Vágólapra másolva!
Az Alba Volán SC javasolja Székesfehérvár önkormányzatának, hogy a városi jégcsarnokot ifjabb Ocskay Gáborról nevezzék el - jelentette be Tóth István, a klub társelnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyen részt vett id. Ocskay Gábor, a szerdára virradóra elhunyt jégkorongozó édesapja is.

Az önkormányzat tulajdonában álló jégcsarnokban - ahol a sajtó képviselői mellett szép számban megjelentek a szurkolók, a kegyeletüket leróni szándékozó fehérváriak is - Tóth István megrendülten emlékezett a 34 éves korában, szívinfarktusban meghalt válogatott jégkorongozóra. "Ifjabb Ocskay Gábor olyan vezéregyénisége volt a csapatnak, amilyen évtizedenként egy, ha születik" - mondta.

Emlékeztetett rá, hogy a válogatott hokis öt-hat évesen Székesfehérváron kezdte a sportolást, és sportpályafutása során mindvégig kitartott a város, a klub mellett. Bár többször is lett volna lehetősége máshova igazolni, példaértékű klubhűség jellemezte, s a komoly anyagi kihívások ellenére mindvégig azért a klubért dolgozott, amelyben felnőtt, s amelyben korai, tragikus halála miatt idő előtt be is fejezte pályafutását. Példaértékű volt nemcsak a játéktudása, hanem az emberi magatartása is, ezért is tudott a csapat vezéregyénisége lenni - mondta a klub társelnöke.

"Felfoghatatlan ami történt" - fogalmazott Csáder Dezső, az Alba Volán SC elnöke. Mint mondta, hétfőn, a sorozatban hetedszerre elnyert bajnoki címet ünneplő díszebéden még azt mondta Ocskaynak, hogy ott lesz Zürichben és drukkol neki, hiszen a válogatott hokisnak az volt élete nagy álma, hogy az A csoportban is bizonyíthasson.


Hegyi Ádámnak, a csapat játékosának gyermekkora óta Ocskay Gábor volt a sportolói példaképe. A fiatal hokisnak a mostani volt az első profi szezonja, s most nyerte az első bajnoki címet. "A magyar jégkorongnak ő volt a szimbóluma, nála jobb csapattársat elképzelni sem lehetett volna. Mindig teljes szívvel, lélekkel küzdött, s ha nyertünk, ő volt a legboldogabb, ha vesztettünk, a legszomorúbb. Őszinte, igaz ember, nagyon jó csapattárs volt" - fogalmazott a fiatal sportoló.

Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár szocialista polgármestere hivatali munkáját megszakítva, fehér rózsával és mécsessel a kezében érkezett a Jégcsarnokhoz. "Felfoghatatlan ami történt. Az, hogy szombaton este még az aranyérmet akasztottam Gabi nyakába, most pedig az emlékére gyújtom meg a mécsest" - mondta a városvezető.

Hozzátette: Ocskay Gábor minden, számára kedvező ajánlat ellenére is hűséges maradt Székesfehérvárhoz. Igazi sportoló volt, akinek óriási érdeme van abban, hogy az Alba Volán SC tizedszer lett magyar bajnok, s hogy a magyar válogatott bejutott az A csoportba. "Halálával pótolhatatlan veszteség érte a sportéletet és Székesfehérvárt is, hiszen nagyon sokat tudott volna tenni a jégkorong sportért, a csapatért, a városért."

Mint mondta, a fiatal sportoló halála azért is nagyon megrendítő számára, mert kisgyermekkora óta ismerte, mivel a kislánya óvodástársa volt.


"Hihetetlen, remeg az egész testem. Sokkal több volt ő számomra, mint játékostárs. Szinte egy helyen laktunk, rengeteg időt töltöttünk együtt. Olyan, mintha a saját testvéremet veszítettem volna el. Felfoghatatlan ez a tragédia" - mondta Rastislav Ondrejcik a klub honlapján.

Nagy Gergő, az Alba Volán fiatal csatára: "Egész évben atyáskodott felettünk, megpróbált minket a jó útra terelni. Az már a mi hülyeségünk, hogy sokszor nem akartuk ezt engedni. Egy bajnoki címem van, azt is az ő vezényletével nyertük meg."

