Vágólapra másolva!
Létrejött a kanadai-orosz álomdöntő a svájci jégkorong-világbajnokságon, miután a tengerentúli válogatott a péntek esti második elődöntőben 3-1-re legyőzte a svéd csapatot. A címvédő orosz válogatott 1:47 perccel a vége előtt szerzett szerencsés góllal 3-2-re verte az Egyesült Államokat.

Oroszország - Egyesült Államok 3-2 (0-0, 2-2, 1-0)
gól:
Kovalcsuk (32.), Frolov (35.), Gorovikov (59.), illetve Brown (24.), Okposo (38.)

Fergeteges orosz rohamokkal indult az első elődöntő, az amerikaiak azonban hősiesen védekeztek. Aztán a második harmadban egy nagy védelmi hibát kihasználva Brown talált be, nem sokkal később viszont már a tavalyi vb-döntő hősének, Kovalcsuknak a pillanatai következtek. Előbb kapásból lőtt gólt a Szentpéterváron légiós Esche-nek, majd hosszú vágta végén az ő kísérlete nyomán pattant be Frolovról a korong. Hogy mégse vonuljon előnyben pihenőre a címvédő, arról Okposo gondoskodott: Hainsey álompasszából lőtt gólt.

A harmadik szakaszban a tengerentúliak kétszer is eltalálták a kapuvasat, a győzelmet mégis az orosz együttes harcolta ki: Radulov lövésénél Gorovikovon megpattanva talált utat a kapuba a pakk. A gólszerző és a kapus egy klubban játszik az orosz ligában.

Kanada - Svédország 3-1 (1-0, 2-0, 0-1)
gól:
Roy (7., 31.), Horcoff (30.), illetve L. Eriksson (47.)

Hamar, már a 7. percben vezetést szerzett a kanadai alakulat, St. Louis parádés kapu mögötti passzát Roy emelte a léc alá. Hiába lőtt többet kapura a skandináv együttes, ezek a kísérletek nem jelentettek veszélyt. A folytatásban a tengerentúliak uralták a pályát és 45 másodperc alatt kétszer is betaláltak. Előbb Horcoff vágta be Fisher átadását, majd Roy emberelőnyben nem hibázott. A svédek támadólag léptek fel, és a 47. percben ezt siker is koronázta, Louis Eriksson volt türelmes a kapu előtt. A többi próbálkozás azonban nem jött össze, így vasárnap a két 24-szeres világbajnok, Kanada és Oroszország csap össze egymással a döntőben.