Vágólapra másolva!
Az előzetesen kiadott keretek alapján az orosz és a házigazda kanadai válogatott a legnagyobb esélyese a pénteken kezdődő és május 18-ig tartó jégkorong-világbajnokságnak.

Bármilyen hihetetlen: Kanada - a sportág szülőhazája - még sohasem adott otthont vb-nek. Ennek egyik oka, hogy a tengerentúlon ilyenkor a népszerű profiliga (NHL) legizgalmasabb szakasza, a rájátszás zajlik, a másik pedig, hogy a juharlevelesek elöljárói többször is nézeteltérésbe keveredtek a nemzetközi szövetséggel (IIHF).

Ezúttal viszont éppen az utóbbi kezdeményezésére kerül sor Kanadában a vb-re, az IIHF ugyanis idén ünnepli megalapításának 100. évfordulóját, és a jeles évforduló okán felkérte az észak-amerikai országot a házigazda szerep elvállalására.

Ha már így esett, a címvédő kanadaiak szeretnék otthon tartani az aranyérmet, ennek érdekében számos olyan világsztárt neveztek az eseményre, akik már nem érdekeltek a Stanley-kupa küzdelmeiben. Játszani fog például a Carolinával bajnok Cam Ward, míg a védőknél az olimpiai bajnok Ed Jovanovski, a csatároknál pedig Dany Heatley, Rick Nash, Derek Roy, Jason Spezza, Martin St. Louis és Eric Staal a legismertebb.

Forrás: Getty Images

Sidney Crosby (balra) az NHL-rájátszás miatt kihagyja a vébét, de a Fehérváron légióskodó Guntis Galvins ott lesz Kanadában

Az oroszoknál az NHL gól- és pontkirálya, Alekszandr Ovecskin, valamint washingtoni klubtársai, Alekszandr Szjomin és Szergej Fjodorov, az atlantai Ilja Kovalcsuk és a buffalói Makszim Afinogenov révén gólerős a támadóalakzat, a védősorban viszont nincs igazi sztár. A lett Guntis Galvins személyében a székesfehérvári Alba Volán is "küld" játékost a vb-re.

A vb 16 csapatát négy négyes csoportba sorolták. A kvartettek legjobb három-három helyezettjei jutnak a középdöntőbe. Újdonság, hogy az azt követő negyeddöntőben nem keresztbe játszanak a csapatok, hanem az azonos középdöntős csoportok első helyezettjei mérkőznek a negyedikekkel, a másodikok a harmadikokkal.

Változás az is, hogy a csoport negyedikek nem körmérkőzéses rendszerben döntik el, melyik két együttes lesz a kieső, hanem a legjobb csoportnegyedik a legrosszabbal, a második legjobb pedig a harmadikkal csap össze az egyik fél második győzelméig. A két párharc vesztese esik ki, helyükre Magyarország és Ausztria válogatottja lép a jövő évi svájci vb-n.

A pályák mérete és vonalazása is változik. Nem az IIHF szabványnak megfelelő 60x30-as, hanem az NHL-ben megszokott 60x26 méteres pályán rendezik a meccseket, ráadásul a két kékvonalat közelebb festik fel egymáshoz, így növekszik a támadózóna területe és kisebb lesz a középső, úgynevezett semleges harmad.