Vágólapra másolva!
Nem jutott be az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) Keleti főcsoportjának döntőjébe a címvédő Boston Celtics, mivel a vasárnapi játéknapon, hazai pályán kikapott az Orlando Magictől, s ezzel 4-3-ra elvesztette a párharcot.

A mindössze 36 másodpercig hátrányban lévő - és 21 triplakísérletből 13-at értékesítő - floridaiak vezére ezúttal is a tavaly olimpiai bajnok Dwight Howard és a török Hedo Turkoglu volt: előbbi 12 ponttal, 16 lepattanóval és öt dobásblokkolással, utóbbi pedig 25 ponttal és 12 gólpasszal szomorította el a Celtics közönségét. A rájátszást 7/7-es mérleggel befejező bostoniak fennállásuk során először kaptak ki 3-2-es vezetésről.

Nyugaton a Los Angeles Lakers - ugyancsak a hetedik összecsapáson - kiharcolta a finálés szereplés jogát a sérült Jao Ming, Tracy McGrady és Dikembe Mutombo nélkül kiálló Houston Rocketsszel szemben. A kaliforniai ászok részéről ezúttal visszafogott teljesítmény is elég volt a sikerhez, Pau Gasol 21 ponttal és 18 lepattanóval, Kobe Bryant és Andrew Bynum csupán 14-14 ponttal zárt.

Az Orlando ellenfele a Cleveland Cavaliers, a Los Angelesé a Denver Nuggets lesz. A nyugati finálé magyar idő szerint szerda, míg a keleti csütörtök hajnalban kezdődik Los Angelesben, illetve Clevelandben.

főcsoport-elődöntő, Keleti főcsoport:
Boston Celtics - Orlando Magic 82-101
a párharcot az Orlando nyerte 4-3-ra

Nyugati főcsoport:
Los Angeles Lakers - Houston Rockets 89-70
a párharcot a Los Angeles nyerte 4-3-ra