Vágólapra másolva!
A 2005-ös világbajnok, Spanyolország elleni parádés győzemmel kezdte meg szereplését a magyar férfikézilabda-válogatott a norvégiai Európa-bajnokságon. Skaliczki László fiai Puljezevics, Nagy és Ilyés vezérletével 35-28-ra nyertek, szombaton a németek következnek.

Eredmény, férfikézilabda-Eb, C csoport, 1. forduló:
Magyarország - Spanyolország 35-28 (14-12)
Bergen, Haukelandshallen, 2000 néző
v.: Baum, Goralczyk (lengyelek)
gólszerzők: Nagy L., Ilyés 7-7, Iváncsik T. 5, Császár, Gál 4-4, Mocsai T., Iváncsik G., Laluska 2-2, Eklemovics, Zubai 1-1, illetve Garabaya 8, Romero 7, Rocas 4, Garcia, R. Entrerrios 2-2, A. Entrerrios, Davis 1-1
kiállítások: 6, illetve 2 perc
hétméteresek: 2/1, illetve 3/1

Megérkeztek az új mezek Bergenbe, az esernyők városába, így nem kellett a napok óta nyújtott mezben pályára lépnie a magyar férfikézilabda-válogatottnak az Európa-bajnokság nyitónapján. Azon a mérkőzésen, amely nemcsak a jó nyitány miatt volt érdekes, hanem az olimpia felé vezető út első nagy lépését is itt tehették meg Skaliczki László szövetségi kapitány tanítványai.

Persze ellenfél is akadt, nem is gyenge: Spanyolország 2005-ben világbajnok, 2006-ban Eb-második volt, s ezúttal Norvégiában szerette volna bizonyítani, a tavalyi vb-7. hely csak egyszerű kisiklás volt.

A két fél korábban 25 alkalommal találkozott egymással (11 magyar győzelem, 4 döntetlen, 10 vereség a mérleg), legutóbb a tavalyi vb mannheimi középdöntőjében 33-31-es vereséget szenvedtünk. Azt megelőzően - 2004 júliusában Strasbourgban - viszont 31-28-ra győztünk.

Meglepetésre Grebenár mellett Gulyás maradt ki, Skaliczki kapitány minden bizonnyal azért szavazott bizalmat három beállósnak, mert Herbert mellett Zubainak is komolyabb szerepet szánt védekezésben.

A spanyol kapuban José Manuel Sierra Mendez kezdett, nem elég, hogy Barrufet el sem utazhatott Norvégiába, a másik világklasszis hálóőr Hombrados is megsérült, szerdán nem is edzhetett. Nos, a Valladolid 30 esztendős kapusa gyorsan bizonyította, nem véletlenül került hirtelen a kezdőcsapatba, az első három lövést hárította, az 5. percre 3-1-es előnyhöz juttatta társait.

Szerencsére gyorsan 3-3 lett, a felkészülés során nem éppen csúcsformát mutató Ilyés két pazar góllal jelezte, kár leírni a balátlövőket. Védekezési hiányosságainkat Puljezevics néhány bravúrral ellensúlyozta, eksztázisba kerülve szerencsére nemcsak saját védéseinél kellett üvölteni, hanem Nagy Lászlóék góljainál is.

Tíz perc elteltével 7-7-et mutatott az eredményjelző, Iváncsik Tamás második találatával sikerült is átvenni a vezetést, bátyja, Gergő viszont hetest rontott, ezért nem nőhetett tovább előnyünk.

Forrás: MTI

A győztes hadvezér: Skaliczki László jól keverte a kártyákat

Lassult a játék, hiszen a következő tíz percben mindössze 2-2 találat született. Magyar oldalon többféle védekezési felállással is próbálkozott a szakvezetés, a legstabilabbnak Ilyéssel tűnt, akár Herbert, akár Nagy tornyosult mellette. Puljezevics szerencsére továbbra is parádézott, Rocas úgy félt tőle, hogy jobbszélről kétszer egymás után a kaput sem találta el.

A 23. percben "megtört a jég": Zubai jóvoltából kettőre nőtt az előny (11-9), s bár kétszer is sikerült kivédekeznie a spanyoloknak az újabb támadást, Juan Carlos Pastor nem akarta kivárni a háromgólos hátrányt, inkább időt kért.

De a lendület nem lanyhult, Laluska kiállítása sem zavarta a mieinket, s Iváncsik Tamás, illetve Ilyés hátrányból növelte az előnyt (14-9). A veszprémi átlövőről szuperlatívuszokban lehetett csak beszélni, bátran, életveszélyesen játszott, amit elvállalt, gól lett.

A hajrában a fáradás első jelei mutatkoztak pár elrontott támadásban, s 14-12-es magyar előnnyel mehettek pihenőre a csapatok.

A szünet a spanyoloknak tett jót, két villámgyors góllal egyenlítettek, sajnos elfogyott az ötgólos előny. Iker Romero elkapta a fonalat, szerencsére Puljezevics amikor kellett, nagyot védett. A másik oldalon Laluska és Gál 2-2 gólját követően Ilyés bombázott ismét pontosan (20-17).

Ha matematikai alapon számolunk, akkor egyszerű lett volna a képlet: ha gólt kapunk, lőjünk is egyet, s nem lehet baj. Ám amint kicsit elbizonytalanodtunk a kapu előtt, ráadásul labdavesztésből lerohanáshoz juttattuk az ellenfelet, kész volt a baj.

20-20 után Hombrados is pályára lépett, de ő sem tudott segíteni. Egy emberelőnyt remekül kihasználva 27-23-ra ismét sikerült meglépni, Nagy átlövésből, majd lerohanásból, Iváncsik Tamás szélről, Mocsai büntetőből villant.

Forrás: MTI

Gergő volt a kevésbé gólerős az Iváncsik fivérek közül, de ő is remekül játszott

Pastor ismét időt kért, ám Nagy újabb találatával ismét visszaállt az első félidő végén már egyszer elért ötgólos különbség. Sőt, a barcelonai magyar kétperces kisbüntetését Ilyés akkora góllal büntette meg, hogy majdnem levitte a spanyol hálóőr fejét.

A 48. percben 30-23-nál már hinni lehetett a csodában, abban, hogy a három évvel ezelőtti világbajnokot legyőzve óriási lépést teszünk a középdöntő, s egyben a hőn áhított olimpia szereplés felé.

Három spanyol találat után Puljezevics a lécre imádkozott egy hetest, végképp megtörve az ellenállást. A magyar csapat hatalmas fegyvertényt végrehajtva legyőzte Spanyolországot 35-28-ra, a pénteki pihenőnap után szombaton a világbajnok németek ellen lehet folytatani a diadalmenetet.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Élvezték a fiúk a játékot, ötletük volt, feszes védő- és támadójáték mellett pedig ott volt Puljezevics, aki magabiztosságot adott. Minden jól sikerült, a sikeres megoldások növelték az önbizalmat."

Nagy László: "Sikerült a barátoknak megmutatni, hogy ez a csapat képes a jó teljesítményre. Jó taktikát dolgozott ki a kapitány, sikerült hellyel-közel megvalósítani, szerencsére védekezésben és támadásban is extrateljesítményt nyújtottunk."