Vágólapra másolva!
A legkönnyebbnek tartott csoportellenféllel, Ausztráliával szemben 24 gólos, 41-17-es győzelmet aratott a magyar férfikézilabda-válogatott a horvátországi világbajnokság nyitómérkőzésén. Vasárnap Románia következik.

Eredmény, férfikézilabda-vb, A csoport, 1. forduló:
Magyarország - Ausztrália 41-17 (20-8)
Eszék, 2000 néző
v.: Mohsen Karbas-Chi, Majid Kolahdouzan (iráni)
gól: Iváncsik T. 7, Zubai 7, Császár 6/2, Iváncsik G. 5, Gál 3, Putics 3/2, Herbert 3, Mocsai 3, Harsányi 3, Eklemovics 1, illetve Fletcher 8/1, Subotic 3, Schofield 1, Calvert 1, Matic 1, Blondell 1, Kelly 1, Jerkov 1
hetes: 4/4, illetve 2/1
kiállítás: 6, illetve 2 perc

Váratlan húzásra határozta el magát Hajdu János szövetségi kapitány, aki egyelőre csak 15 játékost nevezett be a világbajnokságra. A "kimaradó" Katzirz Dávid lett, aki ugyan ott van társaival Eszéken, de szereplésére egyelőre várni kell. A szakvezetés ugyanis úgy gondolkodott, ha esetleg sérülés jönne közbe, akkor még a csoportmérkőzések alatt is tudna változtatni - a fennmaradó helyre ugyanis az előzetes 28-as keretből bárkit behívhatna.

(A szabályok értelmében a csoportmérkőzések után kettő, a középdöntő után pedig egy játékos cserélhető.)

A magyar és az ausztrál válogatott korábban mindössze egyszer találkozott egymással: 2000. május 25-én Százhalombattán 40-20-ra Magyarország nyert. Érdekesség, hogy a szövetségi kapitány akkor is Hajdu János volt. A mérkőzés előtt Mocsai Tamást 100., Gál Gyulát 150. válogatottsága alkalmából köszöntötte Sinka László MKSZ-alelnök.

Három percig tartott magát az amatőr játékosokból álló Ausztrália, ekkor egyenlítette ki az egygólos hátrányt Schofield. 1-1 után azonban öt perc alatt hatot rámoltak be a magyarok, a 7-1-es előnyből főleg az Iváncsik fivérek vették ki részüket.

Miután a magyar válogatott a pénteki megérkezés után nem kapott edzéslehetőséget a mérkőzés színhelyén egy nappal eltolták a tréninget - a találkozó ugyanis maximum erre volt jó.

Már a két kapus közötti különbség is eldönthette volna a mérkőzést, amíg Fazekas bravúrt bravúrra halmozott, addig ausztrál kollégája a 24. percben találkozott először a labdával.

A 20-8-as félidőt követően Hajdu János kapitány több helyen is változatott a csapat összetételén, de igazából teljesen mindegy volt, hogy ki lépett pályára. A védelem oszlopa, Herbert Gábor három gólt is jegyzett - ez sok mindent elárult az ellenfél erejéről -, Zubai egy félidő alatt szórt hetet, Császár ugyanennyi idő alatt hat találatig jutott, de Harsányi is beköszönt háromszor.

Forrás: AFP

Az ausztrálok részéről egyedül a dán kapitány, Morten Fjeldstad próbált kiötleni valamit, de az ő erejéből is csak két komikus jelenetre futotta. Először kapusa helyett mezőnyjátékost küldött be, aki egy passz után visszaszaladt cserére, majd a mérkőzés vége előtt 4 másodperccel kért időt...

A 41-17-es győzelem nagyobb koncentrációval lehetett volna nagyobb (a 17 kapott gól kicsit soknak tűnik), de egyértelmű, hogy Románia és Szlovákia ellen kiváló felkészülésül, átmozgatásul szolgált az összecsapás.

További eredmények, A csoport (Eszék):
Szlovákia - Argentína 27-25 (12-13)
Eszék
v.: Olesen, Pedersen (dán)
Szlovákia: Stochl (kapus) - Paul, Szűcs, Kukucka 4/1, Sulc 3, Niznan, Urban, Valo 3, Kopco 1, Pekar 3, Petro, Sejbal, T. Stranovski 6, Antl, M. Stranovski 7/1
Argentína: Schulz, Garcia (kapusok) - Crevatin 1, Pizarro 2/2, Simonet 1, Portela 1, Kogovsek 4, Gull 5/2, Querin 2, Castro 1, Fernandez 3, Vidal 1, Carou 2, Viscovich 2
hetesek: 3/2, illetve 5/4
kiállítások: 14, illetve 12 perc

Franciaország - Románia 31-21 (12-9)