Vágólapra másolva!
A nőikosárlabda-Euroliga salamancai Final Fourjának első elődöntőjében a Rátgéber László irányította Szpartak Moszkva 83-74-re verte a szintén orosz Jekatyerinburgot, ezzel a vasárnapi döntőben zsinórban harmadszor próbálhatja elhódítani a sportág legrangosabb európai trófeáját.

Nőikosárlabda-Euroliga, Final Four, 1. elődöntő:
Szpartak Moszkva Region - UMMC Jekatyerinburg 83-74 (21-17, 23-24, 20-17, 19-16)
Salamanca
pontszerzők: Taurasi 33/18, Bird 17/3, Fowles 14, Jackson 11/9, Scsegoljeva 8, illetve Bibrzycka 23/6, Nolan 13/6, Gruda 12, Pondexter 10/3, Taylor 7, Jones 5, Sztyepanova 4

Orosz házielődöntő, vagy világválogatott kontra világválogatott? Körülbelül ez lehetett a kérdés a nőikosárlabda-Euroliga 2009-es végjátékának első elődöntője előtt.

A címvédő, Rátgéber László irányításával zsinórban harmadik Euroliga-győzelmére készülő Szpartak Moszkva Region azzal a Jekatyerinburggal csapott össze, amely az utóbbi hetekben az orosz bajnokság alapszakaszát és az Orosz Kupát is megnyerte a hazai és kontinentális egyeduralomra törő rivális előtt, így a magyar szövetségi kapitány csapatának nem maradt más választása, mint az Euroliga-Final Fourban revánsot venni a történtekért.

A szembenálló felek nyolc orosz, hét amerikai és számtalan egyéb nemzetiségű (francia, lengyel, ausztrál) klasszis sorakoztattak fel: moszkvai részről többek között Karpunyina, Bird, Taurasi, Jackson, vagy éppen Fowles táplálhatta a szurkolók reményeit, míg az Iszety-partiaknál Pondexter, Gruda, Bibrzycka és Sztyepanova vállán volt a legnagyobb teher.

Lendületesen kezdtek a csapatok, viszont ennek, illetve a felfokozott hangulatnak köszönhetően sokat hibázta a felek. A Jekatyerinburg karmestere, Cappie Pondexter egyéni játéknak vélve a kosárlabdát mindent maga próbált megoldani, eleinte nem sok sikerrel, a két nagyszerű center, Sztyepanova és Jackson pedig keményen gyűrték egymást a palánkok alatt.

4-4 után robbantottak Rátgéberék: előbb Taurasi dobott szép duplát a palánk segítségével, majd Bird és Jackson emelt be egy-egy hármast, így pillanatok alatt 12-4-re megugrott a Szpartak, azonnali időkérésre kényszerítve az ellenfelet.

A tanácskozás jót tett Penny Tayloréknak, és Nolan vezérletével pillanatok alatt megközelítették a Szpartakot, de egyenlíteniük nem sikerült, így négypontos moszkvai vezetéssel zárult az első negyed (21-17).

Eközben hangoltak a soproni szurkolók is, az első negyed vége felé egyre többször hangzott fel a "Hajrá Sopron!" és a "Ria-ria, Hungária" csatakiáltás.

A második játékrészből még csak két perc telt el, amikor Rátgéber László időkérésre kényszerült: a palánkok alatt Sztyepanova hathatós védőmunkája miatt észrevétlen Jackson hiába zúzta be második tripláját, 24-24-nél utolérte ellenfelét a Jekatyerinburg.

Taurasi kizökkenthetetlen volt, a büntetővonalról és mezőnyből is mindent bedobott, így a második harmad közepére már 17 pontnál tartott. Rátgéber László nagy bánatára társai nem tudtak felnőni az olimpiai bajnok amerikai hátvédhez, ráadásul Pondexter "labdavezetésből beleállok és eldobom" típusú hármasával hosszú idő után visszavette a vezetést a Jekatyerinburg.

A félidő hajrájában visszavette az előnyt a Szpartak, ráadásul a dudaszó pillanatában Fowles emberrel együtt zúzott be egy duplát az alapvonalról, így 44-41-es moszkvai vezetéssel térhettek szusszanni a csapatok.

Az első félidőben végül 22 pontig jutó Taurasi a második félidőt két tőle szokatlan hibával kezdte: előbb eladta a labdát, majd beütött egy szándékosnak ítélt faultot, ezeket kihasználva pedig 45-44-re fordított a Jekatyerinburg.

Az igazi klasszis: az ausztrál világbajnok Jacksonnak nem ment centerből, kijjebb húzódott, és megint a hárompontos vonalon kívülről talált be. Taurasi percekre eltűnt, majd ő is dobott egy triplát, így kilenc ponttal lépett meg Rátgéber László csapata, azonban a Jekatyerinburg némi meglepetésre nem kért időt.

A negyed hajrájában Pondexter egy 2+1-es akcióval csökkentette a jekatyerinburgi hátrányt, így hatpontos Szpartak-előnyt regisztrálhattunk a harmadik tíz perc végére.

Hosszúj hajrát nyitott a Jekatyerinburg, azonban Taurasi újabb triplájával őrizte egyre fogyó előnyét a Szpartak. Egy pontra zárkóztak fel a narancssárgában pompázó ázsiaiak, de Sue Bird Rátgéberék szempontjából a lehető legjobbkor dobta be első hárompontosát, majd 72-66-nál időt kért a Jekatyerinburg.

Bird a kétpontos műfajban is villantott, ezzel már nyolc ponttal tartott előrébb a Szpartak, Taurasi pedig két emberrel a nyakán talált be, az addigi legnagyobbra, tízpontosra hízlalva a különbséget. Bibrzycka hárompontossal próbálta menteni a menthetőt, majd Johnson hozott össze egy 2+1-et, ötpontosra csökkentve ezzel a differenciát.

A másik oldalon Taurasi talált be, utána pedig már csak futott az eredmény után a Jekatyerinburg, de hiába, így végül 83-74-re Rátgéber László Szpartak Moszkvája jutott a döntőbe.

Az utolsó másodpercekben az egykori pécsi mester önfeledten ugrált a kispad mellett, játékosai pedig az NBA-ben szokott módon már nem támadtak, hanem a labdát pattogtatva várták, hogy leteljen a hátralévő idő. Győzelmével a Szpartak Moszkva számára legjobbkor vágott vissza a hazai vereségekért a Jekatyerinburgnak, így megteremtette az esélyt, hogy vasárnap zsinórban harmadszor ülhessen fel az európai női kosárlabdázás trónjára.