Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott horrorisztikus izgalmakat hozó, szenzációs mérkőzésen 4-2-re verte a házigazda Japánt a Szapporóban zajló Divízió I-es világbajnokságon, ezzel óriási lépést tett afelé, hogy szombaton ki-ki meccset vívhasson a feljutásért Ukrajna együttesével. Pat Cortina csapata remek teljesítményt nyújtott, és összeségében megérdemelten nyert, azt azonban nem hallgathatjuk el, hogy a lengyel vezetőbíró másfél perccel a mérkőzés vége előtt, 3-2-es magyar vezetésnél egy teljesen szabályos japán gólt érvénytelenített.

Divízió I-es jégkorong-világbajnokság, 3. forduló:
Japán - Magyarország 2-4 (0-0, 1-3, 1-1)
v.: Meszinsky (lengyel), Matheson (norvég), Krpelec (szlovák)
Szapporó
gól: Szato (37:38), Nisivaki (46:00) illetve Ladányi (26:45), Palkovics (27:45, 58:34), Ocskay (33:50)
kiállítások: 16, ill. 20 perc

A világbajnokság harmadik köréig kellett várni a két részre szakadt mezőny első igazi rangadójára, mégpedig a világranglista-22. Japán, és a rangsorban egy hellyel a házigazda előtt található magyar válogatott összecsapására.

Pat Cortina szövetségi kapitány szerint fegyelmezett játékkal lehetett esélyünk a villámgyorsan korcsolyázó és rendkívül szervezett játékot produkáló házigazda ellen, ebben pedig komoly segítséget nyújthat a csapatnak az NHL tartalékbajnokságában szereplő Iowa Stars együttesében edződő Vas János, aki csapata alapszakaszbeli bajnoki kötelezettségeit letudva a harmadik forduló előtt csatlakozott társaihoz.

Első harmad:
Pat Cortina bevállalósat húzott, és rögtön az első sorba jelölte a vébére gyakorlatilag a Japán elleni meccs előtt alvás nélkül beeső Vas Jánost. A második perc hozta az első kiállítást, könyöklésért Darcy Mitany szállt ki két percre.

A magyar csapat rögtön le is táborozott a japán kapu előtt, a házigazdák képtelenek voltak kihozni a korongot saját harmadukból. A magyar válogatott az első két meccsén kimondottan jól használta ki az emberelőnyöket, ezúttal azonban egyelőre nem sikerült bevenni Haruna kapuját.

Az első japán helyzet: kapu előtti kavarodást követően a furcsán pattanó korong éppen csak elkerülte Szuper Levente kapuját. Felpörgött a mérkőzés, mindkét csapat elkezdte fokozni az iramot. Palkovics kemény lövéssel kínálta meg Harunát, azonban nem jött ki a pakk a japán kapusról.

Öt az öt ellen is úgy állt fel a magyar csapat, mintha emberelőnyben lenne, azonban Holéczy próbálkozását is védte Haruna.

Az első magyar emberhátrány: Tokaji akasztotta ellenfelét, két percre ő is a büntetőpadra ülhetett. Jól bekkelt a magyar válogatott, úgy húzta ki az emberhátrányt, hogy a japánok gyakorlatilag fel sem tudtak állni.

Az eddigi legnagyobb helyzet: egy középre kotort korongba Kamino szúrt bele, a pakk átcsúszott Szuper lábai között, a magyar kapus azonban egy reflexből elkövetett hanyatvetődéssel ráfeküdt a korongra. A másik oldalon Palkovics lövését spárgázta ki látványos mozdulattal Haruna.

Magas botért Szélig Viktort állította ki a játékvezető: a japánok azonnal kihasználták az előnyt, azonban Suzuki előbb ért a kapus előtti felfestett területre, mint a pakk a hálóba, így a játékvezető érvénytelenítette a találatot.

Ladányi emberhátrányban is áthámozta magát a japán védőkön, azonban az utolsó pillanatban tisztáztak előle. Még ugyancsak emberhátrányban Vas Márton került ziccerbe, azonban éles szögből a jobb oldali kapuvasat találta telibe.

A magyar kapu előtt tömegjelenetet páros kiállítással büntették a bírók, a másik oldalon Vas János fonák emelése halt el Haruna ölében. A harmad utolsó pillanatában ismét Tokajit küldték a játékvezetők, így magyar emberhátránnyal indul a második játékrész.

