Vágólapra másolva!
A bajnokság hajrája előtt, a sűrű edzések között kis kikapcsolódás gyanánt a Fehérép Alcoa FCK nőikézilabda-csapata újabb rendhagyó csapatépítő - és egyben egészségtudatos - programot szervezett. A fehérvári kézisek ezúttal a Magyar Király Szálló étteremben látták vendégül Lugosi Dóra életmód-tanácsadót, aki közös főzés keretein belül ismertette meg a lányokat a reformkonyha alapjaival.

Napjainkban az egészséges táplálkozás és reformkonyha szavakat egyre sűrűbben olvashatjuk női magazinok, életmód folyóiratok hasábjain. Az elsősorban a hölgyeknél hódító tippek és tanácsok alapjaiban formálják át az étkezéssel kapcsolatos szemléletet, mely alól hosszútávon az élsportolók sem jelenthetnek kivételt, hiszen a sportos életmód mellé mára már sokkal egészségesebb táplálkozás is dukál.

Koronázó városunk lányai ebből a megfontolásból kérték fel Lugosi Dórát, hogy rövid beszélgetéssel, tanácsadással és közös főzéssel segítse őket eligazodni a reformételek kicsit talán idegen tájain, azaz hogyan főzhetnek egészségesen, mégis játszi könnyedséggel.

A Magyar Király étterem egyik különtermében indult a program, ahol Dóra részletesen beszélt a csapatnak a szénhidrátok, fehérjék és zsírok beviteli arányáról, illetve azok testre gyakorolt hatásáról. A családias beszélgetés sarkalatos pontja természetesen a nassolnivalók körül zajlott, mellyel kapcsolatban számos kérdés felmerült. Dóra arról is mesélt miként éli napjait a teljes reformkonyha nyújtotta sugárzó fittségével, illetve hogyan őrizte meg testi és lelki harmóniáját túl a 45. életéven.

A kérdések megválaszolása után a fakanálé lett a főszerep, ugyanis a lányok Dóra saját receptjein keresztül bizonyosodhattak meg arról, hogy az egészséges ételek sokkal egyszerűbben és gyorsabban készíthetőek el, mint azt bárki hinné. Természetesen többen is most találkoztak először olyan újdonságnak számító alapanyagokkal, mint a tofu vagy a szója, de ennek ellenére teljes nyitottsággal és várakozással tekintettek az újdonságokra.

Vura József lányai az edzéseken megszokott aktivitással vetették bele magukat a főzőcskébe; volt, aki salátát pucolt, mások a tésztát főzték, vagy az alapanyagokat készítették elő, de egytől egyig mindenki kivette a részét az ebéd elkészítésében. A félórás konyhai sertepertélés jutalmaként a lányok gyorsan meggyőződhettek arról, hogy az elsőre furcsának hangzó megnevezések mögött nem csak hogy finom, ízletes és könnyen elkészíthető, de roppant egészséges és laktató, teljes tápértékű ételek lapulnak.

Az elkészített menü:

- Chilis-babos tortilla
- Tofus tészta
- Almás saláta
- Almás pite

"Az a tapasztalatom, hogy napjainkban eléggé megoszlik a sportolók véleménye az egészséges táplálkozásról. Van egy tudatos réteg, amelyik változtat, és annak megfelelően él; de van egy olyan csoport is, amelyik azt gondolja, bőven elég, ha sportol, s akkor már a táplálkozásra nem kell odafigyelnie, ergo bármit ehet. Ez persze nincs így.

A másik fontos észrevétel, hogy az elméleti ismeretek hiányoznak, nem kapják meg a sportolók a táplálkozással kapcsolatos információkat, mit és hogyan tehetnek egészségük megőrzése érdekében. A Fehérép Alcoa csapata volt az első ilyen felkérésem, ahol élsportolóknak tartottam főzéssel egybekötött előadást. Úgy érzem, ez új ezen a területen, de rettentő nagy szükség lenne az ehhez hasonló programokra. Máshol tudatosan ezzel nem foglalkoznak, ezért is örültem nagyon a felkérésnek.

Forrás: [origo]

A lányokon látszott, hogy elsőre nem nagyon tudták mire is számíthatnak, de aztán aktivizálták magukat, és láthatóan felkeltette az érdeklődésüket a téma, nagyon élvezték. Sok kérdés is felmerült az előadás és a főzés alkalmával is, ami azt mutatja, hogy ők is fontosnak érzik az egészségüket.

A legtöbbet a tápanyagarányokról beszéltünk, azaz mennyi szénhidrát, fehérje és zsír szükséges a szervezetünknek. Mai napig az a tévhit, hogy fehérjéből kell a legtöbbet enni, pedig még a sportolóknál sincs így, a szénhidrátokból kell többet magunkhoz venni - de nem mindegy melyik fajtából. Sokan azért nem tudnak választani, mert nem ismerik az alternatívákat, hogy milyen anyagokból, milyen hasznos tápanyagokat vehetünk magunkhoz. Miből mit főzhetünk, illetve az ismeretlen hozzávalókkal hogyan kell bánni a konyhában. Ezzel a főzéssel pont azt mutattuk meg, hogy fél óra leforgása alatt milyen tápláló, de egyben egészséges ételeket lehet készíteni a nem mindenki számára olyan közismert alapanyagokból, mint a szója és a tofu" - mesélte Dóra, aki évek óta fitten és egészségesen, betegségektől mentesen éli mindennapjait.

Forrás: [origo]

Reményei szerint hozzá hasonlóan sportolóink is követve példáját szép apránként beépítik életükbe a hazánkban inkább csak "étkezési újhullámként" említhető reformkonyha elemeit. Dóra az utóbbi években egyre több fórumon beszélt az életmódváltás jelentőségéről, többek között a Sors, genetika vagy választás az életed/egészséged? című könyvében is. A reformételeket házhoz szállító cége is azt a célt szolgálja, hogy minél több ember könnyedén követhesse őt az egészséges életmód felé vezető úton.

Krisztina Triscsuk a csapat népszerű átlövője is élvezte a programot, s ekképpen emlékezett a különleges főzésre:

"Nagyon jól éreztük magunkat, ráadásul én kifejezetten szeretem az egészséges ételeket. Szoktam főzni, bár nem kimondottan a ma megismert tofus és szójás ételeket, hiszen ez számomra is új dolog volt. Inkább a salátákat, tésztákat és natúrhúsokat szeretem, a nehéz ételeket annyira nem kedvelem. Az édességeket viszont nem szeretem, úgyhogy nekem nem okoz nagy problémát, hogy lemondjak a nassolásról. Persze vannak időszakok, amikor kívánom, de nem az a jellemző. Nagyon szeretem viszont a zöld teát.

Tényleg jó kikapcsolódás volt Dórával a program, ráadásul nagyon tanulságos is, hiszen sok érdekességet hallottunk, mindemellett nagyon finom ételeket főztünk; "rendesen" meg is ettünk mindent."

Forrás: Presstige Média