Vágólapra másolva!
Néhány hónapos montenegrói munka után nagy megtiszteltetés érte Zsiga Gyulát, a Buducnost Podgorica nőikézilabda-csapatának szakvezetőjét. A tréner ugyanis a helyi szövetségtől kapott felkérést elfogadta, így ő lesz a válogatott edzője.

A Montenegrói Kézilabda Szövetség honlapja beszámolt a legutóbbi, csütörtöki elnökségi ülésről. A beszámoló szerint az eddigi női szövetségi kapitány, Nikola Petrovic lemondott, helyére hosszas konzultáció után Marko Ivanovic, a francia Le Havre egykori edzője került.

Ivanovic fő feladata lesz, hogy november 1-ig beterjessze a válogatott 2008-2009-es felkészülési tervét, s megnevezze a válogatott keretét, amellyel október 16-án és 17-én Macedónia ellen vív felkészülési mérkőzést.

A csapat edzője a Buducnost Podgorica trénere, Zsiga Gyula lett, a junior válogatott élére, Dragan Adzic, a kadettekhez pedig Sandra Kolakovic kapott megbízást.

"Nikola Petrovic korábban jelezte, szívesen dolgozna velem, s én is úgy véltem, ez járható út, hiszen a válogatottba 11 játékost az általam irányított Buducnost ad" - nyilatkozta Zsiga Gyula, aki az [origo]-tól értesült arról, hogy Petrovic helyére időközben Ivanovic került.

"A megoldás egyébként kézenfekvő, hiszen az éves munkát, amelyet a klubbal végzek gyakorlatilag válogatott felkészülésnek is fel lehet fogni, hiszen hozzánk csatlakoznak majd a légiósok, például a Dániában játszó Bojana Petrovic és Maja Savic."

Zsiga elmondta, nagy megtiszteltetés számára a felkérés, örült, amikor az elnök felhívta a hírrel, hogy ő lett a "coach". "Korábban is hasonló volt a felállás a válogatott élén, akkor Petrovic mellett Tone Tiselj volt az edző, ő irányította a felkészülést, ő tartotta az edzéseket, ő meccselt."

Ivanovic kerete
Marko Ivanovic szövetségi kapitány pénteken kihirdette keretét a Macedónia elleni, októberi felkészülési mérkőzésekre.
A keret:
kapusok: Sonja Barjaktarovic, Mirjana Milenkovic, Itana Perovic (mind Buducnost T-Mobile)
mezőnyjátékosok: Marija Jovanovic, Ana Radovic, Jovana Jovovic, Milena Kneževic, Vinka Vlahovic, Jovanka Radicevic, Radmila Miljanic, Suzana Lazovic (mind Buducnost), Maja Savic (FCK, dán), Bojana Popovic (Viborg, dán), Aida Selmanovic (Sassari, olasz), Ivana Dragaš (Zajecar, szerb), Ana Stojanovic, Ivana Stojanovic (mindkettő ROC/ASSJ, francia)



Zsiga Gyula az Elektromos férficsapatánál kezdte el az edzősködést, onnan útja Szolnokra, a Vasashoz, majd a Hort együtteséhez vezetett. Pályafutása legnagyobb sikereit a Dunaferr csapatával aratta: 1998-ban bajnoki elsőség, Magyar Kupa- és EHF-kupa-diadal, 1999-ben pedig bajnokság, Magyar Kupa-, BL- és Szuperkupa-győzelem került a dicsőséglajstromba.

Ezt követően ismét a Vasas, majd 2003 tavaszán a Kiskunhalas következett, utóbbi csapatot négy év alatt a másodosztályból a nemzetközi kupaszereplést jelentő élvonalbeli hatodik helyig vezette. 2007-ben vette át a Budapest Bank-FTC irányítását, egy év után, idén nyáron a montenegrói Buducnosthoz igazolt.

A válogatottnál kétszer is dolgozott, először 1998-ban - Németh Andrással közösen - az Európa-bajnoki selejtezők idején ült a kispadon, majd 2005. februárjában (immáron "csak" edzőként) vállalt munkát Németh mellett. Részese volt a csapat 2005-ös világbajnoki bronzérmének, posztjáról januárban mondott le.