Társoldalunk:

A férfikosár-bajnokság is bírók nélkül kezdődhet

2008.10.14. 7:55

Nem sikerült megállapodni a bírókkal, így az egy hét múlva kezdődő férfikosárlabda-bajnokságban egyelőre nem megoldott a játékvezetés.

A Magyar Kosárlabda Szövetség elnökségének hétfői ülésén Valovics István, a játékvezetők, míg Fülöp Tibor a férfi liga képviseletében vett részt: a liga vállalta, hogy teljesíti a bírók biztonságára vonatkozó kérését és hogy az utánpótlás korosztály mérkőzésein tíz százalékos, az NB I-es és a NB I B-s összecsapásokon pedig húsz százalékos díjemelés lesz. Ezzel - a szövetség tájékoztatása szerint - a kosárlabdabírók a futballbírók után a legmagasabban fizetett játékvezetők  lettek volna. 

Valovics István ugyanakkor - társai képviseletében - azt szerette volna elérni, hogy a következő idényben az inflációt meghaladó további díjemelést kapjanak a bírók, ám ezt a férfi liga elutasította. 

A női bajnokságot illetően pénteken született egyezség. Az élvonalbeli kosárlabdacsapatok és a játékvezetők hosszú egyeztetések után, kölcsönösen kompromisszumokat kötve a következő öt bajnoki évadra rögzítették a női élvonalbeli meccsekre a játékvezetői működés feltételeit. A bírók a biztonságuk, jogállásuk és képviseletük tisztázása, az oktatás-ellenőrzés-képzés szakmai egységének visszaállítása, valamint a díjuk és költségtérítésük emelése miatt léptek föl.

Az MKOSZ elnöksége egyhangúlag úgy döntött, hogy a játékvezetői bizottság elnökét és tagjait visszahívja, egyben Benczúr Lajost nevezte ki elnöknek. Megbízta Benczúrt a bizottság újra szervezésével; az elnök feladata az lesz, hogy péntekig nyilatkozatot kérjen a játékvezetőktől, hajlandóak-e közreműködni a mérkőzéseken. Amennyiben FIBA-minősítéssel rendelkező játékvezető nem hajlandó bíráskodni, a szövetség eltiltja a nemzetközi mérkőzések vezetésétől.

Az elnökség elutasította az MKB-Euroleasing Sopron felülvizsgálati kérelmét Krivacsevics Tijana átigazolási ügyében: az MKOSZ versenybizottsága szeptember 26-án már elvetette a soproniak fellebbezését. A 18 éves játékos két esztendeje, négy évre amatőr szerződést kötött a Péccsel, majd idén - 18 évesen - a soproniakhoz szeretett volna igazolni már profiként, de a baranyai klub nem adta ki a játékengedélyét. 

A testület a december 12-re tervezett küldöttgyűlést - az alapszabály alapos átdolgozásának szükségessége miatt - a jövő év elejére halasztotta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK