Vágólapra másolva!
Svédország ellen kezdte meg középdöntőbeli szereplését a magyar férfikézilabda-válogatott a norvégiai Európa-bajnokságon. Az olimpiai kvalifikáció miatt létfontosságú összecsapáson az utolsó pillanatban szerzett találattal egyenlített 27-27-re a skandináv csapat, Skaliczki László tanítványai szerda este Izland ellen folytatják.

Eredmény, férfikézilabda-Eb, II. csoport, 1. forduló:
Magyarország - Svédország 27-27 (16-14)
Trondheim, 4000 néző
v.: Visekruna, Stanojevic (szerb)
gól: Iváncsik G. 8, Ilyés 5, Laluska 3, Nagy L. 3, Császár 2, Mocsai 2, Iváncsik T. 2, Gál 1, Zubai 1, illetve Ahlm 8, Andersson 5, Lennartsson 4, Doder 4, Boquist 3, Lundström 1, Petersson 1, Carlén 1
hetes: 4/3, illetve 1/1
kiállítás: 6, illetve 10 perc

A sérült Gulyás Péter helyett Nagy Kornélt, a Dunaferr játékosát hívta be a keretbe Skaliczki László szövetségi kapitány. A Dunaferr fiatal hálóőre, Mikler Roland szintén hazautazotthat, mivel Fazekas Nándor Eb előtti sérülése rendbe jött, így Puljezevics Nenaddal ketten osztják meg a kapusposztot.

A svédek elleni összecsapásra Nagy csak a lelátón kapott helyet, csapattársával, Törő Szabolccsal együtt.

A rotációnak megfelelően ezúttal Fazekas kezdett a kapuban. Az első kapura lövés Nagy László nevéhez fűződött, ám a Portland San Antonióban védő veterán kapus, Svensson szépen védett. Ilyés ellen már nem volt ellenszere, a veszprémi átlövő egymás után kétszer is felavatta (2-0).

A másik oldalon Fazekas három bravúrral nyitott, elsőként a Kielben játszó Ahlm késztette megadásra. Kiválóan védekezett együttesünk, Laluska blokkol, Iváncsik Tamás labdaszerzésével már 4-1-re nőtt az előny.

Azt viszont már az első percekben látszott, nem lesz egyszerű átlőni a svéd hatosfalat, a kétméteres óriások igazi feladatot jelentettek átlövőinknek. Két gyors labdaszerzés után szépített a skandináv együttes, majd emberhátrányból Ahlm révén egyenlített is (4-4).

Szerencsére az Iváncsik fivérek villantak, előbb Gergő szélről, majd Tamás újabb gyors indulásból volt eredményes. A 11. perc végére Ilyés harmadszor demoralizálta Svenssont (7-5).

A megoldhatatlan problémát a beállós jelentette, Ahlm gyakorlatilag úgy vált le védőiről, ahogy akart, nehezen lehetett megakadályozni, hogy eljusson hozzá a labda. Szerencsére akadtak azért rossz kísérletek, ezeket sikerült gyors rohamokkal büntetni. Negyedóra elteltével 10-8-ra vezettünk, a 18. percre Iváncsik Gergő hetesével már három volt az előny (12-9).

14-12-nél Gál kiállítása miatt aggódhattunk kicsit, ám Fazekas pazar védéseket bemutatva kétszer is kivédte Källmann ziccerét. Látva a szenvedést, időt is kért a svéd szakvezető.

A hajrában Nagy is kisbüntetést kapott, Skaliczki László pedig azonnal időt kért. Kim Andersson hetesből szépített, de a slusszpoént a visszatérő Nagy találata jelentette (16-14).

A második játékrész jó előjelként Ilyés-góllal indult, ám Doder találatával már egyre zárkózott a 4-szeres Európa-bajnok (17-16). Zavar mutatkozott a támadásban, hiszen Svenssont sok munkára nem késztettük, igaz, azt is mondhattuk, jó a helyzetkihasználásunk: a második kísérletből Gál szerzett gólt (18-16).

Fazekas folytatta parádéját (az első játékrészben 44 százalékkal védett!), jobban megérte a svédeknek felállt fal ellen tüzelni, semmint ziccereket rontva "égni". Úgy tűnt, sokat jelentene egyszer elmozdulni a háromgólos előnyről pozitív irányba, onnan ugyanis mindig felálltak a háromkoronások (20-19).

A 40. percben Ahlm villant, 20-20-ről kezdődhetett minden elölről. Miután kaptunk ötöt úgy hogy egyet sem dobtunk, Skaliczki kapitány azonnal időt kért. "Szépen csináltuk eddig a meccset, most elkezdünk villogni, rivalizálni. Együtt kell dolgozni" - mondta kissé idegesen.

A kapuba Puljezevics érkezett, de ő sem segített. Teljes tanácstalanság lett úrrá a csapaton támadásban, lövésig sem jutottunk, védekezésben az 5+1-es formációban sem leltük a megoldást. 24-20-ra már a svédek vezettek, hetet dobtak, amire mi eggyel sem tudtunk válaszolni...

Szerencsére Iváncsik Gergő újra megvillant, két gólja között Puljezevics kifogta Ahlm kísérletét (22-24). Nyugalomra lett volna szükség, ám az 50. percben még mindig 26-24-re a skandinávok vezettek. "Puki" ismét védett, Ilyés blokkal együtt betalált - 25-26.

Aztán Zubai pillanatai következtek, előbb labdát szerzett, majd kiállíttatta magáról Carlent, majd Ilyés büntetőt harcolt ki, amit sajnos Iváncsik Gergő a kapu fölé pattintott. Ami még nagyobb baj, a nagy akarat figyelmetlenségbe torkollott, Doder kiállítása miatt kettős előnyben támadhatunk, ám labdát vesztettünk.

Az 56. percben újabb hetes, ezúttal Mocsai nem hibázott (26-26). Idegőrlő percek következtek, az első hibát Ilyés követte el, lövését Svensson védte, a másik oldalon szerencsénkre Boquist ejtette ki a labdát. De Császár sem talált be, a veterán kapus olvasta lövését.

Nyolcvan másodperccel a vége előtt Zubai csodás gólt szerzett (27-26), 22 másodperccel a lefújás előtt a svédek kértek időt, a kapus helyett mezőnyjátékost hoztak pályára, s sikerült egyenlíteni.

A 27-27-es végeredmény nem rossz, az egy pont sokat érhet az olimpiai kvalifikációért folytatott harcban.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Hullámzott a mérkőzés, voltunk olyan helyzetben, hogy reménytelennek tűnt a pontszerzés, a végén pedig mi vezettünk, és nem bírtunk a svédekkel az utolsó támadásban. Szerdán hatalmas és fontos csata vár ránk. Döntő lesz a frissesség és a hit. A kulcsemberek most nem pörögtek igazán. Az majd később dől el, hogy mit ér az egy pont."