Társoldalunk:

Pécs-Sopron jogi különmeccs az Euroliga-játéknap előtt

2008.10.28. 13:56

Francia és lengyel riválist fogad az MKB-Euroleasing Sopron, illetve a MiZo Pécs 2010 a női kosárlabda Euroliga harmadik fordulójában. A Pécs mindeközben tiltakozott az ellen, hogy hétfőn az európai szövetség elfogadta a soproni Krivacsevics Tijana átigazolási kérelmét.

Szerdán az egy győzelemnél és egy vereségnél tartó soproniak a B csoportban sereghajtó Lille-t látják vendégül. A nemzetközi porondon eddig nyeretlen francia gárda hétvégén 66-52-re verte a Clermont Ferrand együttesét, főként Geraldine Robert 26 pontjának köszönhetően.

Székely Norbert alakulata, amely a múlt héten 70-59-re kikapott Velencében, szombaton 137-43-ra kiütötte a Szombathelyt - úgy, hogy a pécsiek által vitatott módon szerződtetett Krivacsevics Tijana 15 pontot dobott.

Az A jelű hatosban a mecsekaljai együttes csütörtökön fogadja az eddig ugyancsak 3 pontot gyűjtő Krakówot. Füzy Ákos tanítványai az előző körben hosszabbítás után maradtak alul a török Besiktas csarnokában (84-82), majd pénteken 100-51-re verték a BEAC-ot.

A baranyai szurkolók számára régi ismerős tér vissza a lengyelek szerb légiósa, Slobodanka Tuvic személyében, aki korábban évekig Pécsett kosarazott.

A Sopron-Lille mérkőzés szerdán, míg a Pécs-Kraków találkozó csütörtökön 18 órakor kezdődik.

A két csapathoz kapcsolódó hír, hogy a MiZo Pécs 2010 fellebbez és tiltakozik az ellen, hogy hétfőn az európai szövetség (FIBA Europe) elfogadta Krivacsevics Tijana átigazolási kérelmét, így az MKB-Euroleasing Sopron kosarasa pályára léphet a női Euroligában.

A válogatott center a legutóbbi szezonban Pécsett játszott, s hiába igazolta le a soproni együttes, hosszú ideig nem kapott játékengedélyt a magyar szövetségtől (MKOSZ), mert érvényes amatőr szerződése volt a baranyaiakkal. Ezt a megállapodást szeptember 29-én felmondta Krivacsevics, majd október 14-én újra benyújtotta átigazolási kérelmét, s az MKOSZ versenybizottsága múlt szombaton megadta a magyar játékengedélyt, amivel már aznap pályára is léphetett a bajnokságban. A soproniak ezután kérték a nemzetközi licencet a FIBA Europe-tól, hogy Krivacsevics már szerdán, a francia Lille ellen bemutatkozhasson az Euroligában.

A pécsiek ügyvezetője, Rózsa Gábor ugyanakkor a klub honlapján tudatta, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be az MKOSZ-vb döntése miatt.

"Ha az MKOSZ elnöksége helyt ad a kérelemnek, akkor a magyar és a nemzetközi játékengedélyt is vissza kell vonnia. Ha viszont elutasítja, akkor az ügy a jogászok kezébe kerül" - hangoztatta az MTI-nek Rózsa Gábor, hozzátéve: az a céljuk, hogy a Sopron ne csak a szövetség által indítványozott nevelési költségtérítést fizesse Krivacsevicsért, hanem vásárolja ki őt az élő szerződéséből.

Sterbenz Tamás, az MKOSZ főtitkára a következőképpen vázolta fel a procedúra folytatását: "Berényi János elnök úr pénteken érkezik haza külföldről, akkor tájékozódik az ügyben. Az elnökség ezután vagy saját jogkörben tárgyalja az esetet, vagy kiadja a fellebbviteli bizottságnak. Eddig egyébként hat jogász foglalkozott a dokumentumokkal, és 3-3 arányban adtak igazat a feleknek. Jómagam minden erőmmel azon vagyok, hogy a presztízsérdekek helyett ésszerű megállapodás szülessen a két klub között. Pénteken ezért baráti ebédre hívtam Rózsa Gábor pécsi és Török Zoltán soproni ügyvezetőt, utóbbi már jelezte, hogy elfogadja az invitálást."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK