Vágólapra másolva!
A rossz főpróba és a hihetetlen mezmizéria ellenére jó hangulatban készül a csütörtöki Eb-nyitányra a magyar férfikézilabda-válogatott. Együttesünk már egy hete Norvégiában van, az akklimatizációra nem lehet panasz. Reméljük, a játékra sem lesz. Nézzük, mire számíthatunk az előttünk álló tíz nap során, ahol együttesünk célja nem más, mint kiharcolni, illetve életben tartani az olimpiai részvétel reményét.

A december végi Karácsony-kupa megnyerését azért nem említhetjük egy lapon az utóbbi hetek munkájával, mert a szakvezetés immáron hagyományosan a fiatal, tapasztalatlan játékosokkal vágott neki a lengyelek, csehek és szlovákok elleni mérkőzésnek.

Az utóbbi két hét öt mérkőzése már komolyabb, s sajnos komorabb képet festett. A világ élvonalába tartozó címvédő elleni két vereség még magyarázható volt (noha a miskolci zakót elég nagyra szabták a franciák), ám a Posten-kupán már kiütköztek a hiányosságok.

Az első mérkőzésre még a mezek sem érkeztek meg, s bár a meccset mindössze kilenc játékossal kezdte együttesünk, nagy csatában, jó hajrával legyőzte Izlandot. Aztán Norvégia, s ami még fájóbb, Portugália is komoly különbséggel győzött.

Együttesünk a négyes tornát követően Bergen városába tette át székhelyét, azaz hétfőtől már a csoportmérkőzések helyszínén ismerkedhet a körülményekkel a Skaliczki-csapat.

A múlt hétfői magyar-francia találkozón megsérült kapus, Fazekas Nándor állapotának figyelembevételével Skaliczki László szövetségi kapitány a szerdai technikai értekezletig véglegesíti, hogy a kinn tartózkodó 17 játékosból ki marad ki az Európa-bajnokságra hivatalosan benevezhető 16-os keretből. (A szabályok szerint a csoportmérkőzések után kettő, a középdöntő után pedig egy játékos cseréjére lesz lehetőség a 16-os keretben.)

Fazekas és Mikler mellett szerencsére még ott van a tavalyi németországi vb magyar hőse, Puljezevics Nenad, aki ha hozza a megszokott formát, kellő stabilitást adhat egy-egy mérkőzésre a csapatnak.

Forrás: EPA

A védekezéssel reményeink szerint nem is lesz baj, a norvégok elleni felkészülési meccsen például negyedórán keresztül álomszerűen játszottak Herberték, a szakvezetés reménye szerint több variációval tudnak lépni az ellenfelek támadásaira.

Balszélen Iváncsik Gergő és Törő Szabolcs gyorsaságában és váratlan megoldásaiban lehet bízni, jobbszélen a fiatalabb Iváncsik testvér, Tamás, illetve a Posten-kupán Al Star-csapatba választott Gulyás Péter lehet húzóember.


Mit várunk a csoportmérkőzések során?

A legnagyobb hiányosságot balátlövő-poszton érezzük, ahol korábban Pérez, Diaz és Boday villogott, most viszont "csak" egy nagy hibaszázalékkal lövő Ilyés Ferenc, illetve a rutintalan Grebenár Gábor található.

Nem lennénk meglepve, ha a kapitány sokszor pótmegoldáshoz folyamodna, azaz az irányítóposztról Eklemovics Nikolát vagy Császár Gábort szerepeltetné ott, esetleg a balkezes bombázók (Nagy László, Laluska Balázs, Mocsai Tamás) közül egyszerre kettőt is pályán tartana.

A beállósoknál Gál Gyula nemrégiben épült fel sérüléséből, Zubai Szabolcs rutintalan, de képes a jó teljesítményre, Herbert főleg védekezésben kap lehetőséget.

Megoldódni látszik a mezmizéria

Megoldódik a magyar válogatott mezmizériája. Sinka László, a magyar szövetség (MKSZ) főtitkára arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szerda reggel a zöld színű mezeket, a hozzá tartozó kapusfelszerelésekkel együtt elküldték Bergenbe, míg a fehér és a piros garnitúrát csütörtökön viszi magával Ballai Attila sajtófőnök.

"Az egész hercehurca körülbelül 1,8 millió forint, amit az MKSZ fizet" - mondta Sinka. A spanyolok elleni, csütörtök 19.15-kor kezdődő rajtra készülő gárdának jelenleg nincs használható meze, ugyanis a házigazda norvég szövetség az együttes két, vadonatúj garnitúráját is rosszul mosatta ki, így ezek tönkrementek.

A vasárnap zárult Posten-kupa után a norvégok a magyarok fehér és zöld mezeit, valamint a kapusszereléseket kimosatták, azonban rossz hőfokon szárították meg, így minden ruhadarab jelentősen összement, a szponzori feliratok is "megrövidültek". Az MKSZ az ügyben panaszlevelet küldött a norvég és az európai szövetségnek.