Vágólapra másolva!
A 36 éves Puljezevics Nenad váratlanul a világbajnokság közben jelentette be, nem kíván többet a magyar válogatottban szerepelni. Úgy nyilatkozott, őt csak a dobogó, az érem vonzza, az 5. hely nem jelent számára motivációt. Visszatekintettünk az eddigi legsikeresebb vb-szereplésig: milyen klasszis kapusok segítették a magyar válogatottat a kissé távoli és a közeli múltban, illetve ki jöhet szóba Puljezevics utódaként.

Az 1986-os világbajnokságon a magyar csapat Jugoszlávia mögött a második lett, Mocsai Lajos keretében három hálóőr is helyet kapott. Oross Tibor és Bíró Imre mellett Hoffmann László volt a harmadik, rá két évvel később a szöuli olimpián is főszerep hárult, hiszen az utolsó csoportmérkőzésen másodpercekkel a lefújás előtt ziccert védett az NDK ellen, így a csapat végül nem a 7. helyért játszhatott...

1990-ben Bíró és Hoffmann mellett a fiatal Szathmári János kapott lehetőséget Csík János szövetségi kapitánytól, a népszerű Szatyi 2003-ig kirobbanthatatlan volt a keretből. Az 1993-as svédországi viadalon Bíróval és a szegedi Fekete Róberttel, a rossz emlékű, 1995-ös izlandi vébén Feketével és Perger Zsolttal, az 1997-es japán eseményen (ahol meglepetésre negyedik lett az együttes!) Pergerrel és Tyetyák Tiborral állt felváltva a kapuba.

1999-ben tűnt fel a legjobbak között Fazekas Nándor, aki azóta is a válogatott egyik hálóőre. A 2003-as, portugáliai világbajnokságon (és az ott megszerzett kvalifikációnak köszönhetően az athéni olimpián) a Fazekas, Szathmári kettős osztotta le a szerepeket.

A 2005-ös Európa-bajnokságra Mikler Roland és Szente Gábor, a két évvel ezelőtti németországi versenyen már Puljezevics Nenad és Tatai Péter került be Skaliczki László keretébe.

De hogyan tovább? Amíg a fenti felsorolásból kitűnik, az esetek többségében akadt két magasan jegyzett hálóőr, addig Fazekas mögött kissé nagyobb az űr. Igaz, a Dunaferr hálóőre, Mikler Roland már évek óta ott van a tűz közelében, tagja volt annak a junior válogatottnak, amely 2005-ben hazai pályán nyert vb-bronzérmet, s amelyből Császár Gábor, Zubai Szabolcs és Putics Barna most is ott volt Horvátországban.

(Mikler akkori váltótársa a Veszprémben feltűnő Kovács János volt, aki azóta megjárta Szigetvárt, Győrt, Nyíregyházát, a PLER és a Hort SE csapatát, a jelenleg is zajló bajnokságot Százhalombattán kezdte, jelenleg a Gyöngyös kapusa...)

A bő, 28-as vb-keret negyedik kapusa Liszkai Szilveszter volt, aki ugyancsak Veszprémből indult, ám 2007 nyara óta a Tatabányát erősíti.

Tavaly novemberben egyszer már került vészhelyzetbe a szakvezetés. Egy héten belül megsérült Fazekas és Puljezevics is. A Finnország elleni Eb-selejtező előtt így Mikler és Liszkai mellett hirtelen képbe került az a Tatai Péter, aki szintén Veszprémből indult, ám Peric mögött nem jutott játéklehetőséghez, így meg sem állt Dunkerque-ig...

A hierarchia szerint tehát a Mikler, Liszkai, Tatai trióból kerül majd valaki Fazekas mellé a válogatott vb-t követő legközelebbi, ausztriai fellépésén. Az együttes március 20-22-e között Bécsben lép pályára Ausztria, Norvégia és Tunézia ellen.

Ami a fiatalabbakat illeti: a tavalyi, romániai U20-as Európa-bajnokságon Tóth Koppány, az MKB Veszprém (jelenleg Mezőkövesd) és Vlcskó Bence, a Békéscsaba (azóta Debrecen) kapusa védett, az U18-as csehországi kontinensviadalra Vitáris Norbert (Százhalombatta), Székely Márton (PLER), illetve Farkas József (Tisza Volán SC) utazott.

Honosítás: egyik igen, másik nem
Két honosított kapus jutott szóhoz eddig a férfikézilabda-válogatottban. Elsőként a kubai Vladimir Hernandez, aki 2004-ben a norvégok elleni két vb-selejtezőn mutatkozott be, pechjére a válogatott vele együtt is elbukott. (Pár hónappal később a világ egyik legjobb kapusa tragikus hirtelenséggel elhunyt.) Őt követte Puljezevics Nenad, aki 2007. januárjában, pár nappal a németországi világbajnokság kezdete előtt kapta meg az állampolgárságot. Szóba jött még korábban Sterbik Árpád esetleges szerepeltetése, ám a magyar útlevéllel is rendelkező klasszis hiába védett évekig Veszprémben, végül a Ciudad Realban játszva spanyol állampolgárságért folyamodott. A szakvezetés azonban se az olimpiára, se a mostani világbajnokságra nem nevezte. Azaz akár szabad préda is lehetne...