Vágólapra másolva!
Az egyik legsikeresebb és legkedveltebb magyar kosáredző, Rátgéber László 15 év után úgy döntött, elhagyja a Pécs nőikosárlabda-csapatát, és a Szpartak Moszkva trénere lesz. A magyar női válogatott szövetségi kapitányaként is (kiválóan) dolgozó szakember - óriási bravúrral kijuttatta a nemzeti együttest a 2009-es lettországi Európa-bajnokságra - az [origo]-nak írt huszonkettedik blogbejegyzését vidnojei lakásából keltezte.

Moszkvába is megjött a Jézuska - kedden volt Szenteste, szerdán karácsony, azaz Rozsgyesztvo, ünnepeltünk is, ahogy a kommunizmus idején: munkával!

Kedden két edzést tartottunk - tudják, ahogy mondtam előző jelentkezésem alkalmával, most egy pár napig én edzettem az orosz válogatott kerettel -, szerdán délután kettőkor közös templomlátogatás volt a csapattal, no, erre már nem írhatom, hogy úgy, mint a kommunizmus idején.

Aztán este vacsora, ezt már Sabtaj celebrálta a csapatnak, ugyanabban a vidnojei luxusétteremben, ahol még októberben buliztunk, a Schio elleni Szuperkupa-győzelem után. Lévén karácsony, ezúttal szolid volt az ünneplés...

Nem akarom sajnáltatni magam, de úgy élek itt Vidnojéban, mint egy remete a barlangjában. A család otthon Pécsen, Lacika most vizsgázik - ötödikes -, csak tizenötödikén jönnek ki, ha otthon és itt is minden rendben lesz az iskolával. Két napig nem volt internetem, a szatelit tévé nem működik, s még a fűtés sem működött egy pár napig, azt hittem, megfagyok. (Ennek semmi köze az orosz-ukrán gázvitához...). Itt most már tombol a hamisítatlan orosz tél, a toronyházunk melletti tavacska is befagyott, hamarosan lehet korcsolyázni is rajta.

Szóval, egy kicsit depressziós - lennék, ha nem volna ez a sok edzés, mert az szerencsére leköt. De van, persze azért így is majd megőrülök, éppen ezért szerdán este elmentünk Steve-vel, a sportigazgatónkkal és Srdjannal, az erőnléti edzővel - aki, mint tudják, szerb, tehát megvan a közös nyelv - egy McCoy's nevű pubba, az egyik csipkéstornyos sztálini felhőkarcoló alagsorába. (Nem a Gosztyinyica Ukrajina volt, de annak szakasztott mása, nem jut eszembe a neve...)

Ott egy kicsit belecsaptunk a lecsóba, fantasztikus volt a zene, ennyi, azt hiszem, jár - főleg, ha távol a család.

Ha már szóba került a család - a Williams-família gyereket vár!

Most joggal kérdezhetik, hogy ki az a Williams, meg a családja, de ha a feleséget említjük, Candace Parkert, a Los Angeles Sparks sztárját, akkor már mindjárt pikánsabb a szituáció, és önök is a homlokukra ütnek: hát persze, a Jekatyerinburg reménybeli megváltójáról, a világ egyik legjobb kosarasnőjéről van szó! Tavaly ő volt a WNBA-idény MVP-je és az év újonca - ilyesmi még nem fordult elő a liga tizenkét éves történetében -, augusztusban olimpiai bajnok lett a Team USA-vel, most még már leszerződött játékosa legnagyobb riválisunknak, a Jeatyerinburgnak. Róla írtam pár napja, hogy négy hónapra 1,2 millió dollár lett volna a fizetése - most már csak múlt időben...

A moszkvai városi humor azonnal működésbe lépett, az orvosunk, minden titkok tudója, már négy napja közölte velem az akkor még csak pletykának számító értesülést, amely szerdán a WNBA honlapján is megjelent, az alábbi kommentár kíséretében. "A kislány - mert állítólag lány lesz az istenadta - a one million dollar baby..."

One point two, egészen pontosan. Mármint, ennyit bukik a mama - dollárban - a kicsi érkezése miatt...

Az apa is kosaras, Shelden Williams, huszonöt éves, és a Sacramento Kings játékosa. Nem nagy durranás, kiegészítő ember, ellentétben hitvesével. A babát május elejére várják, Candace állítólag még mindig edzésben van, nem akar hosszú időre kiesni a játékból.

Ma már egyébként Valerij Tyihonyenko, az "igazi" szövetségi kapitány dirigálta a válogatott keret edzését, s én is lassan elkezdhetek dolgozni a Szpartakkal. Sue Bird már szerdán megérkezett a szabadságáról, együtt is vacsorázott velünk, Lauren Jackson, Diana Taurasi és Sylvia Fowles pedig ma jött vissza, kipihenten. Péntekre mindenki szabadságot kap, aztán szombaton a lovak közé csapunk, mert jövő szerdán már a Cseljabinszkkal játszunk bajnokit.
És másnap - ha minden jól megy - újra egyesül a Rátgéber család!!!