Vágólapra másolva!
Nagyon nehéz visszavágó vár a magyar férfikézilabda-válogatottra, amely a 2009-es horvátországi világbajnokság selejtezőjének első mérkőzésén mindössze 27-25-ös győzelmet ért el Bosznia-Hercegovina ellen.

Eredmény, férfi vb-selejtező, 1. mérkőzés:
Magyarország - Bosznia-Hercegovina 27-25 (15-14)
Gyöngyös, 2500 néző
v.: Csernega, Polagyenko (orosz)
gól: Eklemovics 7, Iváncsik G. 7/4, Ilyés 4, Gulyás 3, Katzirz 2, Gál 1, Laluska 1, Nagy L. 1, Zubai 1, illetve Toromanovic 4, Doborac 4, Prce 4, Mustafic 3, Obradovic 3, Terzic 3/1, Stojanovic 3, Harmandic 1
hetesek: 3/3, illetve 1/1
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Bár internetes fórumokon a magyar kézilabda-szurkolók úgy vélték, válogatottunk számára nem lehet ellenfél a bosnyák együttes, a világbajnoki selejtező első, gyöngyösi mérkőzésére közel 300 vendégdrukker érkezett, s a hazaiakkal együtt fergeteges hangulatot teremtettek.

A vendégek úgy érkeztek Magyarországra, hogy igenis van keresnivalójuk a párharcban, noha kimondottan a 2010-es vagy 2012-es Európa-bajnokságra való kijutást célozták meg - főleg azért, hogy egy részsikerrel alátámasszák 2014-es Eb-rendezési igényüket.

A bosnyák csapat jó részét ismerhette a magyar válogatott, két éve a Veszprém, idén pedig a Szeged szerepelt egy BL-csoportban a Bosna Szarajevóval, amely a Halid Demirovic irányította együttes gerincét adta.


Ilyés és Laluska bombagóljaival kezdődött az összecsapás, ám percről percre érződött, ez a bosnyák együttes egy pillanatra sem adja fel. Tahirovic kiválóan védett, a 11. percre 6-4-re vezetett is az ellenfél. Eklemovics ugyan gyorsan triplázott (7-6), ám a 19. percig nem sikerült növelni előnyünket.

Akkor előbb Iváncsik Gergő talált be, majd a szélső bravúros mozdulattal saját kapujánál szerzett labdát, az indítást Gulyás fejezte be eredményesen (11-9). Megnyugvás helyett azonban jöttek az újabb hibák, Puljezevic sem tudott igazi bravúrt hozzátenni a mérkőzéshez, a 22. percben a spanyol Octavio Pilotes Posada balátlövője, Nikola Prce egyenlített (11-11).

Amíg a kőkemény bosnyák fal ellen nem találtuk meg az orvosságot, addig ellenfelünk könnyű gólokat szerzett, kiszolgáltatott helyzetbe hozva Puljezevicset. A 26. percben érkezett Fazekas Nándor a kapuba, támadásban Katzirz és Zubai is lehetőséget kapott.

Varázsütésre fel is éledt együttesünk, Zubai, majd Nagy László révén 14-12-re nőtt az előny, Demirovic gyorsan időt is kért, ám Gulyás háromra növelte a különbséget.

Az utolsó két percben még volt esély gólszerzésre, ám Nagy ziccerben elveszítette a labdát, így félidőben csupán szűk, 15-14-es vezetés állt a nevünk mellett.

Fordulás után Stojanovic kapta a mérkőzés első kiállítását, ám sokra nem mentünk az előnnyel, mert Zubai is leültette magát a büntetőpadra. Hét perc alatt mindössze három gól született, sajnos ebből a vendégek lőttek többet (16-16). Támadásunkat továbbra is az impotens átlövőjáték jellemezte, a jobbszélen Gulyás sokat rontott, Mocsai Tamás kényszermegoldásként sem vált be, a folyamatos játékot ráadásul az állandó padlótörlés akadályozta.

Ez pedig Bosznia-Hercegovinának kedvezett, az utolsó negyedórának a vendégek 19-18-as előnnyel vághattak neki. Elképesztő hibáink ellenére azért tartottuk a lépést, Iváncsik Gergő magabiztosan lőtte a büntetőket, Katzirz gyors egymásután kétszer is betalált (21-22).

Az utolsó öt perc 24-24-ről indult, Eklemovics akciógólját követően Puljezevics végre ziccert védett, a másik oldalon Iváncsik Gergő hetest értékesített, majd Ilyés is betalált egy sáncon megpattanó lövéssel (27-24).

Hogy a vége nem lett még nagyobb arról a ziccerben kapufát lövő Gulyás, majd az Eklemovics lövését védő Tahirovic tehetett. A meccs végül 27-25-ös hazai sikerrel zárult, ám nagy kérdés, ez a kétgólos előny elegendő lesz-e a jövő heti, boszniai visszavágóra.

"Szoros, kemény meccsre számítottunk, de bíztam benne, hogy a végén nagyobb lesz a különbség. Nem játszottunk jól, elmaradtak a gyors támadások, mert ellenfelünk szinte végig fegyelmezett volt" - mondta Skaliczki László szövetségi kapitány.