Vágólapra másolva!
Nem kap büntetést sem a magyar szövetség, sem pedig a válogatott, amiért a szurkolók a szlovákok elleni, pénteki nyitómérkőzésen rendbontást okoztak. Ugyanakkor ha az eset megismétlődik, nem marad el a szankció - döntött vasárnap a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) és a svájci világbajnokság szervezőbizottsága közösen.

Kovács Zoltán, a magyar szövetség főtitkára elmondta, az értekezleten többen furcsállották a magyar szurkolók viselkedését. "A pirotechnikai eszközök használata szigorúan tilos, és a szurkolói verekedések is mélyen elítélendőek. Kérték, hogy kommunikáljunk a szimpatizánsainkkal, ilyen botrány még egyszer ne történjen, mert annak súlyos következményei lehetnek. Itt vannak írott és íratlan szabályok, amelyeket be kell tartani, ha ide akarunk tartozni!" - nyilatkozta Kovács Zoltán, aki elismerte: nagyon kellemetlen volt végigülnie a vezetői értekezletet.

"Az IIHF vezetői és a szervezők korrektek, udvariasak voltak velünk mint vb-újonccal, de érzékeltették, nem lehet még egyszer hibáznunk" - fűzte hozzá a főtitkár.

A szervezők hangsúlyozták: sokra tartják, hogy több mint kétezer magyar szurkoló jött el a vb-re, ugyanakkor IIHF-rendezvényeken elfogadhatatlanok, hogy fény és füst kibocsátására alkalmas pirotechnikai eszközök zavarják meg a fedettpályás mérkőzéseket. A szurkolói provokáció is nemkívánatos jelenség, akárcsak az ellenfél himnuszának kifütyülése.

Kovács megjegyezte: a lefújás után a magyar szurkolók - otthoni szokás szerint - elénekelték a himnuszt, és a válogatott tagjai feléjük fordultak. Igen ám, de ezzel hátat fordítottak a győztes szlovákoknak és a meccs utáni protokollt irányító szervezőknek, amit az IIHF-nél nem értettek, furcsállottak.

"El lehet énekelni a magyar himnuszt, de csak a protokolláris rész után. A győztest meg kell tisztelni, felé kell fordulni, és nem lehet kifütyülni a himnuszát" - tette hozzá. Kovács a szigor érzékeltetésére példákat is mondott. Ha nem a szövetségi kapitány, hanem helyettese megy el egyeztetésre vagy a mérkőzés utáni sajtótájékoztatóra, az 5000 frank büntetést ér. Az értekezletekről, sajtótájékoztatókról való késés minden perce 100-100 frank bírság. Ha ezeken a fórumokon megszólal a mobiltelefon, az is 100 frank büntetés.

"Ez a világbajnokság, nem egy barátságos torna vagy akár csak a divízió I. Ide akartunk feljutni, és a szabályokat el kell fogadni, szurkolóknak, vezetőknek, játékosoknak egyaránt!"

A szervezők elfogadták Kovács Zoltán észrevételét. Ezek szerint - szemben a pénteki, szlovákok elleni mérkőzéssel - nem egy, hanem két helyen lehet majd bejutni a csarnokba, és lerövidítik a beléptetési időt.