Vágólapra másolva!
A múlt vasárnapi viharos Magyar Kupa-döntő után ismét csatába száll a két legerősebb magyar férfi kézilabdaklub, a Pick Szeged és az MKB Veszprém; ezúttal a bajnoki aranyérem a tét. Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc szombaton kezdődik, a pályaelőny az alapszakaszgyőztes Veszprémé. Így a Tisza-partiak csak akkor védhetik meg címüket, ha legalább egyszer nyernek a nagy rivális otthonában. Tavaly a Szeged hasonló helyzetben volt, akkor drámai meccsen, büntetőkkel győzött egyszer Veszprémben, és 1996 után - története során másodszor - bajnok lett.

"Nagyon nehéz dolgunk lesz a komoly és kemény ellenfélnek ígérkező Veszprém ellen, melyet nagyon hajthat a bizonyítási vágy, hiszen tavaly a bajnoki címet, idén a Magyar Kupát vettük el tőle" - mondta az eseményt felvezető sajtótájékoztatón Lele Ambrus, a Pick képviselője.

Hajnal Csaba, a veszprémiek vezetője kijelentette: a csapat számára a legnagyobb dicsőség az lenne, ha ismét bajnoki aranyérmet szerezne. "Nagyon rossz volt látni az elmúlt időszakban, hogy Szegeden kétszer is úgy építettek győzelmi színpadot, hogy az nem nekünk készült" - tette hozzá.

A két csapatvezető közösen állt ki amellett, hogy a döntőben egyik játékos vagy edző sem lépi át a sportszerűség határát.

Kiss István, a magyar szövetség elnöke is hangsúlyozta: a múlt vasárnapi, sajnálatos és a sportágban nem megszokott ügyet lezárták, s mindenkit fair play-játékra kérnek.

Az MK szegedi döntőjét - melyben a rendező Pick 27-22-re diadalmaskodott - pofonok, dulakodások tarkították. A szövetség fegyelmi és versenybizottsága komolyan szankcionálta a történteket, a Szegedet a kiszabható legmagasabb bírsággal, 240 ezer forintra büntette, az ellenfélnek 120 ezer forintot kell befizetnie.

A Pickből Bajusz Sándor, Vladimir Osmajic és Ratko Djurkovic 400-400 ezer, az edző Vladan Matic 200 ezer, a Veszprémből Gál Gyula 400 ezer, Perez Carlos pedig 100 ezer forintot köteles befizetni. Ezen kívül Bajusz a soron következő három bajnoki meccsen nem játszhat, vagyis csak akkor léphet pályára a döntőben, ha nem zárul le a lehető leggyorsabban a párharc.


Az MK-finálé előtt a két gárda a bajnokságban kétszer találkozott ebben az idényben, február 13-án a hazai Veszprém simán nyert 29-22-re, majd március 12-én botrányos, piros lapokat hozó végjátékkal Szegeden 28-28 lett a végeredmény.

Amennyiben a két csapat a döntőben eljut az utolsó, ötödik meccsig, szokatlanul hosszú, majdnem egyhónapos lesz a sorozat. Ennek oka, hogy menet közben a Veszprém még a KEK-fináléban is érdekelt. A német Rhein Neckar-Löwen - amely a Szegeden és Veszprémben egyaránt megfordult Buday Dániel együttese - elleni első meccsre május 3-án Veszprémben, a visszavágóra pedig május 10-én Mannheimben kerül sor.

A Budapest Bank liga döntőjének menetrendje:
1. mérkőzés: Veszprém, április 26., szombat 17.00
2. mérkőzés: Szeged, május 6., kedd 18.00
3. mérkőzés: Veszprém, május 17., szombat

ha szükséges:
4. mérkőzés: Szeged, május 20., kedd
5. mérkőzés: Veszprém, május 23/24., szerda