Második harmad:
Felálltak a japánok, a magyar válogatott azonban Szuper vezérletével ezt az emberhátrányt is megúszta kapott gól nélkül.

Érezhetően feltüzeltebb állapotban kezdte a japán válogatott a második harmadot, egyre forróbb pillanatok alakultak ki a magyar kapu előtt. A magyar válogatott felvette a kesztyűt: előbb Tokaji bombája zúgott el a kapu mellett, majd Vas Márton lőtt a kapuval szemből, nagy helyzetből a jobb kapuvas mellé.

Ocskay nagyon szemfülesen korongot szerzett, egyedül vezethette rá Harunára, azonban végül nem tudta áttuszkolni a pakkot a japán kapus lábai között.

Japán kapu előtti bulit követően Vas Márton elhozta a korongot, az Ladányi elé került, aki nagy gólt ragasztott a hazai kapuba (0-1). Alig egy perc telt el, amikor Palkovics húzott el a jobb oldalon, majd zseniális csuklómozdulattal emelt a rövid felső sarokba (0-2).

Ismét Tokajit küldték ki a bírók, a japánok felálltak, Szuper azonban zseniális védésekkel tartotta a magyar csapatot. Ennaffattit is kiküldték a játékvezetők, 44 másodpercre kettős fórba kerültek a japánok.

A magyar válogatott hősiesen kivédekezte az öt a három elleni helyzetet, az első kiállított magyar játékos visszajöhetett. Óriási nyomás nehezedett a magyar kapura, Szuper azonban továbbra is földöntúli védésekkel kergette őrületbe a japánokat.

Emberhátrányban Ocskay szerzett korongott, kapura húzott, elfektette Harunát, majd fonákkal szemtelen gólt emelt vissza a kapu közepébe (0-3)!

Nem adták fel a japánok: Szato száguldott el a bal szélen, Szuper beadást várt, a hazai játékos azonban beemelte a pakkot a rövid sarokba (1-3). Ez szerencsére nem viselte meg a magyar válogatottat, bár nagyon jöttek a japánok, a mieink megbízhatóan, stabilan hárították a hazai próbálkozásokat.

A második harmadban a játékvezetők alaposan megfújták a hazai pályát a japánoknak, a magyar válogatott rengeteget játszott - olykor megkérdőjelezhető bírói döntéseket követő - létszámhátrányban, így különösen értékes, hogy ebben a játékrészben tudott stabil vezetésre szert tenni.

Harmadik harmad:
Emberelőnyben kezdtük az utolsó játékrészt, amelynek rögtön az elején Tokaji szúrta rá a kék vonalról, a kapusról kijövő korongot Vas János kevéssel húzta a bal kapuvas mellé.

Alighogy kiegészült a japán csapat, Kellert is kiállították a játékvezetők, így ismét emberlőnybe került a magyar csapat, a házigazdák azonban ezt is sikeresen kivédekezték.

Keller visszajött és azonnal adott egy gólpasszt Nisivakinak, aki egy gólra felhozta a japán válogatottat (2-3).

Vérszemet kaptak a japánok, és óriási iramot kezdtek diktálni az egyenlítő gól megszerzése érdekében. A hazai csapat egyértelműen átvette az irányítást, a magyar válogatott pedig jobbára védekezésre kényszerült. Ladányi egy kiugrással próbálkozott, azonban két jó csel után végül megállították a hazai bekkek.

Aaron Keller ismét alaposan megkavarta a magyar védelmet, azonban Szuper egymás után kétszer is nagyszerűen védett. Ezt követően Nisivaki kínálta meg váratlanul Szupert, a magyar kapus azonban ezúttal is résen volt.

Folytatódott a tüzijáték a kapunk előtt, Szuper vezérletével azonban jól bekkelt a magyar válogatott. Holéczy holtidőben elkövetett szabálytalansággal állíttatta ki magát, így ismét emberelőnybe kerültek a japánok.

Megúsztuk az emberhátrányt, egy remek kontra után pedig Palkovics eldönthette volna a meccset, azonban nagy helyzetben a kapuvasat találta telibe.

