Vágólapra másolva!
A Magyar Sportért Emlékérem arany fokozatát adta át Petre Cozmának, a február 8-án Veszprémben meggyilkolt Marian Cozma román kézilabdázó édesapjának szombaton Bukarestben Gyenesei István önkormányzati miniszter.

"Elment egy bálvány és született egy hős" - hangsúlyozta a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetségén megrendezett kitüntetési ünnepségen a sportért is felelős önkormányzati miniszter.

Utalva arra, hogy a kitüntetett a Magyar Köztársaság címerét viselte egy kitűzőn, kijelentette: ennek szimbolikus jelentősége is van, hiszen Petre Cozma életének és szívének egy darabja ott van Veszprémben.

A miniszter hozzátette: a tragédia következtében Petre Cozma emberi nagyságról tett bizonyságot, hiszen higgadtságra és békességre intette az embereket, valamint együttműködésre és a közös gondolkodásra biztatott mindenkit. A miniszter megköszönte Petre Cozmának és családjának, hogy megértéssel fogadták azt, amin már nem lehet változtatni, és előre tekintettek, másokat is erre buzdítva.

A miniszter emellett méltatta az elhunyt kézilabdázót, aki - mint mondta - köztiszteletben álló és nagyon szeretett sportember volt Magyarországon és Romániában egyaránt. Rámutatott: a tragikus körülmények között elhunyt sportoló büszkesége volt az MKB Veszprémnek és a román kézilabda-válogatottnak egyaránt.

Forrás: foto24.hu

Petre Cozmát a Veszprém legutóbbi BL-mecsén is nagy szeretettel fogadták

A gyásztól még mindig szemmel láthatóan megviselt Petre Cozma megköszönte mindazt, amit a fia emlékéért tettek és tenni fognak. Kijelentette: mindig is tisztelni fogja a magyarokat, holnap pedig még néhány román szív is dobogni fog a magyar szívekkel együtt március 15-e alkalmából.

Petre Cozma kitüntetésén részt vettek Marian Cozma egykori romániai csapatának, a Dinamo Bucurestinek a vezetői, valamint a román kézilabda-szövetség elöljárói. A Dinamo részéről az ünnepségen jelezték, hogy az MKB Veszprémmel együtt közös tornákat rendeznek majd az egykori beállós emlékére, és Bukarestben egy hamarosan megépülő sportcsarnoknál mellszobrot is állítanak az emlékére.