Vágólapra másolva!
Életének harmincnegyedik évében szívinfarktusban meghalt Ocskay Gábor az Alba Volán és a magyar válogatott jégkorongozója. A fehérvári klasszis barátnőjénél lett rosszul kedd este, kihívták hozzá az orvosokat, de már nem tudtak segíteni rajta. Ocskaynál 2004-ben szívizom-betegséget diagnosztizáltak, akkor a pályafutása is veszélybe került, de folytatta a játékot, és folyamatosan ellenőrizték, legutóbb januárban volt kontrollon, és mindent rendben találtak nála.

Szívinfarktusban elhunyt Ocskay Gábor, az Alba Volán és a magyar válogatott jégkorongozója - közölte az MTI-vel szerda hajnalban a sportoló édesapja, az Alba Volán jégkorongcsapatának ügyvezetője. A játékosokat és a vezetőedzőt is sokkolta a sportoló halálhíre.

A család nevében nyilatkozó Horog László újságíró a részletekről beszámolva annyit mondott, a fehérvári játékos Budapesten élő mennyasszonyánál pihent, amikor éjfélkor rosszul lett. Kihívták hozzá az orvosokat, de már nem tudtak segíteni rajta.

Az 1975-ben született Ocskay 1983-tól volt az Alba Volán SC játékosa. 1992-ben a junior Eb volt az első világversenye, ahol rögtön gólkirály lett. 18 éves korában már a C csoportos felnőtt vb-n szereplő válogatott tagja volt, azóta egyetlen világbajnokságot sem hagyott ki. A válogatottban összesen 187 alkalommal szerepelt.

A felejthetetlen szapporói csoda:


Ocskay az Alba Volán tíz bajnoki címéből kilencben kulcsszerepet játszott, a magyar jégkorongsport emblematikus figurája volt. Háromszor (1994, 1995, 2006) választották meg az év játékosának, ötször (1994, 1997, 2002, 2004, 2008) lett a legtechnikásabb játékos, és háromszor (1994, 2006, 2007) a legjobb csatár. Pályafutása során kizárólag az Alba Volánban szerepelt, pedig többször csábították külföldre.

2004 szeptemberében diagnosztizált szívizom-betegsége miatt veszélybe került a jégkorongozói pályafutása, orvosai azonban végül nem parancsolták le a jégről. "Gábor azóta is folyamatosan járt kontrollra, és semmi jele nem volt, hogy rosszul lenne. 2004-ben több orvosi beavatkozás történt, tudomásom szerint szívkatéterezése is volt, ám nagyobb műtétre végül nem került sor" - mondta Horog László.

Hozzátette: a klub saját halottjának tekinti a Ocskay Gábort, a ravatalozás és a temetés is Székesfehérváron lesz.

A nagyszerű csatár pályafutásának csúcspontja lehetett volna az április 24-én kezdődő A csoportos világbajnokság, az [origo]-nak adott hétfői interjújában pedig azt mondta, hogy még legalább két évig szeretne a legmagasabb szinten játszani, és semmiképpen nem szeretné megvárni, amíg leparancsolják a jégről.

Forrás: MTI

Ocskay-gólöröm a horvátok elleni olimpiai selejtezőn

A válogatott csapatkapitánya, Kangyal Balázs szerda hajnalban úgy nyilatkozott: sokkolta a hír. "Gyakran beszélgettünk Gáborral, kedden fél órát. Aztán este fél tizenegykor hívtam, hogy boldog névnapot kívánjak neki, de már nem vette fel... Küldtem neki egy sms-t. Szerdán találkoztunk volna. Szörnyű, felfoghatatlan, ami történt. Olykor panaszkodott, hogy fáradt, de a szezon kimerítő, hosszú, ezen senki nem csodálkozott" - mondta a csapatkapitány a távirati irodának.

Énekes Lajos, az Alba Volán megbízott vezetőedzője elmondta, Ocskay legutóbb januárban volt szívkontrollon, és minden rendben volt. "Minden játékosunk átesik időszakos orvosi vizsgálatokon, Gábor negyedévente-félévente külön szívellenőrzésre járt. Legutóbb januárban volt ilyenen. Egyszerűen nem térek magamhoz..." - mondta.



Tokaji Viktor válogatott hátvéd, aki egy hónappal ezelőtt éppen Ocskaytól vette át a csapatkapitányi posztot, is megrendülten nyilatkozott: "Döbbenet! Szombaton még bajnoki címet szerzünk, most meg elveszítjük legjobb játékosunkat, egy igazi barátot, aki mindig mindenben segített."

"Szóhoz sem tudok jutni azóta, amióta megtudtam a hírt. A szövetség vezetősége szerda délelőtt összeül, s ezt követően majd közleményben tájékoztatjuk a közvéleményt a kialakult helyzetről." - nyilatkozta Studniczky Ferenc, a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) elnöke.

A fakanál-csel és egy szenzációs gól a japánok ellen:



"Borzalom, ami történt. Apaként is át tudom érezni ezt a szörnyűséget. Gábor vágya teljesült azzal, hogy a válogatott a világ élvonalában szerepelhet, de a csapatnak már sajnos nélküle kell megvívnia a világbajnokság csatáit" - mondta Kovács Csaba, az MJSZ alelnöke, akinek fia, ifjabb Kovács Csaba a válogatottban és az Alba Volánban is csapattársa volt az elhunyt sportolónak.

Pat Cortina, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondása szerint alig tért magához, amióta szerda reggel értesült Ocskay Gábor halálhíréről. "Hihetetlen! Nem tudom felfogni, mi történt! Amióta ismerem, egy csupaszív játékos volt, aki mindig a csapatot tartotta az elsőnek. Hétfőn kezdjük a munkát, a vb-felkészülést, sajnos Gábor nélkül. Érte hajtunk igazán, a világbajnokságra most nem gondol senki."

Dr. Sándor Csaba nyilatkozata:


Az Alba Volán jégkorongcsapatának játékosai 9.45-kor találkoztak a pályánál, hogy búcsút vegyenek a szívinfarktusban elhunyt Ocskay Gábortól. "Együtt könnyebb átvészelni ezt a borzalmat. A csapat vezérét, szívét-lelkét vesztettük el" - mondta Tokaji Viktor csapatkapitány. A klubtól származó információk szerint az első szurkolók már megjelentek a csarnoknál. Fél kilenckor - akkor, amikor a Budapesten a boncolás megkezdődött - már rengeteg mécses égett a bejárat előtt.

A vb előtt álló válogatott jövő hétfőn kezdi meg edzőtáborát. Az Alba Volán játékosai a sikeres bajnoki finálé után addig pihenőt kaptak. A csapat április 2-án és 3-án Finnországgal, 6-án és 7-én Norvégiával, 22-én pedig Oroszországgal játszik felkészülési mérkőzést.