Vágólapra másolva!
Középdöntőbeli mérkőzései közül a hiába játszott a legjobban Spanyolország ellen a magyar nőikézilabda-válogatott, végül kétgólos vereséget szenvedett, így nem tudta teljesíteni az Európa-bajnokság előtt kitűzött célt, a legjobb hat közé kerülést, végül a 8. helyen végzett.

Eredmény, VIII. nőikézilabda-Eb, középdöntő, I. csoport, 3. mérkőzés:
Magyarország - Spanyolország 21-23 (12-10)
Ohrid
v.: Brunovsky, Canda (szlovák)
gól: Görbicz 4/1, Vérten 4, Szűcs 3, Bulath 2, Szamoránsky 2, Kovacsicz 2, Hornyák 1, Bódi 1, Sopronyi 1, Vincze M. 1, illetve Mangue 7/3, Aguilar 4, Garmendia 3/1, Alonso 3, Martín 1, Begona Fernandez 1, Pinedo 1, Cuadrado 1, Oncina 1, Beatriz Fernandez 1
hetesek: 1/1, illetve 6/4
kiállítások: 8, illetve 4 perc

A két válogatott utoljára a tavalyi, franciaországi világbajnokság csoportmérkőzéséán találkozott egymással, akkor Nimes-ben 26-26-os döntetlen született. A mérleg egyébként magyar fölényt mutatott: 8 győzelem és 4 döntetlen mellett mindössze háromszor nyertek a spanyolok.

Az ellenfél a macedóniai kontinensviadalon eddig kiválóan szerepelt, papíron még az elődöntőbe jutásra is esélyesként lépett pályára. Csoportjában ikszelt Ukrajnával, s Norvégiával, a középdöntőben legyőzte Romániát - ezek a jelek intőek lehettek a Herr Orsolyát és a sérült Tomori Zsuzsannát nélkülöző magyar válogatott számára.

Amíg a szerdai mérkőzés előtt az elődöntő, addig a spanyolok elleni találkozó előtt a legjobb hat közé jutás lehetett a célja a magyar válogatottnak, de az ellenfél sem panaszkodhatott, hogy nincs miért izgulni, Jorge Duenas tanítványai még reménykedhettek érmes helyezésben.

Jól kezdett a magyar csapat, a hatosfalas védekezéssel sokáig nem tudott mit kezdeni az ellenfél. Szűcs és Hornyák jól sáncolt, jól mozgott, s ha a belső magas embereken túl is ment a labda, Pálinger a helyén volt.

5-1 után kis hullámvölgy következett ugyan, de a két-háromgólos előny állandósult. Görbicz és Vérten kiválóan megértették egymást, a csereként beálló Pastrovics büntetőt védett, a 20. percben 11-7-es vezetésnél nem gondolhatta senki, hogy komolyabb baj történhet.

Forrás: AFP

A hajrára ugyan kicsit szorosabbá vált az eredmény, de a 12-10-es állás szép folytatást ígért.

Nem így történt. Az első félidőben háromszor is megsérülő Mangue három góllal tért vissza, a 35. percben Pinedo góljával a mérkőzésen először vezetést szerzett az ellenfél (14-13), a visszaeső védekezéshez az is hozzájárult, hogy Mangue és Aguilar akkor kígyózott be a kapuig, amikor csak akart.

Forrás: AFP

A 39. percben kettőre (15-17), hat perccel később háromra nőtt a különbség (17-20), elúszni látszottak a remények. A csapat azonban még nagy küzdelem árán talpra állt, az 53. percben Vérten kiegyenlített (20-20).

Az utolsó hét percben mindössze négy gól esett, ebből sajnos csupán egyet ért el a magyar válogatott, a 23-21-es vereség azt jelentette, hogy a csapat a minimális, hatodik helyet se tudta megszerezni (8. lett), ráadásul ilyen rosszul utoljára 1996-ban zárta az Európa-bajnokságot.

Imre Vilmos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Csalódott vagyok a vereség miatt. Támadásban sok hiba volt ismét, a védekezés viszont elfogadható, hiszen kevés gólt kaptunk. A fiatalok számára kicsit sok volt az Eb, az egész évben leterhelt alapemberek pedig nem tudtak felpörögni a tornára. Hibának tartom, hogy nem gondoltuk át: a célkitűzés a legjobb hat közé jutás, mert időközben Ferling és Tóth nem lehetett a csapat tagja. Nehéz úgy eredményesen szerepelni, hogy két-három lyukas poszt van. Az átlövők között új embereket kell kipróbálni."

Az eddigi magyar Eb-helyezések:

1994

1996

1998

2000

2002

2004

2006

2008

MAGYARORSZÁG

4.

10.

3.

1.

5.

3.

5.

8.