Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott fordulatos mérkőzésen egygólos vereséget szenvedett Oroszországtól Franciaországban zajló világbajnokság negyeddöntőjében, így nem jutott a legjobb négy közé. Németh András csapata az első félidőben hat, a másodikban pedig négy góllal is vezetett, végül azonban nem tudta megtartani előnyét a címvédővel szemben.

Pincési László helyszíni jelentése Párizsból

Nőikézilabda-vb, negyeddöntő:
Oroszország - Magyarország 36-35 (20-22)
Párizs, Bercy-sportcsarnok, 8000 néző
v.: Krstic, Ljubic (szlovén)
Oroszország: Szuszlina - Uszkova, Andrjusina 7, Muravjova 2, Romenszkaja, Karejova 3, Vjahirjova 5, cserék: Szidorova (kapus), Poltorockaja 2, Poljonova 4/4, Sipilova 7, Posztnova 2, Turej 4/1, Dmitrijova
Magyarország: Pálinger - Kovacsicz 5, Görbicz 9/4, Szamoránsky 5, Ferling 1, Tóth 7, Vérten 2 - cserék: Szűcs 1, Kirsner 1, Mehlmann 1, Balogh 3, Hornyák, Tomori
hétméteresek: 7/5, illetve 4/4
kiállítások: 8, illetve 6

A statisztikák szerint a két fél eddig 21 alkalommal találkozott egymással, 11 orosz siker és 4 döntetlen mellett hat magyar győzelem született (a szovjetek elleni mérleget nem is mertük megnézni, mert alaposan rontotta volna az összképet).

A csapatból ezúttal Szucsánszki Zita és Borbás Rita maradt ki. Az oroszoknál nem volt ott Bliznova, ezek szerint a szerdai edzésen nem érezte úgy, hogy játékra alkalmas lenne a lába. A legnagyobb interenetes fogadóirodák egyike a találkozó előtt ötszörösét fizette annak, aki magyar győzelemre fogadott, az orosz csapat sikere 1,2-es szorzóval állt.

Forrás: EPA

Kőkemény, férfias csatát vívtak a hölgyek

Védekezésben Szűccsel és Tóthtal a tengelyben kezdett együttesünk, támadásban előbbit Ferling váltotta - Mehlmann szereplését tehát nem merte megkockáztatni a szakvezetés. A hátsó alakzat kifejezetten jól kezdett, hiszen átlövésig el sem jutottak az orosz nehéztüzérek, az egyéni betörések azonban heteseket, gólokat eredményeztek. Az első tíz percben ugyanezen akciók mellett nálunk sikerült helyzetbe hozni Szamoránskyt is (7-7)

A 12. percben Szűcs pihenője miatt egy nyitottabb fal váltotta az eddigi formációt, egy jó labdaszerzést követően Kirsner találatával először volt nálunk az előny (9-8), majd Kovacsicz két és Vérten egy találatával háromra nőtt az előny (12-9)

Merészen váltogatta védekezését a magyar csapat, s bár Németh András kifejezetten nem kedveli a nyitott formációt, ez a húzás is bejött. A 19. percben visszaállt a hatosfal, Pálinger hetest védett, ez újabb impulzust adott, már 17-11 volt az előny.

Aztán két perc alatt változott a helyzet, három eladott labda, s máris 17-15-öt mutatott az eredményjelző, Németh András azonnal letette a zsűriasztalra az időkérést jelző lapocskát. De hiába, Vjakirjeva, Sipilova, majd Turej is beköszönt - mint Kongó ellen, jött a 0-7-es széria (17-18). A hajrára nagyon jól jött a kettős emberelőny, a félidő végül 22-20-as magyar előnnyel zárult.

Kovacsicz sérülése miatt Balogh kezdte a második félidőt a jobbszélen, ment a szekér, Pálinger ismét hetest védett, ráadásul még emberhátrányban is sikerült gólt szerezni (26-22). A 43. percre ismét ikszre hozta az eredményt a címvédő, mert Andrjusina jól használta ki cselezőkészségét és lövőerejét, Szidorova fontos labdákat fogott.

Érkezett Mehlmann, aki elsőre a lécet találta el, a nézőtérre vágódó labdát a szurkolók félpercig képtelenek voltak visszadobni az előttük magasló háló felett. A hosszú percekig tartó orosz előnyt Balogh találatával sikerült megtörni, 31-30-nál Trefilov előbb a zsűriasztallal kapott hajba, majd dühösen időt kért.

Egy perc múlva még döhösebben üvöltött a kispaddal, előbb Mehlmann lőtt gólt a lábak között, majd Görbicz találta meg a hosszú alsó sarkot (33-30). Az 52. percben Poltorackaja és Tóth kapott kettős kiállítást, majd Vérten rántotta le emberét, a hajrá hat perce 34-33-ről indult, Sipilova egyenlített.

Németh András időt kért, Trefilov ezalatt oda sem ment tanítványaihoz...

Lehet, ez a siker titka? Karejeva, majd Vjakirjeva góljaival az utolsó két perc 36-34-es orosz előnyről indult, Balogh faragott a hátrányon, de ennyi sikerült, semmi több.

Hogy az utolsó félpercben támadó együttes figuráját miért arra a Mehlmannra kell kihagyezni, aki a kaput is alig találta el a vébén (egyáltalán miért vállalja el a szituációt?), nem tudni...

A csapat 36-35-re kikapott, s bár Görbicz lett a meccs legjobbja, az érdemtelen vereség tényén ez mit sem szépített. A mérkőzés lefújását követően Németh András csak annyit mondott kézfogás helyett a szlovén játékvezetőknek: "Bravo!"

"A csapatom teljesítményével elégedett vagyok, közel jártunk a maximumhoz. Sajnos, ez sem volt elég a győzelemhez, pedig bravúr lett volna nyerni a címvédő ellen. Volt a mérkőzésen 7-8 perc, ami nem a terveink szerint alakult. Ha ez nincs, akkor most mi játszanánk az elődöntőben. Ha tippelnem kell, norvég-orosz döntő lesz" - nyilatkozta a mérkőzést követően Németh András szövetségi kapitány.

"Az első félidőben a magyar kapus remekelt, míg a mieink alig találkoztak a labdával. A védelmünk sem volt jó, sok gólt kaptunk. A magyarok több alkalommal megleptek bennünket, ötletesek voltak, és ezekre kellett valamit kitalálni. A mi csapatunk még nincs kész, mert a fiatalok és a rutinosabbak még nem tudnak hatékonyan együtt játszani" - mondta Jevgenyij Trefilov, az oroszok szövetségi kapitánya.