Vágólapra másolva!
Sima vereséget szenvedett Koreától a magyar nőikézilabda-válogatott a dijoni vb-középdöntő utolsó mérkőzésén. Az ázsiai csapat 31-26-os győzelme azt jelenti, a magyar csapat az 3. helyen végzett csoportjában ("köszönhetően" a románok Németország elleni sikerének), s a negyeddöntőben Oroszországgal meccsel csütörtökön.  

Pincési László helyszíni tudósítása Dijonból

Középdöntő, 4., utolsó forduló, II. csoport:
Koreai Köztársaság - Magyarország 31-26 (12-9)
Dijon, 1500 néző
v.: Gjeding, Hansen (dán)
gól: Csoj 6/1, Mjung 5/1, Li Sz. 5/2, An 5, Oh Sz. 5, Kim Cs. 2, Mun 2, Kim O. 1, illetve Szűcs 8, Tóth 4, Görbicz 3/1, Ferling 2, Mehlmann 2, Szucsánszki 2, Kovacsicz 2, Szamoránsky 2, Balogh 1.
hetes: 5/4, illetve 1/1
kiállítás: 2, illetve 12 perc

Negyedik alkalommal nem sikerült előbb beszökni a csarnokba. A helyi francia szervezők ugyanis kínosan ügyeltek a menetrend betartására, ráadásul a sportlétesítmény egy kerítéssel körülvett területen feküdt. Akadt rá példa, hogy egy távozó teherautót kicselezve jutottam be, majd zárszerelőknél találtam meg szó szerint a kiskaput (pechemre a csarnok zárva volt, s már ki se tudtam jönni az udvarból, hiszen a kapu is elkészült).

Kedden minden precízen működött, igaz, kivételesen nem bántam a várakozást, nem hajtott a tatár: a csapat előtt végre nem egy klasszikus értelemben vett idegfeszítő, mindent eldöntő csata állt, "csak" egy rangadó. Egy olyan mérkőzés, amely a továbbjutó helyről hivatott dönteni, s amely a koreaiaknak volt élethalálharc. A végkifejletre persze ekkor még nem számíthattam...

Háromnegyed órával a mérkőzés kezdete előtt egy szektornyi iskolás gyerek érkezett a csarnokba, kezükben koreai zászlót ábrázoló papírlapokkal, s elképesztő hangzavart okozva a még melegíteni sem érkező ázsiaiakat biztatták. A magyar csapatból ezúttal Vérten Orsolya és Hornyák Ágnes maradt ki.

Az ázsiaiak nyitott védekezése eleinte nem hatott már zavaróan, hiszen gyakorolta a csapat a sok szélsőbefutásra alapuló, sokmozgásos támadójátékot, a 6. percben 5-4- állt a magyarok neve mellett. Az öt találatból ráadásul Tóth Tímea hármat szerzett - mindent egyéni akció során, s nem átlövésből.

Tíz perc után már változott a helyzet, Tóth két lövést rontott, Pálingert is alaposan megmozgatták a lövések, s csak egyszer találkozott a labdával, Mehlmannt pedig le is kellett cserélni, Balogh lett a kényszerátlövő (6-8). A 16. percben Csoj szó szerint kiütötte Görbiczet, de nem ő volt az egyetlen, akinek nem feküdt a koreai stílus, Kirsnernek addigra már háta és gyomra is fájt az ütések miatt.

A 18. percben Ferling és Görbicz kiegyenlített (8-8), Pálinger is bemelegedett, Korea időt kért, de az edző nem is tanítványaival, sokkal inkább a dán bírókkal volt elégedetlen. Szó, ami szó, volt is igaza, de addig hergelte a borzalmasan fújó dánokat, amíg azt a magyarok bánták: Kirsner, Kovacsicz, majd Görbicz is kétperces büntetést kapott, hármas hátrányban nem volt nehéz 11-9-re elhúzni.

Hogy csak a félidő végére lett három közte, Pálingernek köszönhető, aki három ziccert védett zsinórban, míg támadásaink szétforgácsolták a koreai kapufát (12-9).

Forrás: EPA

Pálinger, amíg a pályán volt, parádézott

A második játékrészt három villámgyors koreai találat vezetett be (15-9), majd Szűcs megtörte a 15 perces (!) magyar gólcsendet. Pálingert ráadásul egy kapufáról visszapattanó labda alaposan fejbe találta, Herr állt a helyére, de pihenőt kapott Görbicz és Tóth is.

Németh Andrásnak sajnos tétmeccsen is maradt ideje kísérletezni s pihentetni a kulcsembereket, Szucsánszki lett az irányító, Szűcs a bal-, Ferling és Mehlmann felváltva a jobbátlövő. S miközben arról ábrándoztunk, hogy akár csoportelsők is lehetünk, a vereség lehetőségéről megfeledkeztünk...

A teljesítményhez a magyar "drukkerek" is hozzátették a magukét, hiszen ahelyett, hogy buzdították volna a csapatot, 22-12-nél tízet számoltak rájuk... No comment!

Támadásban Szűcs vállalta magára a vezér szerepét, négy góljának is közönhetően 24-18-ra jött fel a válogatott, de annyi már nem volt a csapatban, hogy jelentős ellenállást fejtsen ki. Pozitívumot Szűcs mellett Mehlmann két gólja jelentett, s az, hogy a válogatottunk a siralmas teljesítmény ellenére is küzdött a végsőkig.

Korea visszavágott a két évvel ezelőtti, szentpétervári 42-29-es zakóért, s 31-26-ra győzött, számunkra álom maradt a csoportelsőség lehetősége.

Németh András szövetségi kapitány: "Mindent megpróbáltunk, de semmi sem jött be. Az első félidőben naggyá tettük a dél-koreai kapust. Ekkor a védelem még jól működött, a folytatásra azonban a támadójáték nem javult, hanem a hátsó alakzat omlott össze. Gyorsan el kell felejteni ezt a meccset, mert csütörtökön következik a vb egyik legfontosabb összecsapása."