Vágólapra másolva!
A Szlovákiától és Kanadától elszenvedett vereség után Fehéroroszország ellen lépett jégre a magyar jégkorong-válogatott, s bár kiválóan játszott, számtalan ziccert alakított ki, egyszerűen nem bírt a parádésan védő Andrej Mezin kapussal. A 3-1-es vereség azt jelenti, az együttes péntektől a kiesés elkerüléséért folytathatja világbajnoki szereplését.

Eredmény, jégkorong-világbajnokság, csoportkör, 3. forduló, A csoport:
Magyarország - Fehéroroszország 1-3 (0-1, 1-0, 0-2)
Zürich-Kloten, 4700 néző
v.: Ole Stian Hansen (norvég), Dany Kurmann (svájci), Eric Bouguin (francia), Anton Szemjonov (észt)
gól: Peterdi (25:14), illetve Kaluzsnyij (3:18), Ugarov (54:25), Grabovski (59:10)

A keddi edzés után Pat Cortina szövetségi kapitány úgy döntött, a várakozásoknak megfelelően Szuper Levente kezd a magyar kapuban a fehéroroszok elleni világbajnoki mérkőzésen, tartalékja pedig Hetényi Zoltán lesz.

A két NHL-es kiválósággal felálló fehéroroszok a nyitókörben 6-1-re kaptak ki Kanadától, aztán büntetőkkel, azaz két pontot érően nyertek a szlovákok ellen. Azóta csatlakozott az együtteshez még egy másik, tengerentúlon edződő hokis, Vlagyimir Gyenyiszov, a magyar alakulatból viszont hiányzik a kulcscsonttöréssel műtött Benk András.

A fehéroroszok a világranglista kilencedik, a magyarok a huszadik helyén állnak. A két csapat eddigi egymás elleni kilenc mérkőzéséből nyolcat nyertek a fehéroroszok, egy találkozó pedig döntetlennel zárult.

Első harmad:

Az első bulit követően a magyarok hozták el a korongot, az első lövést Sille küldte kapura. Sajnos az első kétperces kiállítás is a magyarok nevéhez fűződött, Széliget gáncsolásért küldték ki. A 3. percben Antonyenko bal oldali bombájára Szuper focikapusként vetődött vissza, a csatár értetlenül szemlélte a hatalmas bravúrt. Fél perc múlva nem is merte elvállalni a lövést, passzát viszont Kaluzsnyij bebikázta (0-1).

Nem enyhült a nyomás, a 6. percben Horváth gáncsolta a kiugró Kolcovot, újabb kiállítás. Szerencsére Szuper már számított a hosszú keresztpasszokra, Antonyenko lövését ismét leleste, majd Kolcov közeli pöccintését is védte. A 10. percben Jánosi adott kiváló korongot Feketének, aki visszafordulva lőtt, a fehérorosz kapus védett.

Az első percek megilletődöttsége és emberhátrányos játéka után magára talált az együttes, Fekete révén ziccert is kihagyott, pontosabban Mezin állt jó helyen. A 14. percben a második magyar sor villant, Vas és Ladányi egy védővel állt szemben, ám előbbi lövése a kapuvasról pattant ki. Két perc múlva Ladányi lőtt a palánk mellől hatalmasat fordulatból, Mezin ezt is védte.

Aztán Palkovics adott álompasszt Vas Jánosnak, aki centerből belepsizkált ugyan a korongba, de Mezin résen volt, a kipattanóra Fekete érkezett ugyan, de elsodorták. Válaszol Kaluzsnyij és Grabovski játszotta ki a magyar védelmet, ám Szuper nagyot védett.

Tíz másodperccel a harmad vége előtt Peterdi kapott kiváló átadást, ám ziccerben kiugorva kötényt akart adni a kapusnak, hiba volt...

Forrás: AFP

Második harmad:

Ismét a magyarok nyerték az első bulit, majd Ugarov ütközte le az egyik játékvezetőt, Vas Márton pedig újfent megpróbálta megtréfálni Mezint, sikertelenül. Aztán kimaradt a meccs ötödik magyar ziccere, ezúttal Vaszjunyin elé pattant a korong, ám Mezin ezt is kipiszkálta. A 25. percben Vas Márton szerzett erőszakosan korongot a fehérorosz kapu mögött, centerezését Ladányi a kapusba lőtte - őrület.

A 26. perc elején végre góllá érett a nyomás: Ladányi az ellenfél harmadában megszerzett koronggal jobbról keresztbe korcsolyázott a kapu előtt, csuklóból szemtelenül visszapasszolt a bal kapufánál ólálkodó Peterdinek, aki egy méterről egyenlített (1-1).

Azonnal váltott a fehérorosz csapat, lendületesebben korcsolyázva visszavette a mérkőzés irányítását, Csuprisz még gólt is látott egy Szuper-védést követően, de hiába kértek videoelemzést a fehéroroszok, így sem tudták a gólvonal mögé álmodni a pakkot.

