Vágólapra másolva!
Hétfőn hajnalban megműtötték Benk Andrást, akinek a svájci jégkorong-világbajnokság vasárnap esti, Kanada elleni mérkőzésén törött el két helyen a kulcscsontja.

A csatárt a 9-0-ra diadalmaskodó rivális játékosa, Scottie Upshall "gázolta el". A sérülést okozó kanadai hokis végleges kiállítást kapott, és a következő, szlovákok elleni találkozón biztosan nem léphet pályára. Benk elvileg kedden hagyhatja el a zürichi kórházat, a helyén viszont senki nem játszhat a fehéroroszok elleni, keddi mérkőzésen.

Mivel a magyarok az első körre - ami három találkozót jelent - maximális 23 játékost neveztek, ezért most még a komoly sérülés ellenére sem tölthetik fel a keretüket, noha Kóger Dániel és Nagy Gergő a helyszínen készül a többiekkel. A vb szabályzata alapján a folytatásra viszont - ami újabb három találkozó - további két játékos nevezhető.

Pat Cortina szövetségi kapitány a fehéroroszok elleni fontos meccs előtt inkább nem is töpreng azon, kit hívjon be a későbbiekben Benk helyére. "Kóger és Nagy itt van velünk, megoldjuk. De a legfontosabb most az, hogy felkészüljünk a keddi összecsapásra" - jegyezte meg a szakember.

Amennyiben a Cortina-csapat alapjátékidőben, azaz három pontot érően nyer, harmadik lesz csoportjában, biztosan az élvonalban marad, és a 12-es középdöntőben folytatja szereplését. Más esetben is marad esélye az élvonalban maradásra, a kiesést az alsóházban újabb három mérkőzésen kerülheti el.

* * *

"Most már a magyarok is elmondhatják: megismerték, milyen a világbajnokság csúcsszínvonala" - írta a kanadai hírügynökség jelentésére támaszkodva a Kanadai Jégkorong Szövetség a magyarok elleni 9-0-s vasárnapi győzelem után.

"A magyarok hetven év után vesznek részt az élvonal küzdelmeiben, és nem volt meg az a testméretük, gyorsaságuk és erejük, hogy szorossá tegyék a mérkőzést. A távolság a világranglista első és huszadik helyezettje között olyan nagy, mint a két országot elválasztó Atlanti-óceán" - olvasható a hockeycanada.ca oldalon, amely hozzáteszi: a legtöbb magyar játékos már több mint egy évtizede azért küzdött, hogy a legjobbak közé kerüljön, és ezt tavaly Japánban elérte. Most pedig olyan NHL-es sztárok ellen szerepelhetett, akiket eddig a televízióban nézhetett.

A kanadai együttesnek az elmúlt években nem ez volt az egy mérkőzésen elért legtöbb lőtt gólja. A tavalyi vb-n a németeket 10-1-re, 2006-ban pedig a letteket 11-0-ra verték meg.

A meccset közvetítő TSN kanadai televíziós csatorna a magyar szurkolókat emelte ki honlapján. A leírás szerint a kanadai játékosok arcán teljes elképedés volt, amikor az öltözőbe mentek, és először láttak olyat, hogy a 9-0-s vereséget szenvedő csapatot éltessék a szimpatizánsok.

"Halálira szeretem saját szurkolóinkat Nashville-ben, de ez teljesen más. Ez igazán elegáns" - mondta a Nashville Predators hátvédje, a két gólt szerző Shea Weber.