Vágólapra másolva!
Tápai Szabina megkezdte bajnoki és kupaszereplését a Randers nőikézilabda-csapatában. A fiatal irányító-átlövő a dániai életről, a csapat hangulatáról, spanyolországi edzőtáborozásáról és első bajnoki meccséről mesélt.

- Hogy érzi magát Dániában?
- Köszönöm, nagyon tetszik a kinti élet. A lakásunkat már egész otthonossá varázsoltuk Andi húgommal. A városunkat nagyjából kezdjük megismerni, de túl sok időnk még nem volt felfedezni az érdekesebb helyeket. Van egy szokásom, minden városban, ahol éppen élek keresek egy nyugodt, csendes helyet ahol - ha esetleg rosszabb kedvem van - megnyugodhatok, átgondolhatom a dolgaimat.

- Az időjárással nincs problémája?
- Mielőtt kiköltöztem volna, sokan mondták, nehéz lesz megszokni, hogy sokat esik az eső, attól pedig majd rossz kedvem lesz... Szerencsére ezt még nem tapasztaltam és remélem, ez így is marad!

- Hogy viseli a család távollétét?
- A szeretteim nagyon sokszor hiányoznak, de a mai modern világban az interneten jól lehet kapcsolatot tartani. Ráadásul a szüleimnek amint idejük van, egyből eljönnek majd hozzám. Ezért is vártam már nagyon a szeptembert, mert újra találkozunk.

- Milyen a közös élet a húgával?
- Amikor kiderült, hogy hugi is kiköltözik velem Dániába és együtt fogunk élni, nem tudtam pontosan, mire számíthatok majd. Kíváncsian vártam. Éltünk már együtt pár évvel ezelőtt, de azóta mindketten sokat változtunk, megszoktuk, hogy egyedül vagyunk a kis lakásunkban. De nagyon örülök, hogy itt van velem, mert minden jól alakul, és sokat tudunk egymásnak is segíteni.

- Beszéljünk kicsit a Randersről. Milyen a csapat és azon belül a légkör?
- A csapattársakkal nagyon jó a kapcsolatom a pályán belül és azon kívül is egyaránt. Mindenben segítenek nekem. Amire nagyon büszke vagyok - és ez nélkülük nem sikerülne -, hogy rendkívül jól haladok a nyelvtanulással! A klub évnyitó sajtótájékoztatóján nagy meglepetésemre Martin, az edzőm engem kért fel, hogy nyilatkozzak a dán médiának, természetesen dánul. Látta, hogy jól megértetem magam másokkal, ezért úgy gondolta alkalmas arra, hogy mély vízbe dobjanak. Kaptam négy kérdést, amire válaszolnom kellett, de a reakciókból leszűrve úgy gondolom, biztosan értették, miről is beszélek. Sőt, még tapsot is kaptam. Ezek apró örömök a kinti életben, de nagyon örültem neki, jólesett.

Forrás: [origo]

- Spanyolországban is voltak...
- Edzőtáborozni. Egy hetet töltöttünk Alicantéban. Az ellátásunk kifogástalan volt, a Daniya Alicante nevű hotelben laktunk. Az edzések mellett, bőven jutott idő a tengerparton való napozásra is, úgyhogy az egész csapat csokibarnán érkezett vissza Dániába. Taktikai jelegű edzéseket végeztünk ez idő alatt, de természetesen azért voltak erőnléti feladatok is, például homokban futás a tengerparton. Sőt, különleges összecsapást is rendeztünk; nevezetesen egy tengeri kajakversenyt, ahol amellett, hogy remekül éreztük magunkat, igazi csapatépítés volt. Nagy büszkeségemre sikerült a bronzérmet begyűjtenem.

- Milyen formában van?
- A hiedelmekkel ellentétben, igenis komoly edzések vannak Dániában. gaz, hogy általában, egy nap csak egy termi edzésünk van, viszont az több mint, két óra hosszát eltartó, tempós training. Sokkal erősebb tempójú, mint amilyen adott esetben otthon. A cél az volt, hogy minden edzés alkalmával meccs közeli állapotot teremtsünk, és úgy gyakoroljunk a bajnoki rajtra. Azt gondolom, hogy a csapattal együtt jó formában vagyunk, és már nagyon vártuk, hogy végre megkezdődjön a bajnokság!

Forrás: [origo]

- Hogy sikerült a debütálás?
- Az első bajnokin a Sönderjyske ellen nyertünk 25-12-re, ahol még nem volt tökéletes a játékunk, mégis megnyugtató győzelmet arattunk. Az első kupameccsünket is lejátszottuk az Otterup otthonában, amely egy divízió 2-es csapat, így a 15-43-as eredmény szinte papírforma volt. Azt gondolom, kell még egy kis idő, amíg beleszokom ebbe a ligába, hiszen teljesen más, mint az otthoni. A meccseken 70 százalék a lerohanás, tehát a tempó jóval nagyobb. Az edzőm meg van velem elégedve, szerintem jó úton haladunk.

Eredmények, dán bajnokság, 1. forduló:
Randers HK - Sönderjyske 25-12 (9-5)
gól:
Anette Bonde 6, Ann Grete Nörgaard 6/4, Camilla Dalby 3, Mia Falk 2, Mie Augustesen 2, Nina Wörz 2, Berit Kristensen 1, Bódi Bernadett 1, Katrine Fruelund 1, Louise Simonsen 1, illetve Alena Polaskova 4, Camilla Larsen 2, Thea Keller Roesbjerg 2/2, Hajdu Krisztina 1, Maria Kröyer 1, Sabrina Schmidt 1, Signe Uhrskov Andersen 1

dán kupa, 1. forduló:
Otterup HK (2. osztályú) - Randers HK 15-43 (9-15)
a Randers gólszerzői:
Ann Grete Nörgaard 8, Gitte Andersen 5, Tápai Szabina 5, Nina Wörz 4, Christina Krogshede 4, Berit Kristensen 4, Mia Falk 4, Mie Augustesen 3, Camilla Dalby 2, Anette Bonde 2, Katrine Fruelund 1, Bódi Bernadett 1.