Vágólapra másolva!
A kiírás szerint szombaton a legutóbb ezüstérmes Polaroid Lami-Véd-Körmend és az újonc budapesti EnterNet-NTE Hegyvidék mérkőzésével megkezdődik az UNIQA férfi kosárlabda NB I 2008/2009-es idénye, ám a nyitómeccs körül egyre sokasodnak a kérdőjelek.

A három probléma egyike a vasiak arénája, amely a szövetség (MKOSZ) versenybizottsága szerint jelen állapotában nem alkalmas bajnoki mérkőzések lebonyolítására, mivel a nézőket csak egy kötél választja el a pályától.

"A csarnok hitelesítésénél csakugyan felmerült ez a hiányosság, de már dolgozunk a kiküszöbölésén. Várhatóan felállítunk egy reklámpalánkot, ha nem is szombatra, de a közeljövőben. Hivatalos értesítést nem kaptunk arról, hogy így nem szabad meccset rendeznünk" - nyilatkozta Gál László technikai vezető.

A második gond a nőknél már sikeresen lezárult bírósztrájk, amely a férfi élvonalban egyre inkább elmélyülni látszik. Valovics István, a hivatásos játékvezetők képviselője jelenleg kis esélyt lát arra, hogy profi sípmesterek működjenek közre a szezonrajton.

"A férfi ligával nem tudtunk megegyezésre jutni, mert nem is állt szóba velünk, csak a szövetség felé kommunikált. Az MKOSZ ugyanakkor szembement a nőknél már bevált kompromisszummal, amikor leváltotta a játékvezetői bizottságot. Ennek új garnitúrája egy körlevelet küldött szét a bíróknak, amely arról szól, hogy péntek délig vagy vállalják a jelenlegi feltételekkel a munkát, vagy törlik őket a listáról. Ezt a 'halállistát' 84 társam közül 40-en már visszautasították, köztük az összes nemzetközi és élvonalbeli játékvezető" - jelentette ki Valovics István, hozzátéve: a biztonsági garanciák mellett két év alatt 65 százalékos díjemelést szeretnének elérni, ám a klubok csak 20 százalékot tartanak reálisnak.

Gál László a bírókérdés kapcsán kifejtette, hogy kivárják a határidő lejártát, és utána döntik csak el, hogy szükség-játékvezetők részvételével is vállalják-e az idénynyitót. A körmendi illetékes szerint azonban egy harmadik probléma is megakadályozhatja a meccs létrejöttét, a fővárosi újonc ugyanis állítólag pénzügyi nehézségekkel küszködik, és 99 százalék, hogy el sem utazik Vas megyébe.

Eperjessy Márton, a Hegyvidék csapatvezetője alaptalannak minősítette a körmendiek állítását: "Tizenkét magyar játékosból álló kerettel utazunk el a szezonnyitóra, és nagy megtiszteltetésnek tartjuk, hogy a körmendi közönség előtt mutatkozhatunk be az NB I-ben".