélyes a nyolc közé jutásra. A LEN-kupa további slágere a két spanyol szomszédvár ütközete, a Terrassa-Sabadell összecsapás, valamint a Dinamo Moszkva-CN Barcelona rangadó.

Az Euroligában az első felhördülést a két magyar gárda összesorsolása hozta: akárcsak tavaly a Vasas és az Eger, most a Vasas és a Domino került össze, az angyalföldiek ráadásul a Jug Dubrovnikkal is megmérkőznek, amellyel két éve a csoportkörben, az idén tavasszal pedig a negyeddöntőben találkoztak.

Nem ez lesz ugyanakkor az egyetlen testvérharc: a Brescia és a Posillipo is egy csapatba került, a két olasz gárdának nem lesz egyszerű dolga a Partizannal, valamint a Final Four házigazdai szerepére jelentkező Barcelonetával.

A címvédő Recco - soraiban három magyar olimpiai bajnokkal, Benedek Tiborral, Kásás Tamással és Madaras Norberttel - a szakemberek szerint a legkönnyebb négyesbe került, a Marseille, a Kotor és a Volgográd társaságába.

"Egyik magyar gárda edzője sem lehet boldog, amikor összekerül egy másikkal, szerettük volna elkerülni a Vasast, de ha már így hozta a sors, azon leszünk, hogy megoldjuk ezt a feladatot is" - kommentálta a sorsolást Kovács István, a Domino-Honvéd mestere. "Nem lenne rossz, ha a két magyar csapat jutna tovább, de a Dubrovnik nagyon kemény ellenfél lesz."

"Újabb szép kihívás előtt állunk, a csapatot alkalmasnak tartom arra, hogy megbirkózzon ezzel a feladattal is" - közölte Földi László, a TEVA-Vasas-Plaket szakvezetője. "Nem öröm, hogy a Dominóval kell játszanunk, az azonban biztos, hogy remek mérkőzéseket láthatnak majd a nézők a Komjádiban. Magyar bajnokként szinte kötelesség innen továbblépni, már csak azért is, hogy tartsuk a tavalyi szintet, azaz legalább eljussunk a negyeddöntőig - persze, a cél a Final Four, de előbb az előttünk álló csoportmérkőzésekre kell összpontosítanunk."

Az Euroliga főtáblás csoportjainak és a LEN-kupa nyolcaddöntős párjainak kisorsolása mellett Budapesten az is eldőlt, hogy az első számú kontinentális sorozat négycsapatos döntőjének, a Final Fournak Barcelona adhat otthont május 9-én és 10-én.

A katalán főváros küldöttei erről vasárnap állapodtak meg az európai szövetség, a LEN illetékeseivel - tudatta honlapján a LEN. A legjobb négy közé jutó együttesek a Picornell-uszodában szállnak majd vízbe az El-elsőségért, ott, ahol az 1992-es olimpia vízilabdatornájának, s a 2003-as világbajnokságnak több mérkőzését is megrendezték.

Az Euroliga csoportbeosztása, A csoport:
Olimpiakosz Pireusz (görög)
Sintez Kazany (orosz)
Jadran Herceg Novi (montenegrói)
Mladost Zagreb (horvát)

B csoport
Pro Recco (olasz)
CN Marseille (francia)
Primorac Kotor (montenegrói)
Lukoil Volgográd (orosz)

C csoport
Jug Dubrovnik (horvát)
TEVA-Vasas-Plaket (magyar)
Domino-Honvéd (magyar)
Etnikosz Pireusz (görög)

D csoport
Partizan Beograd (szerb)
CN Barceloneta (spanyol)
Leonessa Brescia (olasz)
Posillipo Napoli (olasz)

A LEN-kupa nyolcaddöntői:
Brendon-Eger (magyar) - Oradea (román)
Dinamo Moszkva (orosz) - CN Barcelona (spanyol)
Beton-Szeged (magyar) - CN Catania (olasz)
Budvanska Riverija (montenegrói) - CSZKA Moszkva (orosz)
Terrassa (spanyol) - Sabadell (spanyol)
Sibenik (horvát) - Spandau 04 (német)
Mornar Split (horvát) - Sturm Csehov (orosz)
CN Savona (olasz) - Panioniosz (görög)