Vágólapra másolva!
A tavalyi, szapporói csoda után a rigai olimpiai selejtező torna, megmutatta, hiú ábránd azt hinni, az A csoportba jutott magyar jégkorong-válogatott ezentúl a világ legjobbjai ellen is sikerrel veheti fel a harcot. Sajnos, ettől még távol áll az együttes, sőt, nemcsak a középmezőnytől, de még az alsóháztól is fényévnyi távolságra van.

Van egy határ, amit lelkesedéssel, csúszás-mászással lehetetlen túlszárnyalni. A lettek elleni 7-3-as vereségnél még szerencséje is volt az együttesnek, nyolc próbálkozásból három gólt ütött, s Szuper Levente is kiválóan védett. Olaszország ellen azonban semmi sem sikerült, 4-1-es zakó lett a vége. Egy olyan ellenféllel szemben, amely tízből tízszer sohasem verné meg a Cortina-csapatot.

Rick Cornacchia kapitány is a jó helyzetkihasználást és a pontosabb, energikusabb játékot emelte ki a siker zálogaként. Christian Borgatello, az olaszok csatára pedig azt mondta, nyerni kellett, ezért nyertek, s reméli, így lesz a vasárnapi, Lettország elleni összecsapáson is. A siker ugyanis megnyitná az olimpia felé vezető utat...

"Jétékosaim már tudják, milyen az A csoportos szint" - vélte Pat Cortina, a magyarok szakvezetője. "A legfontosabb dolog, amit meg kell tnaulnunk, az az, hogy sokkal jobban kell játszanunk, többet kell korcsolyáznunk korong nélkül. És az adódó emberelőnyöket ki kell használni."

Cortina olasz részről azt a kérdést kapta a sajtótájékoztatón, hogy a világbajnokságig hány helyen változtat még keretén az eredményesebb szereplés érdekében. "Sajnos nagyon kevés a jégkorongozó Magyarországon, így a 23-as keret mellett még 3-4 szóba jöhető játékos van. Az viszont szerencsésebb lesz, hogy a vébé előtt háromhetes felkészülésen vesz részt az együttes" - mondta a szakember.

Igazából talán nem is az fő kérdés, kit hagy ki, s kit nevez a világbajnokságra. Egyértelműen látszik, ha a két első sorunk (Palkovics, Ocskay, Vaszjunyin, illetve Ladányi és a Vas testvérek) nem fog ki jó napot, akkor esélyünk sincs a hasonló kaliberű csapatok ellen.

Márpedig a Volán-játékosok enerváltnak, fáradtnak tűnnek. Minden okoskodás nélkül: talán jobban járt volna a válogatott, ha a felkészülés első két napján hagyja pihenni az osztrák bajnokságból kifacsartan érkező klasszisokat. Vagy legalább egy nappal korábban kiutazik Lettországba, hogy a kulcsemberek három nappal az érkezés után ne álmosságról beszéljenek.

Az tény: kétnapos felkészüléssel nem lehet csodát tenni. A csapat élete egyik nagy lehetősége előtt állva azonban nem kapott több lehetőséget... s ez nem a játékosok hibája.

Forrás: [origo]

"Nem leptek meg az olaszok, tudtam, hogy erre képesek" - mondta Cortina, amikor arról faggattuk, vajon számított-e ilyen különbségre a mérkőzésen. "Már az indulás előtt elmondtam, az olasz játékosok technikailag nem állnak világszínvonalon, de taktikailag fantasztikusak, s az igazán fontos meccseket mindig megnyerik."

Adódik a kérdés, ha ilyen nagy a különbség két közel azonos képességűnek vélt válogatott között, mi lesz a svájci világbajnokságon Fehroroszország, Kanada és Szlovákia ellen? "Az biztos, hogy a szlovákok ellen nincs esélyünk. Semmi! Szomszédos ország, komoly hokihagyománnyal... akkor már inkább Kanada ellen, amely talán nem hajtja ki magát teljesen, s megelégszik egy-két góllal."

Ami a péntek esti, Lettország-Ukrajna mérkőzés illeti, 8000 néző látogatott ki, s kiváló, néhol durva mérkőzést láthatott. Az első harmad végén Szrjubko révén emberelőnyből az ukránok szereztek vezetést, ezt a 25. percben Karsums hasonló módon egyenlítette ki. A 34. percben az év védelmi hibája után - az ukrán védő egyszerűen belevezette kapuja előtt a lett csatárba a korongot -, Redlihs a bal felsőbe emelte a pakkot, Nizivijs pedig a 48. percben már 3-1-re növelte a hazai előnyt.

Az utolsó két percre az ukránok lehozták kapusukat, Klimentyev szépített is, ám az utolsó percben korongot vesztettek, Sprukts pedig az üres kapu előtt megadta a kegyelemdöfést (4-2).

Forrás: [origo]

Vereségével Ukrajna is elveszítette olimpiai reményét, az első hely sorsa tehát a lett-olasz meccsen dől majd el. Ha Ukrajna nem tud nyerni a rendes játékidőben a magyarok ellen, akkor az olaszoknak elég egy góllal diadalmaskodni a 60 perc során. Amennyiben Ukrajna győz, úgy az olaszoknak kétgólos siker szükséges a csoportelsőséghez. Minden más esetben Lettország utazik jövőre Vancouverbe.

A magyar csapat győzelmével harmadik lehet, s egy remekbe szabott sikerrel tehet pontot a kiváló menetelés végére.

Az állás:
1. Lettország 6 pont
2. Olaszország 3 (6-4)
3. Ukrajna 3 (5-6)
4. Magyarország 0

Fogadásra hivatalos a válogatott
Szombaton munka és protokollesemény is vár a magyar jégkorong-válogatottra. Az együttes helyi idő szerint fél kettőkor edzésen vesz részt az Arena Rigában, 17 órai kezdettel pedig a rigai magyar nagykövetnél vizitál, aki fogadást ad az együttes tiszteletére.