Vágólapra másolva!
"Az A csoportba való feljutás nagyon jó dolog lenne, még akkor is, ha ez csak rövid időre szólna. Sokat lendítene a jégkorongon. Úgy gondolom, kis szerencsével ez az álom már idén megvalósulhat" - nyilatkozta Dr. Leleszi Zoltán. Az egykori kiváló csatár jelenleg a Magyar Jégkorong Szövetség alkalmazásában áll, mint a válogatott csapatvezetője, s reménykedik a szebb jövőben.

- Komoly játékosmúlttal a háta mögött lett a válogatott csapatvezetője. Mesélne nekünk aktív pályafutásáról?
- Az Újpesti Dózsában nevelkedve lettem első osztályú játékos, ahol négy bajnoki címet ünnepelhettem, 1989-ben pedig Jászberénybe igazoltam és a Lehellel szereztem meg ötödik aranyérmem. Ezt követően félévet játszottam a norvég másodosztályban. Az akkori magyar viszonyokhoz képest hihetetlen jó körülmények közé kerültem, a második ligában is fedett pályákon játszottunk, ami itthon még az ob I-ben is csak álom volt. Négy vb-n szerepeltem, az utolsó kettő - a '90-es és a '92-es - azonban nem a legszebb emlék számomra... Újpestre visszatérve az 1992-es világbajnokság után döntöttem úgy, hogy befejezem a pályafutásom. Szerettem volna nagyon jó hokis lenni, de nem sikerült elérni az általam kívánt szintet, ezért inkább a tanulásra koncentráltam és elvégeztem a jogi egyetemet.

- Miként került újra kapcsolatba a sportággal?
- A Magyar Jégkorong Szövetség keresett meg. Amikor elindult az ifjú tehetségek nevelését segítő Heraklész-program az újonnan létrehozott szakmai stábban én lettem volna az utánpótláscsapatok vezetője, de másképp alakult. A felnőtt válogatottnál ugyanis megüresedett a csapatvezetői poszt és végül én kerültem Pat Cortina mellé. Ennek immár három éve.

- Csapatvezetőként milyen teendői vannak?
- A legfontosabb feladatom az, hogy koordináljam a szakmai team munkáját és a csapat körül minden rendben legyen, gondolok itt az utazástól kezdve a szálláson át egészen a pénzügyekig mindenre. Továbbá én vagyok a kapcsolattartó is minden irányban: a szövetség felé én képviselem a csapatot, a csapat felé a szövetséget. Nemzetközi tornáknál pedig a szervezőbizottság munkájában szoktam részt venni.

- Hogyan látja a sportág honi jövőjét?
- Az A csoportba való feljutás nagyon jó dolog lenne, még akkor is, ha ez csak rövid időre szólna. Sokat lendítene a jégkorongon, mert egy dinamikusan fejlődő sportág bizonyítaná, hogy érdemes a támogatásra, ráadásul a fiatalok előtt is ott lenne a példa, hogy érdemes dolgozni, küzdeni. Úgy gondolom, kis szerencsével ez az álom már idén megvalósulhat.

- Hogyan képzeli el saját jövőjét?
- Szeretem a munkámat, nagyon szívesen csinálom azt, amit csinálok. Persze ebben benne van az is, hogy jó a szakmai stáb és van egy ilyen válogatott csapatunk, ezekkel az emberekkel pedig öröm együtt dolgozni. És ha még az A csoport is összejön...

Hollandiai torna előtt hokisaink

A magyar válogatott soron következő nemzetközi eseménye a hollandiai Tillburgban lesz február 8-10. között.

A részletes program:
február 8., péntek:
17.00: Ukrajna - Magyarország
20.30: Horvátország - Hollandia

február 9., szombat:
17.00: Ukrajna - Horvátország
20.30: Magyarország - Hollandia

február 10., vasárnap:
12.30: Magyarország - Horvátország
16.00: Hollandia - Ukrajna