Vágólapra másolva!
December 2-16-a között Franciaországban rendezik a nőikézilabda-világbajnokságot. A magyar együttes Nimes-ben kezdi a küzdelmeket, az E csoportban Spanyolország, Kongó és Japán lesz az ellenfél. Az előzetes várakozások szerint csupán az európai gárda szoríthatja meg a mieinket.

Októberben új szövetségi kapitányt nevezett ki a Spanyol Kézilabda Szövetség a női válogatott élére. A 35 esztendős Jorge Duenas célja, hogy úgy csapatot építve remek eredményt érjen el a franciaországi világbajnokságon.

A bilbaói származású szakember korábban dolgozott férfi csapatokkal is, többek között megfordult az Arrate együttesénél. Ahogy ő fogalmazott, tudja, mire vállalkozott.

"Váratlanul ért a felkérés, de azonnal beszereztem pár videót, összeírtam azon játékosok neveit, akikre első körben számítani akartam. Posztok és speciális munkára képes játékosok alapján válogattam. Azt hiszem, minden edző a saját szája íze szerint válogat, de egy 16-os keret esetében maximum 4-5 új ember felbukkanása várható."

Forrás: [origo]

Arra a kérdésre, vajon csapatának van-e esélye kiharcolni az olimpiai selejtező lehetőségét, Duenas optimistán felelt. "Hosszú lesz a világbajnokság, bármi megtörténhet. Addig küzdünk, amíg lehetséges, én úgy vélem, az olimpiai selejtező jelen pillanatban elérhetőnek tűnik."

A magyar együttes december 4-én, utolsó csoportmérkőzését vívja az ibériaiak ellen, előtte még Japán, illetve Kongó lesz az ellenfél.

A távol-keleti együttes legnagyobb erőssége a holland szakvezető, Bert Bouwer, aki megpróbált némi európai színt vinni a japánok játékába, ám még Ázsiában is vannak erősebb ellenfelek. Korea és Kína egyaránt legyőzte a vb-selejtezőn, az erőviszonyokat ez tükrözheti is, hiszen Németh András tanítványai egy hónapja a Pannon-kupán 40-21-re verték a jövő évi olimpia házigazdáját.

Kongó már 2006. januárjában kiharcolta a szereplést, az Afrika-bajnokságon ugyanis harmadik lett, 22-15-re legyőzve Elefántcsontpartot a helyosztón. Idén júliusban a IX. Afrika-játékokon ezüstérmet szerzett az együttes, megelőzve a szintén vb-résztvevő, ám csak 6. helyen végző Tunéziát. A döntőben egyébként 35-22-re kapott ki Angolától.

A csapat edzője Antoine-Claise N'Kombo, akinek munkáját a román Georghe Ionescu segíti.