Vágólapra másolva!
Elsőként a horvátok jutottak be a döntőbe a norvégiai férfi kézilabda Európa-bajnokságon: az elődöntőben nagy csatában, egy góllal győzték le a címvédő franciákat, ezzel történetük során először mérkőzhetnek aranyéremért kontinensviadalon. A finálé másik résztvevője a dán alakulat lesz, amely egy utolsó pillanatban szerzett hetesgóllal győzte le a világbajnok németeket.

A nap sportképe: a horvát százlábú

A franciák elleni találkozón az első félidőben a horvátok irányítottak, akadt olyan szakasz, amikor három góllal vezettek, de a címvédő a tőle elvárható módon szívósan kapaszkodott.

A második 30 perc még kiélezettebb küzdelmet hozott, a címvédő egyenlített, sőt a vezetést is átvette, s a hajrához érkezve megjósolhatatlan volt, melyik csapat nyer.

A végén a horvátok két percig támadtak, erőfeszítéseik gólt eredményeztek, a franciák pedig az utolsó percben már nem tudtak egyenlíteni.

A második elődöntőben Dánia a világbajnok Németországgal meccselt. Az első félidő első felében a dánok akarata szerint alakultak a dolgok, 7-5-re vezettek, ezt követően azonban a németek sorozatban hét gólt dobtak, miközben egyet sem kaptak, ennek nyomán kedvező helyzetben mehettek pihenőre.

A folytatásban az északiak felzárkóztak, aztán már felváltva vezettek a csapatok. A dánok a hajrában két góllal elhúztak, a németek parádésan egyenlítettek, egy remek bejátszás után viszont heteshez jutottak a skandinávok. Már csak három másodperc volt hátra. Christiansen ezúttal sem hibázott - az egész Eb-n egyetlen büntetőt rontott -, kiélezett helyzetben a döntőbe lőtte csapatát.

Eredmények, elődöntők:
Horvátország - Franciaország 24-23 (11-9)
Dánia-Németország 26-25 (10-13)

az 5. helyért:
Svédország - Norvégia 36-34 (15-13, 26-26, 30-30) - kétszeri hosszabbítás után

A magyarok csoportjából továbbjutott svéd válogatott szerezte meg az ötödik helyet, miután nagy csatában legyőzte a hazai együttest. Az összecsapás óriási küzdelmet hozott, a svédek kétszeri hosszabbításban kerekedtek a norvégok fölé.

A svédek az ötödik helyükkel közvetlenül indulási jogot szereztek a 2009-es világbajnokságra. Mindkét együttes olimpiai selejtezőt játszhat.

a vasárnapi program:
a 3. helyért:
Franciaország - Németország 13.30

döntő:
Horvátország - Dánia 16 ó