Társoldalunk:

Gyenge előjáték után Eb-bravúrban bíznak kéziseink

2008.01.16. 7:34

A Norvégia öt városában január 17-27-ig tartó kontinensviadal 16 résztvevőjét négy 4-es csoportba sorolták, melyek mindegyikéből az első három helyezett jut a középdöntőbe, a negyedikek pedig hazautaznak.

A két hatos csoportban (AB, illetve CD ág) zajló középszakaszba minden együttes magával viszi a saját csoportjából érkező másik két továbbjutó elleni eredményét és megmérkőzik az azonos ág másik csoportjának három továbbjutójával (a címvédő francia, az izlandi, a szlovák és a svéd négyes legjobb három gárdájával).

A záró hétvégén a középdöntőcsoportok 1-2. helyezettjei keresztben játszanak a döntőbe jutásért, a két harmadik pedig az 5. helyért küzd meg egymással. Amennyiben az olimpiai kvalifikáció szempontjából arra szükség lesz, a 7. vagy a 9. helyet eldöntő mérkőzést is megrendezik a csoportnegyedikek, illetve -ötödikek között.

Az Európa-bajnokság különös jelentőségét ugyanis az adja, hogy az aranyérmet szerző válogatott közvetlenül kvalifikálja magát az augusztusi ötkarikás játékokra, és a mezőnyből további két együttes szerez jogot a májusi olimpiai selejtezőn való részvételre azon válogatottak közül, amelyeknek ez még nem sikerült.

A 16-os mezőnyből a világbajnok Németország már biztos olimpiai részvevő, a vb 2-7. helyezettjei, Lengyelország, Dánia, Franciaország, Horvátország, Oroszország és Spanyolország pedig szerepelhet az olimpiai kvalifikáción.

Miután a fenti hét együttes bármelyikének végső győzelme esetén a vb-8. Izland is automatikusan jogosulttá válik az olimpiai selejtezőn való részvételre, az is elképzelhető, hogy az Európa-bajnokság 9. és 10. helyezése is olimpiai kvalifikációs részvételt ér.

A magyar válogatott célja az első hat közé kerülés, de legalább az olimpiai selejtezőt érő helyezés elérése, mely a fentiek alapján jelenleg konkrétan nem számszerűsíthető.

Az olimpiai szereplés lehetőségének megőrzéséhez tehát a mieink előtt maximum egy válogatott végezhet az alábbiak közül: a rendező Norvégia, továbbá Csehország, Szlovénia, Montenegró, Fehéroroszország, Szlovákia, Svédország, valamint Izland (amennyiben vb-nyolcadikként nem nyer közvetlenül kvalifikációs helyet).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK