Társoldalunk:

Mérföldkőhöz érkezett a magyar hokiliga

2008.09.08. 16:03

Kedden az élvonalban újonc Budapest NZ Stars és a Dunaújváros mérkőzésével elindul a közös magyar-román jégkorong-bajnokság, a MOL Liga. Amint az az új, rangos sorozat hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, Magyarország és Románia összesen tíz csapatával vesz részt a 2008/09-es szezon küzdelmeiben.

"Mérföldkő ez a magyar hoki történetében, a közös liga nem jöhetett volna létre a MOL-csoport nélkül. Bízunk benne, hogy a stabil és erős bajnokság megalapozza a válogatott felkészülését a jövő tavasszal rendezendő svájci világbajnokságra" - mondta Studniczky Ferenc, a magyar szövetség (MJSZ) elnöke.

Az olajipari cég részéről Ferencz I. Szabolcs kommunikációs igazgató két fontos szempontot emelt ki, miért állt a MOL a magyar-román közös liga mellé. Egyrészt a magyar hoki látványos fejlődésnek indult, de hosszú út van még előtte, melyen szüksége van tőkeerős támogatóra, másrészt a két országot összekötő, határokon átívelő bajnokságban mindenki megtalálhatja a maga számításait, ráadásul közösen könnyebb elérni a célokat.

A MOL Ligában magyar részről a Dunaújvárosi Acélbikák (DAB.Docler), a Ferencváros, a Miskolci Jegesmedvék, az Alba Volán, az Újpesti TE és a Budapest NZ Stars, míg Romániából az SC Csíkszereda, a HC Csíkszereda, a Progym Gyergyószentmiklós és a Steaua Bucuresti gárdája szerepel.


A pontvadászat kedden indul és a 2009. január 18-ig tartó, klubonként 36 találkozót jelentő alapszakasz után következik -  február elejéig - az elődöntő és a finálé. A játéknapok: kedd, péntek, vasárnap. A légiósok számát korlátozzák: csapatonként legfeljebb öt mezőnyjátékos és egy kapus lehet külföldi. (Értelemszerűen a román együttesekben a románok, a magyarokban a magyarok nem számítanak légiósnak.)

A MOL Ligában minden magyar-magyar meccs beszámít a honi ob I alapszakaszába, amelyben az Alba Volán csak a második számú, javarészt fiatalokból álló gárdájával vesz részt, a legjobbak ugyanis a magyarnál lényegesen erősebb osztrák pontvadászatban játszanak.

A MOL Ligát követően minden együttes saját országának pontvadászatában folytatja szereplését. A magyar ob I elődöntőjének az Alba Volán első, a válogatott hokisokra épülő csapata automatikus résztvevője, rajta kívül az alapszakasz további legjobb három gárdája jut be a négy közé.


Radványi Róbert ligaelnök elmondta: a mostani sorozat a névadó szponzor miatt is sokkal komolyabb lesz, mint a korábban. A fordulóknak rögzített időpontjuk van, csak rendkívüli esetben lehet ettől eltérni. Megszűnik az a gyakorlat is, amely az előző évben volt jellemző, vagyis hogy a magyar csapatok átrándultak Erdélybe, gyorsan, három nap alatt letudták csíkszeredai összes fellépésüket.

Szó esett az MJSZ legújabb kezdeményezéséről is. A mostani szezonban a játékosok - az utánpótláskorúak is - egy A betűt és a "Magyar Hokikultúra Éve 2009" feliratú matricát viselnek majd a fejvédőjükön.

"Nem elég A csoportosnak lenni, annak is kell látszani! - fogalmazott Balogh Tibor utánpótlásért felelős szakmai igazgató. - Nemcsak a jégen, hanem a pályán kívül is a világ élmezőnyéhez illő módon kell viselkedniük a játékosoknak, edzőknek, szülőknek és sportvezetőknek egyaránt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK