Vágólapra másolva!
Harmadik lett a magyar bajnok Vasas a férfivízilabda-Euroliga négyes döntőjében, miután a barcelonai Final Four bronzmeccsén két góllal nyert a horvát bajnok Mladost Zagreb ellen. A döntőt a három magyarral felálló Pro Recco nyerte.

Final Four, a 3. helyért:
TEVA-VasasPlaket - Mladost Zagreb (horvát) 8-6 (2-2, 1-1, 2-2, 3-1)
a magyar góldobók:
Varga Dénes 3, Steinmetz B. 2, Heinrich, Steinmetz Á., Tóth 1-1

A két csalódott, a pénteki elődöntőt egyformán elveszítő csapat szombat esti találkozóján a horvátok büntetőből jutottak vezetéshez, ám röviddel később a megúszó Heinrich Róbert a bal alsó sarokba lőtt (1-1). Az újabb "ellengólra" Varga Dénes adott méltó választ (2-2).

A második negyed jobban indult, egy lepattanó labdát Steinmetz Ádám pöckölt a kapuba (3-2), s nőhetett volna tovább is a különbség, ám Katonás Gergő a kapufára vágta a Vasasnak megítélt ötméterest, majd a sorozatosan hibázó Mladost kínálta lehetőségeket puskázták el rendre a piros-kékek, törvényszerűen jött hát az egyenlítés (3-3).

A nagyszünet után a zágrábi alakulat kapott előbb lábra, a magyar csapat kihagyta az emberelőnyt, a Mladost nem (3-4). Varga Dénes távoli kísérlete a kapusról szerencsére becsorgott, de a vezetés maradt amott egy fór sikeres megjátszása nyomán (4-5). Két másodperccel a játékrész vége előtt Steinmetz Barnabás sikeresen "kacsáztatott", lövése besurrant a kapus keze alatt (5-5).

A negyedik nyolc perc "oda-visszasága", vagyis a kölcsönösen eltékozolt helyzetek után egy messziről eleresztett horvát bomba célba ért (5-6), aztán magyar fórnál az idősebbik Steinmetz egy pazar labdát látványosan húzott be a hálóba, majd - újabb emberelőnynél - Varga Dénes lőtte ki a bal felső sarkot, s a három a magyar igazság jegyében Tóth Márton ejtett pazarul (8-6). Innen a Mladost már nem tudott felállni, győzött, ezzel a Final Fourban harmadik a Vasas.

Földi László vezetőedző: "Nagyon nehéz, őrült meccset játszottunk, borzasztóak voltak a viszonyok, sokkal rosszabbak, mint tegnap, nem tudom, hogy ez a tévéközvetítésben mennyire látszott. Sokkal erősebben esett, a szél pedig folyamatosan változtatta az irányát, kiszámíthatatlan volt. Emiatt sokszor rövid passzokból kellett felépíteni a támadásainkat, lassabbak voltunk, nem tudtunk úgy játszani, ahogy szerettünk volna. Azt gondolom, hogy az utolsó negyedben jobban játszottunk a Mladostnál és ez döntötte el a mérkőzést."

A döntőben megvédte tavalyi elsőségét az olasz Pro Recco, amely soraiban a három magyar olimpiai bajnokkal - Benedek Tiborral, Kásás Tamással és Madaras Norberttel - a szombat esti fináléban legyőzte a horvát Jug Dubrovnikot

Final Four, döntő:
Pro Recco (olasz) - Jug Dubrovnik (horvát) 13-12 (3-3, 1-0, 4-3, 3-5 - 0-1, 2-0) - hosszabbítás után

A múlt évi döntő szereposztása ismétlődött az aranymeccsen, hiszen egy esztendeje is ez a két gárda szállt medencébe a kontinens legjobb klubcsapata címért, s akkor a Pro Recco diadalmaskodott, míg a 2006-ban - ugyancsak e két együttes részvételével - lezajlott összecsapás a Jug sikerét hozta.

A felek egymás utáni harmadik Final Four-beli csúcstalálkozóján kőkemény csata zajlott az első pillanattól fogva, a lehető legszorosabb emberfogással, s mivel az ilyesfajta küzdelem velejárója a kiállítás, emberelőnyös helyzetek váltották egymást mindkét kapu előtt. Az első negyedben kétszer is az itáliai együttes vezetett, 3-2-re viszont már a Jugnál volt az előny, de Kásás - aki ekkor már másodjára volt eredményes - hatalmas bombával egyenlített.

A folytatásban, ha lehet, még kíméletlenebb vízi háború folyt a barcelonai medencében, ám az egészen első rangú kapusteljesítmények nyomán a második nyolc percben csak egyetlen gól esett. A harmadik negyedben - 5-4-et követően - a Pro Recco ellépett riválisától úgy, hogy Madaras előnygóljával lett 7-4 a címvédő javára.

A csapatok 8-6-tal fordultak a zárószakaszra, amelyben Kásás alkalmi centerként húzásból alakította 9-7-re, majd Madaras pompás akciógóllal 11-8-ra az állást, ám 5 másodperccel a dudaszó előtt 11-11-re egyenlített a Dubrovnik, jöhetett a 2x3 perces hosszabbítás.

Amelynek első felvonásában büntetőből egy horvát gól született, a másodikban viszont két olasz, pontosabban az utolsót, a 13-12-es Recco-sikert jelentőt Madaras lőtte, így végül - az összesen hat magyar találatnak is köszönhetően - diadalmaskodott az itáliai gárda, amely 2007 után 2008-ban is a Final Four győztese, vagyis Európa legjobb klubcsapata lett.