A mérkőzés felénél Ladányi jobbról lőtt, Mezin védett, a másik kapunál Kulakov kerülte meg a védelmet, de Szuper az útját állta.Az utolsó öt perc bevezetéseként Szuper három bravúrral nyitott, majd Svasznek kapott egy kétséges kisbüntetést, de a vészhelyzetet kibekkelte a csapat. A végén még Gyemagin helyzeténél mentett Szuper - 40 perc után 1-1 volt az eredmény.

Harmadik harmad:

Az utolsó felvonást Ladányi próbálkozása nyitotta, Mezin menetrendszerint védett, majd Jánosi került lövőhelyzetbe, de az elékorcsolyázó védőt találta el. Két perc sem telt el, amikor Palkovics fogásért kapott kisbüntetést, hátrányból azonban ismét Ladányi került helyzetbe, ám ismét a kapus nyerte kettejük párharcát.

Sajnos ezt mondhattuk a 46. percben is, amikor Peterdi lopott konrongot, passzát Ladányi nem tudta átpasszírozni Mezinen. Aztán Kovács lökete vágódott a kapu mögé, majd Vas János került helyzetbe, de hibázott. Csodálatosan játszott az együttes, minden esélye megvolt arra, hogy megszerezze a hőn áhított győzelmet a rendes játékidőben.

Az 52. percben Peterdi korcsolyázta körbe a kaput, de lövését Mezin kispárgázta. Sajnos Szélig a mérkőzés során másodszor is a büntetőpadra került, Cortina mosolyogva tett megjegyzést a bírókra, akik kiszórták Mihajlovot is.

Az 54. percben Szuper fogott ziccert, Kulakov elütött a korong felett, Gyemagin azonban jókor jött, ám a magyar kapus a lepkés kesztyűvel elkapta a pakkot. Válaszul Ugarov ziccerben lépett ki, elhúzta Szuper mellett, s beemelte a kapuba (1-2).

Az 56. percben Ladányi kiváló átadását Peterdi közelről Mezinbe emelte. Egy perccel a mérkőzés vége előtt Pat Cortina időt kért, Szuper Levente helyére mezőnyjátékos állt be. A korongot elveszítve azonban Grabovski üres kapus találatával eldőlt minden (1-3).

3-1-es győzelmével Fehérorszország a felső ágon játszhat, a magyar csapat péntektől a kiesés elkerüléséért folytathatja világbajnoki szereplését.

Pat Cortina: "Nagyszerű mérkőzés volt, már-már igazi A csoportos szinten játszottunk, és komoly gólhelyzeteink voltak a sokkal erősebbnek tartott fehéroroszok ellen. Ocskay Gábor és a közönségünk megint erőt adott, sajnos, ez nem volt elég a győzelemhez, mert a rivális jobb csapat. Az eddigi három mérkőzés - amiből kettő nagyon szoros volt - remekül szolgálta a felkészülést a következő három, bennmaradásról döntő találkozóra."
Glen Hanlon, a fehéroroszok szövetségi kapitánya: "Először is szeretném kifejezni együttérzésemet, hogy Ocskay Gábor már nem lehet a magyar csapattal. Nagyszerű játékost veszített el a sportág. A világnak pedig olyan csapatokra van szüksége, mint ez a magyar válogatott. Jól szervezett, jól felkészített alakulat, amely szinte mindenki dolgát megnehezítheti. Kívánom a magyaroknak, hogy a lendületük tartson ki, a fantasztikus közönségük segítéségével szerepeljenek eredményesen. A mi játékunk most nem volt tökéletes, de a kapusteljesítmény átlendített minket, és elértük a győzelmet."

Szuper Levente: "Amire figyelnünk kell, az az, hogy a mérkőzések első öt-tíz percére felvegyük a ritmust. Már nagyon közel vagyunk az élmezőny utáni csapatokhoz. Sajnálom a második gólt, mert hozzáértem a koronghoz."
Peterdi Imre: "Azt hittem, hogy meg tudjuk nyerni a mérkőzést, mert testközelből egyáltalán nem olyan félelmetesek, mint amekkora a hírük."
Mihail Grabovszkij: "Minden elismerésem a magyar csapaté. Évről évre egyre magasabb szinten játszik. Kívánom nekik, hogy harcolják ki a bennmaradást, mert nagyon szimpatikusak, és a közönségük is fantasztikus."


A másik mérkőzésen:
Kanada-Szlovákia 7-3 (3-0, 3-1, 1-2)
gól:
Roy (5.), Doan (7.), Spezza (17., 43.), White (30.), Weber (34.), Stamkos (36.), illetve Surovy (27.), Hossa (56.), Granak (59.)

A végeredmény:
1. Kanada 9 pont
2. Fehéroroszország 5
3. Szlovákia 4
4. Magyarország 0