Vágólapra másolva!

Kosaras bírósztrájk: a liga nem ad több pénzt

A Férfi Hivatásos Kosárlabda Liga szerdai rendkívüli ülésén a tagok elfogadhatatlannak minősítették a játékvezetők által előterjesztett díjemelés mértékét, valamint az előterjesztés módját, illetve a sztrájkfenyegetést. A liga közleménye szerint a bírók az első osztályban 80 százalékos emelést követelnek.

A szervezet a helyzet megoldásának érdekében felkérte a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) vezetőségét, hogy állítsa helyre a szövetség hivatalos bizottságaként működő játékvezetői bizottság (JB) szabályszerű működését, és biztosítsa a hétvégi másodosztályú bajnoki forduló zavartalan lebonyolítását.

Amennyiben a JB az MKOSZ utasítása ellenére sem biztosítja a játékvezetők közreműködését, úgy a liga kezdeményezi, hogy az MKOSZ szervezze újjá a JB-t, és tegye meg a szükséges lépéseket arra vonatkozóan, hogy a bajnoki mérkőzések szükség-játékvezetőkkel vagy külföldi játékvezetőkkel lebonyolíthatóak legyenek.

Az ülésen a játékvezetők a mérkőzések biztonságos rendezésével kapcsolatos kéréseit a liga támogatta, s azok megvalósítására határozatokat hozott.

A bírók nyár óta küzdenek azért, hogy biztonságos körülmények között dolgozhassanak, továbbá emelkedjen a meccsenkénti 25 ezer forintos díjazásuk, s miután eddig nem jártak sikerrel a múlt héten függesztették tevékenységüket.

Az MKOSZ hétfői tájékoztatása szerint szükség-játékvezetők fújták a sípot a másodosztályú bajnokság nyitányán, illetve ahol erre nem volt mód, ott a két csapat edzője vezette le a találkozókat.

Az első osztály küzdelmei októberben kezdődnek.