Vágólapra másolva!
Két héttel a pekingi olimpia nőikézilabda-tornájának befejezését követően már a bajnoki pontokért lépnek pályára a legjobb magyar együttesek. Az előzetes esélylatolgatás győri címvédést sejtet, amíg a vetélytársak meggyengültek vagy átalakultak, addig a legütőképesebbnek tartott hazai gárda erősített. Nem véletlen, hogy Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára is tart attól, a polarizálódó mezőny egyesélyessé válik.

"Jelentős mértékben meggyengült a Dunaferr anyagi bázisa, a Fradinál is sok-sok gond volt. Úgy tűnik, polarizálódik a bajnoki mezőny, nagyon erős a Győr, de annak örülök, hogy Debrecenben és Székesfehérvárott is ütőképes, jó csapatot próbálnak formálni" - nyilatkozta Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára az [origo]-nak.

A sportvezető hangsúlyozta, szeretné, ha a hétvégén rajtoló bajnokságot a jó hangulat, a sok néző, és millió gól jellemezné.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e a szlovén és osztrák példától, azaz attól, hogy csupán egy jelentős csapat lesz a női bajnokságban, Sinka így válaszolt: "De igen, tartunk tőle, s mindezt nem a győriek kárára mondom. Akkor jó egy bajnokság, ha sok-sok csapat tud versengeni az érmekért. Az előjelek sajnos a mezőny szétszakadására utalnak, de ezek egyelőre csak előjelek."

Konkoly Csaba, az Audi-ETO vezetőedzője számíthat legjobbjaira, azaz ott lesz a csapatban az olimpiát is megjárt Görbicz Anita, Pálinger Katalin és Aurelia Bradeanu is.

"Mint ismert, Vérten Orsolya még az olimpián sérült meg, míg az új szerzemény, Gabriela Rotis-Nagy pedig vállműtétje után rehabilitációs munkát végez. Igaz, ebben olyannyira előrevan, hogy orvosi javaslatra a héten már megkezdtük az erősítő gyakorlatok végzését. El kell mondanom, hogy a játékos a nyáron Szabó Katalin gyógytornásszal és Cseh Zsolt masszőrrel rengeteget dolgozott, hogy mielőbb százszázalékos állapotba kerüljön" - mondta a szakvezető a Kisalföldnek. A lap úgy tudja, kérdéses Hornyák Ágnes játéka is, akit régebb óta gyötör vállsérülés, s nem tudni, elég lesz a konzervatív kezelés, vagy meg kell műteni.

A bajnoknál távozási oldalon csupán Ana Djokic és Drávai Gyöngyi szerepel. A Kaproncára igazoló szerb beállós helyére Mayer Szabina érkezik vissza Fehérvárról. Érkezik még az ugyancsak kölcsönben Békéscsabán szereplő Herr Anita, aki balkezes átlövő révén hiányposzton szerepel, neve már a válogatottnál is felmerült, míg balátlövőként az utóbbi egy évet sérülés miatt kihagyó osztrák válogatott Gabriela Rotis-Nagy igazolt Győrbe.


A bajnoki ezüstérmes Dunaferr anyagi gondok miatt komoly bajba került, távozott Berta Melinda, Sopronyi Anett, Borbás Rita, Szádvári Krisztina, Pigniczki Krisztina, Lovász Zsuzsanna, Mörtel Renáta és Paula Ungureanu.

(Különös, de a hétvégi bajnoki rajt ellenére a Győr és a Dunaferr még felkészülési viadalon vesz részt, mindkét csapat indul az újvárosi Kulcsár Anita-emléktornán, ahol az ellenfél a Lada Toljatti, valamint a román Oltchim Valcea lesz.)

A Budapest Bank-FTC három játékosát a Debrecen szerezte meg, Lucia Uhrakova, Soós Viktória és Pastrovics Melinda mellett Kocsis Ágnes, Ilyés Annamária, Juhász Gabriella és Kovacsicz Mónika is távozott. Érkezett Szvetlana Gridnyeva (Goldberger), Berta Melinda (Dunaferr), Szádvári Krisztina (Dunaferr), Irina Szidorova (HK Karpati), illetve a romániai szerződéséből kihátráló Kenyeres Fanni

A DVSC-Aquaticum komoly vérátömlesztésen esett át, a keretből tízen távoztak és nyolcan érkeztek. Bakó Botond és Medgyessy Sándor személyében új szakmai stáb irányítja a munkát, ráadásul a tulajdonosi körben is akadtak változások.

"Ez egy teljesen más keret, mint a tavalyi, az erősségéről majd csak a tétmérkőzések döntenek, de a személyes véleményem szerint 'izmosabbak' leszünk, mint az elmúlt évben. Egy biztos, fiatal edzőnk, Bakó Botond mentalitása révén is igazán lendületes csapat kialakításán dolgozik a stáb. Biztos vagyok benne, hogy a szurkolóink egy harcos, jó felfogású Lokit láthatnak majd a pályán" - nyilatkozta a Hajdú-Bihari Naplónak Baranyai Antal, a DVSC ügyvezető igazgatója.

Fehérvárott évről évre nagy a fluktuáció, Tápai Szabina, Fekete Csilla, Mayer Szabina, Szrnka Hortenzia és Balogh Beatrix elment, az új edző, Sótonyi László számára a debreceni Verica Nikolic és az exgyőri Petróczi Viktória mellett a legnagyobb erősítést a Ljubjanából hazatérő Siti Eszter jelenti.