Vágólapra másolva!
A hétvégén a Papp László Sportarénában Szerbia, Horvátország és Litvánia ellen játszik olimpiai selejtezőt a magyar jégkorong-válogatott, a négy csapatból egy jut tovább a Rigában vagy Oslóban rendezendő újabb kvalifikációs körbe. Pat Cortina szövetségi kapitány sematikusan már megmutatta tanítványainak, mit vár tőlük: hat lépést megtéve az öltözőben jelezte, ennyi áll a csapat előtt, hogy Magyarország 44 év után ismét részt vehessen a téli ötkarikás játékokon.

Egyértelműen a csoportgyőzelemmel járó továbbjutás a célja a hazai közönség előtt szereplő magyar jégkorong-válogatottnak a péntektől vasárnapig tartó olimpiai selejtezőn. Pat Cortina szövetségi kapitány gárdája a Papp László Arénában először lép jégre azt követően, hogy áprilisban Szapporóban kivívta a világelitbe jutást.

A dicsőséges csapatból most Gröschl Tamás, Szélig Viktor és Benk András maradt ki. Előbbi, a Budapest Stars csatára sokáig sérült volt és még nem nyerte vissza régi formáját, míg a francia Briancon hátvédjének felesége utolsó hónapos terhes.

Benk tagja volt a bő keretnek, ám Hüffner Adrián, Jobb Dávid, Hegyi Ádám, Nagy Gergő, illetve a kapus Budai Krisztián mellett a szűkítés áldozata lett. Ott lesz viszont a jégen a Salzburgban edződő Kóger Dániel, akinek személyében újoncot avat a kapitány.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=OndgTrJIOIqD7aTO


Kangyal Balázs az esélyekről

A magyarok sorrendben a szerb, a horvát, majd a litván csapattal találkoznak. Az ellenfelek nem igazán világverő, kiemelkedően erős csapatok, ám Pat Cortina mindenkit óvatosságra int.

"Eredendően nem azok, de csak akkor nem, ha úgy játszunk, ahogyan a közönség elvárja tőlünk, s ahogyan képesek vagyunk. Mert mihelyst kiengedünk, s nem úgy megy a játék, ahogy mennie kell, az ellenfelek is vérszemet kapnak. S akkor egyik pillanatról a másikra megerősödnek. Szóval, mindig a lábunk elé kell néznünk, nem szabad már most a rigai tornára gondolni, mert akkor nem jutunk tovább a Papp László Sportrénából" - nyilatkozta a szövetség honlapján.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=r7rE1Nxf6SaWFgvH


Ocskay számára nagy motiváció a téli olimpia

A válogatott Szerbia ellen kezd, a négyes leggyengébb tagjának jogelődjével, Jugoszláviával sok mérkőzést vívott, a többnemzetiségű ország szétesését követően Szerbia-Montenegróval viszont mindössze egyet: 2004. november 11-én, a stavangeri olimpiai előselejtezőn 13-0-ra nyert a csapat, a meccs egyik legjobbja Ladányi Balázs akkor négyszer vette be az ellenfél kapuját.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=EiWcImwAEAo9JQXo


Ladányi: 3 plusz 3 lépésre van Vancouver

A program, péntek:
Litvánia - Horvátország 14.30
Magyarország - Szerbia 18.00

szombat:
Litvánia - Szerbia 14.00
Magyarország - Horvátország 17.30

vasárnap:
Horvátország - Szerbia 14.00
Magyarország - Litvánia 17.30

Az utolsó olimpiai szereplés

Az 1964-es olimpián - 25 év után - a világ legerősebb csapataival játszhatott együtt a magyar válogatott. Első mérkőzésén rögtön a legerősebb, a Szovjetunió csapata jutott ellenfélnek. A szbornaja nem hagyott kétséget a győztes kilétét illetően és 19:1 arányban átgázolt a mieinken. Egyetlen gólunkat Rozgonyi György lőtte. Válogatottunknak a további mérkőzéseken sem termett sok babér, így végül a 16. helyen végeztünk.

A magyar válogatott eredményei az utolsó téli olimpiáról (1964, Innsbruck):
Szovjetunió - Magyarország 19-1
Olaszország - Magyarország 6-4
Austtria - Magyarország 3-0
Lengyelország - Magyarország 6-2
Norvégia - Magyarország 5-1
Jugoszlávia - Magyarország 4-2
Japán - Magyarország 6-2
Románia - Magyarország 8-3