Kéri Rudolf, az Alba Volán felszerelésmenedzsere: "Gábor hihetetlenül jó ember volt, tisztelettudó, soha nem ártott senkinek. Mindent megtett azért, hogy az egyesület és a válogatottnak is a lehető legjobb eredményeket érje el csapatával együtt. Az ember azt hiszi, hogy a saját környezetében nem fordulhat elő ilyen, eset, és nem tudja elhinni, ha ezzel szembesül. Az egész csapat gyászol, az öltöző mindig olyan, mint egy nagy család. Olyan, mintha egy jó testvér ment volna el. Felfoghatatlan, hogy nem lesz ott hétfőn a válogatott felkészülésének kezdetén."

Ocskay Gábor utolsó két gólja:


"Szörnyű dolog, ami történt az éjszaka. Ilyenkor nem a jégkorong, a sport jut először az eszembe, nem is tudok erre gondolni. A családjának szeretném részvétemet kifejezni" - mondta Vas János, válogatottbeli csapattárs.

"Éjjel kaptam édesapjától egy üzenetet, amit hajnalban olvastam el, amikor meg akartam nézni hány óra. Azóta ébren vagyok. Felfoghatatlan ami történt" - nyilatkozott ifjabb Kovács Csaba, az Alba Volán csatára.

Székesfehérvár megrendülten gyászolja a 34. életévében elhunyt élsportolót. A városban mindenütt ez a téma, hiszen a két Ocskayt - idősebb Ocskay Gábort, a klub ügyvezetőjét és fiát - sokan ismerik, kedvelik és tisztelik a településen.

Horog László, a család barátja az [origo]-nak elmondta, a mentők háromszor próbálták újraéleszteni Ocskay Gábort, de nem sikerült visszahozni az életbe. A boncolás a délelőtt folyamán lezajlott a fővárosban, idősebb Ocskay Gábor pedig délután a székesfehérvári csarnokban beszélt a tragédia körülményeiről.

A szakosztályigazgató arra kérte a megjelent újságírókat, az elkövetkezendő napokban a családtagokat, rokonokat ne kérdezzék az eseményekről. A játékosok a nap folyamán a továbbiakban már szintén nem kívánnak nyilatkozni. Id. Ocskay Gábor elmondta, fia tegnap 23 óra körül lett rosszul, majd nagy küzdelmet folytatott a halállal, többször megpróbált visszatérni, de a szíve éjféltájt feladta a küzdelmet. Gábor a menyasszonya karjaiban halt meg - fűzte hozzá.


Bejelentették azt is, hogy szerdán 17.30-tól fáklyás felvonulás indul az Országalmától, ahol 18 órakor róhatják le tiszteletüket a szurkolók az elhunyt játékos előtt. Tóth István megerősítette, az Alba Volán SC kezdeményezte, hogy csütörtökön a közgyűlés elé kerüljön egy javaslat arról, hogy az elhunyt Ocskay Gábor nevét viselje ezentúl a jégcsarnok, írja a Fehér Megyei Hírlap honlapja.

Szinte valamennyi magyar jégpályánál, valamint a három magyar válogatott jégkorongozót foglalkoztató franciaországi Brianconban is gyászolják Ocskay Gábort. A hazai hokipályáknál egységesen 18 órakor kezdődik a megemlékezés.

Szélig Viktor, Ladányi Balázs és Vas Márton klubjánál, a francia Brianconban szerda délelőtt tartottak megemlékezést az egész csapat és a szurkolók részvételével. Székesfehérváron a Fehérvár FC labdarúgócsapata a Diósgyőri elleni, 17 órakor kezdődő Ligakupa-negyeddöntő után vonul át a helyi csarnok elé leróni tiszteletét.

Az MTI úgy tudja, hogy a válogatott jégkorongozó halálának okát megállapító boncolás eredménye még nincs meg, az édesapa ugyanakkor hozzájárult ahhoz, hogy egy törvényszéki orvosszakértő is megvizsgálja a holttestet.