Vágólapra másolva!
Az Alba Volán csapata egymást követő hetedik alkalommal nyerte meg a magyar jégkorong-bajnokságot, miután a 2008-2009-es döntő ötödik mérkőzésén 4-0-ra verte a trónkövetelő Újpest együttesét. A székesfehérváriak 4-1-re nyerték a párharcot, ráadásul úgy, hogy a finálé utolsó összecsapásán hokiban nem mindennapi módon kettős emberhátrányból is gólt tudtak szerezni.

Jégkorong bajnoki döntő, 5. mérkőzés:
Alba Volán - Újpest 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)
gól:
Tokaji (12:34), Guerriero (28:41), Martz (52:57), Kovács Cs. (59:29)
kiállítások: 12, illetve 12 perc

Bajnokságot nyerne a Volán, meccset az Újpest. A magyar jégkorong-bajnokság idei döntője előtt megfogalmazott célt a fináléba három év után visszatérő fővárosiak már teljesítették, hiszen a harmadik meccset - éppen Székesfehérvárott - behúzták, a címvédő Fejér-megyeiek pedig a Benedek napján sorra kerülő ötödik összecsapáson felelhettek meg a magukkal szemben támasztott elvárásnak.

A mérkőzést megelőzően Pék György, az újpestiek mestere óvatosan nyilatkozott csapata esélyeiről, ezzel együtt megalkuvás nélküli harcot ígért, a kétségkívül nagy nyomás alatt lévő hazai tréner, Énekes Lajos pedig tisztában lehetett vele, hogy számára itt és most csak a győzelem az elfogadható eredmény.

Az ötödik meccsre (is) csordultig telt az egykori nyitott műjégpálya befedésével készült, 2009 tavaszára a hazai csapatsportok talán leglátogatottabb szentélyévé váló székesfehérvári jégcsarnok, ahol a több mint háromezer szurkoló döntő többségét adó hazai drukkerek természetesen bajnokavatásra készültek.

Őrült iramban kezdett a 2008-2009-es szezonban a fejlődés kétségtelen jeleit mutató, ugyanakkor negatív szenzációkkal is szolgáló Volán, azonban miután a hatodik percben a Szuperrel teljesen egyedül szemben álló Sikorcin lövésénél csak a hazaiak klasszis kapusán múlott, hogy nem kerültek előnybe a vendégek, kicsit óvatosabbak lettek Ocskayék.

Az offenzívát természetesen nem adták fel Énekes Lajos fiai, a támadó szándék pedig a 13. percben, emberelőnyben érett góllá, amikor egy Palkóról kijövő korongot Horváth András tett vissza, a pakk ismét lecsorgott a szlovák kapusról, balszerencséjére a pont ott érkező másik hazai bekk, Tokaji elé, aki közvetlen közelről fonákkal a kapuba emelt.

A játék képe a harmad hátralévő részében sem változott, és mivel több gól nem esett, ez azt jelentette, hogy az újpestiek öt játékrész óta voltak gólképtelenek a bajnoki döntőben.

A második játékrészben is magabiztosan játszott a Volán, az újpesti védelem viszont egyre többször hagyott ki, az egyik ilyen rontást pedig góllal büntette a hazai csapat: az amerikai légiós, Jason Guerreiro szerzett korongot a támadó harmadban, majd a kiszolgáltatott Palko mellett a kapu bal oldalába lőtt.

Az utolsó harmadban mind emelkedettebb hangulatba kerültek a hazai szurkolók, a kifejezetten nyugodtan csordogáló meccsen egyre közelebb került zsinórban hetedik bajnoki címéhez a Volán. Az újpestiek próbálkoztak ugyan becsülettel, de értékelhető helyzetig nem jutottak, szerencséjükre viszont Matus Palko remekül védett, ezzel tartotta a lelket csapatában.

Forrás: MTI

Van, aki kígyót bűvöl, van, aki korongot - Palkovics és Sikorcin kettőse

A harmadik harmadban 11:20-nál 1:57-ig tartó kettős emberelőnybe került az Újpest, Pék György pedig pontosan érezte, hogy ez az utolsó esélye csapatának, és azonnal időt kért. Palkót is levitték a vendégek, így hat a három ellen állhattak fel, azonban a fehérváriak kétszer is kiütötték a pakkot saját harmadukból, amikor pedig az újpestiek újból felálltak volna, a kanadai Martz szerzett korongot, majd saját kapuja elől az üres újpesti ketrecbe lőtt.

A kettős emberhátrányban szerzett fehérvári gól úgy fizikailag, mint lelkileg mindent eldöntött, innentől kezdve hazai fiesztává vált a mérkőzés. A hajrában még Sofron szegte meg a Volán háziszabályát, és parázs ökölharcba keveredett Borbással, a páros kiállítást követően pedig Kovács Csaba szép emeléssel tette teljessé a hazai sikert.

A végül ötmeccses döntőben az Újpest mindent megpróbált, hogy méltó ellenfele legyen a Volánnak (az első három meccsen az is volt), azonban többek között az EBEL-tapasztalat, és hárommal szemben felvonultatott négy sor végül a fehérváriak javára billentette a mérleg nyelvét.

A bajnokságnak tehát papírforma vége lett, mostantól pedig a világbajnoki felkészülésé a főszerep - a válogatott gerincét adó Volán-játékosokon kívül három újpesti jelölttel -, hogy az A csoportos debütáláskor ne az legyen.