Domeki zseniális szólót mutatott be, átfűzte magát a teljes magyar védelmen, majd szenzációs gólt emelt a bal felső sarokba. A találatot követően óriási huzavona alakult ki, hiszen csak a visszajátszásokból derült, hogy valóban bent volt a korong, a játékvezető azonban mindenki teljes döbbenetére érvénytelenítette a gólt!

Időt kértek a japánok, és azonnal lehozták a kapusukat, hogy emberfölényben álhassanak fel, azonban elvesztették a korongot, Palkovics pedig üres kapus góllal mindent eldöntött (2-4).

Így láttuk mi:
A magyar válogatott jól kezdte a mérkőzést, a japánok kicsit nehezebben melegedtek be, de amikor elkapták a fonalat, két nagyjából egyforma képességű csapat élvezetes küzdelme zajlott a szapporói olimpiai csarnok jegén. A japánok gyorsabbak, a mieink erősebbek voltak, azonban egyik tulajdonság sem tudott dominánsan a másik fölé kerekedni így az első játékrészben nem jutottak gólig a csapatok.

A második harmad első felében gyakorlatilag folyamatosan emberhátrányban játszott a magyar válogatott, azonban zseniális egyéni villanásoknak köszönhetően gyakorlatilag hat pec alatt padlóra küldtük a japán csapatot. A hazaiak lélektanilag számukra nagyon jó pillanatban, még a második húsz perc vége előtt szépítettek, így a japán mentalitást ismerve biztosak lehettünk benne, hogy a hazaiak órási lendülettel jönnek majd az utolsó harmadban.

Így is lett: a japán válogatott nagy nyomás alatt tartotta a magyar kaput, és bő másfél perccel a vége előtt úgy tűnt, hogy nem tudja kihúzni az utolsó erőtartalékait is mozgósító Cortina-csapat, hiszen Domeki a mérkőzés legszebb góljával egyenlített. A pakk minden bizonnyal olyan erővel jött vissza a bal felső sarokból, hogy a játékvezetők azt gondolták, hogy ilyen erővel csak kapuvasról jöhet, így végül érvénytelenítették a teljesen szabályos, ráadásul igen látványos találatot.

A magyar válogatott tehát nem panaszkodhatott a szerencséjére, azonban nem csak ennek köszönhető a győzelem, hiszen a háromgólos előnyt meg is kellett szerezni, ezt pedig remek teljesítménnyel tették Ocskayék.

Csütörtökön szünnap lesz a világbajnokságon, majd pénteken Horvátország, szombaton pedig minden bizonnyal a feljutásról döntő Ukrajna elleni összecsapás következik.

Így látták ők:
Pat Cortina szövetségi kapitány:
"Gratulálok a japán csapatnak, jól játszott. Mi is kitettünk magunkért, és talán most játszott a legjobban a válogatott, amióta én vagyok a szövetségi kapitány. Jól védekeztünk, sokat korcsolyáztunk, remek volt az emberhátrányos védekezésünk, és sok gólszerzési lehetőségünk is akadt. Továbbra is keményen küzdünk, mert két fontos meccs még vár ránk. A meg nem adott gólokkal nem kívánok foglalkozni, nem az én dolgom, hogy a bírói döntéseket kommentáljam. A saját csapatom teljesítménye érdekel elsősorban, és azzal elégedett voltam. Megdolgoztunk a sikerért."

Mark Mahon, a japánok szövetségi kapitánya: "Nagyon jól játszott a magyar csapat, és a vitatott gól ellenére megérdemelten nyert. Sok játékosunk nem nyújtotta azt, amit várni lehetne tőle. Az elején nem pörögtünk eléggé, és ekkor jutott komoly előnyhöz riválisunk. Azt mindenki láthatta, hogy az utolsó percben gólt lőttünk, csak éppen a gólbíró nem. A nemzetközi szövetség felé jelezzük: jó lenne olyan szabályt hozni, hogy ne csak az elitcsapatok világbajnokságán legyen videobírós rendszer. Ezzel együtt még egyszer hangsúlyoznám: a magyarok megérdemelten nyertek."

A 3. forduló további eredményei:
Horvátország - Észtország 2-1 (0-1, 1-0, 0-0, 0-0, 1-0), büntetőkkel
Ukrajna - Litvánia 6-1 (4-0, 1-1, 1-0)