Vágólapra másolva!
Életének 34. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt ifjabb Ocskay Gábor, a magyar jégkorong mindenkori történetének egyik legnagyobb alakja. A sportág utóbbi másfél évtizedben bekövetkezett, világviszonylatban is egyedülálló hazai fejlődésében elévülhetetlen érdemeket szerző székesfehérvári játékos több volt egyszerű hokisnál: a Csicsó becenévre hallgató csatár a játékostársak és a szurkolók által is maximálisan elismert példaképnek mondhatta magát, akit kivételes játéktudása és minden nehézséget leküzdő, mégis sportszerű győzni akarása tett a magyar hoki valaha volt egyik legjobb játékosává.

A 2008-as divízió I-es világbajnokság mindent eldöntő mérkőzésén, Ukrajna ellen Ocskay Gábor ugrott elsőként a második magyar gólt szenzációs szóló végén szerző Palkovics Krisztián nyakába, öröme pedig talán még a gólszerzőét is felülmúlta.

Felfoghatatlan, hogy többé nem láthatunk hasonlót, és Ocskay Gábor tragikus halálát - valamint Zalavári Miklós korai visszavonulását - követően immáron csak "egytagú" az egykori, mára legendássá vált Ocskay, Palkovics, Zalavári Volán-sor.

Ocskay Gábor olyan időszakban lett az Alba Volán nagycsapatának tagja, amikor a magyar hoki jobbára a világ harmadik vonalában sínylődött, és nem sok jel utalt arra, hogy másfél évtizeddel később az A csoportos tagságot ünnepli a sportág, és a szapporói divízió I-es világbajnokságot követően hokifanná váló ország.

Csicsó azonban kitartott, és úgy klub-, mint válogatott szinten egyre feljebb jutott. 1999-ben szerezte meg első bajnoki címét a Volánnal, hogy aztán 2003-tól kibérelje maga és a csapat számára a honi bajnoki dobogó tetejét. Mindeközben háromszor választották meg az év játékosának (1994, 1995, 2006), háromszor a szezon legjobb csatárának, ötször pedig a legtechnikásabb magyar játékosnak.


A válogatottal 2002-ben érkezett először az igazán nagy siker kapujába, akkor azonban a hazai rendezésű divízió I-es vb mindent eldöntő meccsén kikapott Dániától, így - ekkor még - elmaradt a bravúr.

2008-ban aztán összejött a feljutás, előtte azonban már volt egy olyan szezon, amely mind fizikailag, mind mentálisan hozzájárult a sporttörténelmi sikerhez. Az Alba Volán 2007-ben indulhatott először a magyar bajnokságnál lényegesen erősebb osztrák ligában, amelyben a csapat - így természetesen Ocskay is - az utolsó hely ellenére egészen fantasztikus tettet vitt véghez.

Ocskay Gábor utolsó két gólja:


Az akkor még a Volán csapatkapitányaként remeklő Ocskay 32 évesen is kitűnően alkalmazkodott az összehasonlíthatatlanul magasabb színvonalhoz, érezhetően gyorsabb lett - fizikálisan és gondolkodásban egyaránt -, fényesen cáfolva azt a tételt, miszerint harminc felett már csak levezetni lehet.

A tragédiát követően egy dolog biztos: a magyar hoki Ocskay nélkül soha nem lesz olyan, mint vele. A válogatott A csoportos szereplését - amelyért annyit tett - nem érhette meg, helye viszont biztos a szurkolók szívében, csakúgy, mint a magyar jégkorong halhatatlanjai között.