Vágólapra másolva!
A dán válogatott nyerte a norvégiai férfi kézilabda Európa-bajnokságot, miután a lillehammeri döntőben legyőzte a horvát csapatot. A sikerrel a skandináv együttes olimpiai kvótát szerzett. A két évvel ezelőtti aranyérmes francia válogatott bronzérmes lett.

Eredmény, férfikézilabda-Eb, döntő:
Dánia - Horvátország 24-20 (13-10)
Lillehammer, 8000 néző
v.: Breto, Huelin (spanyol)
gól: Christiansen 7/2, Boesen 7, Jensen 4, Lindberg 3, Knudsen 2, Jörgensen 1, illetve Metlicic 5, Cupic 4/1, Balic 4, Lackovic 2, Vukic 2, Alilovic 2, Vori 1
hetes: 2/2, illetve 2/1
kiállítás: 10, illetve 10 perc

Sokkal jobban kezdte az összecsapást a horvát együttes, amely Metlicic kettő, Cupic és Vori egy-egy találatával a 8. percben már 4-0-ra vezetett. Jól működött a védekezés, a dánok nem találták meg ennek az ellenszerét.

Aztán az északiak Boesen és Jörgensen vezérletével a 19. perc elején 6-6-nál utolérték az ellenfelet, Lindberg jobbszélről betalálva 10-9-nél először juttatta vezetéshez Dániát.

Forrás: MTI

Ettől kezdve megtört a horvát csapat, s a félidő 13-10-es dán előnye a 38. percre 17-11-re dagadt. Ekkor a horvátok visszaálltak a hatosfalas védekezésre, s szívósan el kezdték ledolgozni a hátrányt.

A hajrában elszabadultak az indulatok, 20-17-nél először csak kétperces kisbüntetést kapott Lino Cervar kapitány, majd két perc elteltével olyan hevesen vitatott egy bírói ítéletet, hogy piros lappal végleg a lelátóra száműzték a spanyol játékvezetők.

Emberhátrányban Balic révén még 22-20-ra felkapaszkodott a horvát együttes, ám Jensen és Boesen nem hagyta magát elragadtatni, még két gólt bevágtak, Hvidt kapus kivédte Cupic büntetőjét.

24-20-as győzelmével Dánia férfiválogatottja első aranyérmét nyerte komoly világversenyen, míg Ulrik Wilbek az első olyan szakvezető lett, aki női és férfi csapatot is Európa-bajnoki aranyéremhez segített.