Vágólapra másolva!
Mérkőzés közben egy csapattársával ütközött, majd elhunyt Alekszej Cserepanov, az egyik legtehetségesebbnek tartott fiatal orosz jégkorongozó. Kedden az esti órákban több száz tisztelője gyűlt össze az Omszk Aréna sportcsarnokban és helyezett el virágokat a fotójánál.

A Moszkvai terület egészségügyi minisztere kedden késő délután közölte: a boncolás kimutatta, hogy Cserepanov súlyos szívnagyobbodásban szenvedett - szíve az átlagos háromszorosára, emellett lépe az átlagos ötszörösére nagyobbodott - vagyis súlyos betegen lépett pályára. Miután rosszul lett, meghalt, mielőtt a mentők megérkeztek volna.

Az illetékes szerint a mérkőzés rendezőinek gondoskodni kellett volna arról, hogy legyen a helyszínen reanimációs kocsi, de a mentőállomás alig hárompercnyire van a sportcsarnoktól, a mentők hamar megérkeztek, és mindennel rendelkeztek, ami az életmentéshez szükséges volt, de Cserepanov addigra már nem élt. A helyi ügyészség mindazonáltal vizsgálja, hogy a mentők megfelelően jártak-e el.

Az Avantgard Omszk 19 éves csatára hétfő este gólt szerzett a Vityaz Csehov elleni profiligás (KHL) bajnokin, majd együtt vezetett támadást a világklasszis cseh Jaromir Jagrral. Cserepanov az egyik csapattársával összeütközött, majd elvonszolta magát a kispadig, ott azonban leállt a szíve. A csehovi jégcsarnoknál nem állt mentőautó, és sem a csarnokban, sem a helyszínre érkező mentőben nem volt defibrillátor.

Az adrenalininjekció és a szívmasszázs nem bizonyult elegendőnek: bár a fiatal sportoló szíve ötször újra működésbe lépett, s Cserepanov egyszer még magához is tért, újra és újra leállt a szíve. Az újraélesztési kísérletek közben a szív több mint 15 percig nem működött.

A Cserepanovot elszállító mentőautó után vetette magát az egész csapat, Jagr például szerelésben, lábán korcsolyával, s a szemtanúk szerint az úton végig öklét rázva, üvöltve könyörgött, hogy "Ljoska, térj magadhoz!"

A Szport Ekszpressz tudósítói bűnös hanyagságnak minősítették a történteket.

Cserepanov halálának kivizsgálásába bekapcsolódott a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság, amelynek szóvivője kedden kijelentette: a vizsgálat tárgyát képezi egyebek mellett, hogy miképpen engedhették betegen a jégre, továbbá hogy a történtek kimerítik-e a bűncselekmény tényállását. Vizsgálatra szorul az is, miért nem volt a helyszínen mentőautó, noha a KHL szabályzata szerint a liga mérkőzéseit reanimációs mentőkocsival is biztosítani kell.

A Moszkva melletti Csehovban, ahol a hétfői mérkőzés zajlott, a feldühödött rajongók a kedd reggeli műszakváltásnál várták a Cserepanov megmentésére képtelen mentősöket, s megverték őket. A kocsi vezetőjét szívrohammal kórházba kellett vinni, és egyik társa is orvosi ellátásra szorult. Az ügyben szintén nyomozás indult.

A kimagasló tehetségnek tekintett Cserepanov tengerentúli játékjogát 2007-ben az előkelő 17. helyen foglalta le a New York Rangers, és akkor tüzetes orvosi vizsgálatnak vetették alá a játékost. Amint Cserepanov ügynöke, Jay Grossman közölte, a mostani szezon előtt az omszki Avantgard valamennyi játékosa is szív-, illetve vérvizsgálaton esett át

Cserepanovot a 2006/07-es idényben az orosz ligában a legjobb újoncnak választották, s elsőévesként mind a gólok (18), mind pedig a pontok (29) tekintetében rekordot döntött.

Az észak-amerikai profiligában (NHL) 2005. november 21-én történt hasonló - de szerencsés kimenetelű - eset: Jiri Fischer, a Detroit Red Wings cseh hátvédje a Nashville Predators elleni összecsapáson a cserepadon összeesett, s az mentette meg az életét, hogy volt a helyi csarnokban defibrillátor. A hokis azóta a Detroit tehetségek felkutatásáért és fejlesztéséért felelős igazgatója.