Vágólapra másolva!
Romániában szerdán hajnal óta már több százan vettek búcsút Marian Cozmától, az MKB Veszprém kézilabdacsapat meggyilkolt beállósától, akit várhatóan pénteken temetnek el Bukarestben.

A sportoló holttestét szállító gépkocsit már kedd este fiatal kézilabdázók és szurkolók, valamint a család fájdalmában osztozó gyászolók tömege fogadta a nagylaki határátkelőnél.

A gyászmenet az éjszaka folyamán Románia több városában is megállt, szerdán pedig Cozma bukaresti szülőházához érkezett, ahol egykori csapatának, a Dimamo Bucurestinek és annak fő riválisának, a Steaua Bucurestinek a tagjai is fogadták. Szurkolók százai Cozma egykori romániai csapatának székhelye előtt gyertyát gyújtottak a játékos emlékére.

A bukaresti II. kerületi polgármesteri hivatal úgy határozott, hogy Cozma volt iskolájának tornatermét a sportolóról nevezik el. A hivatal a kézilabdázót kitüntetésben is részesítette, amit post mortem kapott meg.

A romániai közvéleményt is sokkoló brutális gyilkosság áldozatáról szerdán a román parlamentben is megemlékeztek, a törvényhozók egy perc csendet tartottak.

Petre Cozma, a sportoló édesapja szerdán a román sajtónak elmondta: fiát talán jobban szerették Magyarországon, mint Romániában. "Elvesztettem egy embert, de százat szereztem" - mondta az apa utalva arra, hogy fiát mennyire kedvelték Magyarországon.

Az Evenimentul Zilei című bukaresti napilapnak úgy nyilatkozott fia gyilkosairól, hogy reméli, igazságos lesz az ítélet. Hozzátette: azt akarja, hogy életfogytiglani börtönbüntetést kapjanak.