Vágólapra másolva!
A magyar férfikézilabda-válogatott hatgólos hátrányból felállva 30-27-re verte Romániát a Horvátországban zajló világbajnokságon, így két forduló után is százszázalékos.

Férfikézilabda-vb, A csoport, 2. forduló:
Románia - Magyarország 27-30 (16-13)
Eszék, 3000 néző
v.: Olesen, Pedersen (dán)
gól: Piriianu 6, Petrea 4, Jurca 4, Timofte 3, Stavrositu 2, Toma 2/1, Ghionea 2/1, Cozma 1, Iacob 1, Rohozneau 1, Buricea 1, illetve Nagy 8, Ilyés 4, Gál 4, Eklemovics 3, Putics 3/3, Iváncsik T. 3, Császár 2/1, Törő 2, Iváncsik G. 1

A két csapat korábban 75 alkalommal találkozott egymással, 26 magyar siker és 13 döntetlen mellett Románia 36 alkalommal diadalmaskodott.

Utoljára tavaly márciusban meccseltek egymással a felek, akkor a miskolci Pannon-kupán 32-29-re győzött az akkor még Skaliczki László által irányított együttes.

A csapat délelőtt városi sétán vett részt, egyedül Törő Szabolcs küszködött hőemelkedéssel, ám a Dunaferr szélsője vállalta a mérkőzést, így a lelátóra Katzirz Dávid mellett Harsányi Gergely ült fel.

Elképesztő hangulat uralkodott az eszéki arénában. Mintha csak magyar szurkolóknak adtak volna el jegyet olyan hazai pálya fogadta a Nagy László vezette együttest. A bemelegítés után mindez hatványozódott, a magyar zászlóerdőben Csurgótól Törökszentmiklóson át Székelyudvarhelyig képviseltették magukat a városok.

Ha valami nem volt benne a világbajnokság előzetes terveiben, az egy korai vereség. Pláne, nem Romániától. Még a legpesszimistábbak is úgy számoltak, a csoportból a franciák mögött második helyen tovább lehet menni, a középdöntőben pedig egy bravúrral teljesíthető az előzetes célkitűzés, a nyolc közé kerülés.

Azt Hajdu János szövetségi kapitány is elismerte, Ausztrália nem ellenfél, Romániát és Szlovákiát pedig verni kell. Ha igaz, a szakvezetés négy román meccset elemzett, plusz a helszínen megnézte a franciák elleni összecsapást - ehhez képest alapos meglepetésben volt része.

Forrás: [origo]

A mérkőzés úgy kezdődött, ahogy a közel háromezernyi magyar várta. Puljezevics kiválóan védett, fogott három ziccert és egy hetest, Nagy és Ilyés villogott, a 11. percben már 7-4-re vezetett az együttes. Aztán történt valami, nem elég, hogy a pontatlanságainknak köszönhetően egyenlített az ellenfél, de a 18. percben Toma révén először vezetést is szerzett (8-9).

Nem sikerültek a lerohanások, Gált sem sikerült megjátszani, amikor ziccerbe kerültek a játékosok, akkor pedig Stanescu kapus eszelt ki újabb cseleket. Szerencsénk is volt, mert az Olesen, Pedersen kettős kipécézte magának Piriianut, a román beállóstól legalább két szabályos gólt elvett, miközben lelkesen mutogatta, a hatos vonalát nem szabad átlépnie. Aztán kapott egy meglepő kétpercet Császár is, biztos maradt restanciája Dániában...

A 23. percben Hajdu kapitány időt kért, de nem hatottak szavai. A hajrában, 14-12-es román előnynél megszólalt az ellenfél lánykórusa, 4 színes műhajjal tomboló hölgy próbálkozott hangulatot csinálni, legalább magának.

A félidei 13-16-ról Petrea második találatával gyorsan 19-13-ra nőtt a román előny. Fazekas helyett visszajött Puljezevics, a válogatott pedig elkezdte a hosszú hajrát. Azt is sikerült elviselni, hogy a dán sporttársak ott sújtottak le, ahol nem szégyelltek - Törő elgázolásáért a piros lap sem lett volna túlzás, ehelyett továbbot intettek.

Új impulzust kaptak a szurkolók, a 47. percben már 23-22-re a magyaroknál volt az előny. A románok addigi magabiztossága bő öt perc alatt elszállt, támadásban csak tologatták a labdát, s várták a csodát.

Forrás: MTI/EPA

Az utolsó tíz perc 25-24-es román előnnyel indult, ám Gál, illetve Nagy László góljaival visszavette a vezetést együttesünk, sőt Nagy nyolcadik találatával kettőre növelte (28-26).

Ghionea hetesből járt túl klubtársa, Puljezevics eszén, Ilyés válaszolt, miközben a dán bírók Gál után Herbertet is kiküldték két percre. A kegyelemdöfést azonban Eklemovics adta meg, 30-27 után zúghatott háromezer torokból az "Itthon vagyunk!"

A csapat a lehető legmélyebb gödörből felállva bizonyította, rengeteg tartalék van benne, hétfőn újabb készleteket kell mozgósítani, mert Szlovákia sem lesz könnyebb ellenfél.

"Nem olyan hőfokon kezdtük a mérkőzést, ahogy kellett volna, az első félidőben sajnos csak fellángolásaink voltak. A cserék sem tudtak lendületet adni. A második félidőben, amikor időt kértem, keményebb és mozgékonyabb védekezésre buzdítottam a csapatot. Ez bejött, sikeresen váltogattuk a védőfal felállását. Ebben a szakaszban Puljezevics is remekelt, így sikerült fordítani és hozni ezt a borzalmasan kemény meccset. Bízom benne, hogy a folytatásban jobban tudunk játszani, és nem adunk ellenfeleinknek előnyt" - értékelt a mérkőzés után Hajdu János szövetségi kapitány.

A magyarok hétfőn 17.30-kor találkoznak a szintén százszázalékos szlovákokkal, s egy újabb győzelem már a középdöntőbe kerülést jelentené.