Vágólapra másolva!
Az egyik legsikeresebb és legkedveltebb magyar kosáredző, Rátgéber László 15 év után úgy döntött, elhagyja a Pécs nőikosárlabda-csapatát, és a Szpartak Moszkva trénere lesz. A magyar női válogatott szövetségi kapitányaként is (kiválóan) dolgozó szakember az [origo]-nak írt ötvenedik blogbejegyzését Pécsről, a válogatott keret felkészülési mérkőzéséről keltezte.

Egy év után újra a Lauber Dezső Sportcsarnokban! Nem akármilyen élmény, ha ismét a saját székében ülhet az ember, mellettem Fűzy Ákos, most jövök rá valójában, hogy milyen jó volt itt. Felnézek a mennyezetre, s látom a tizennyolc zászlót - kilenc bajnoki és ugyanannyi Magyar Kupa-győzelem -, és rájövök, hogy nem volt időpocsékolás az a 15 év. Hétszázhetvenhét hivatalos mérkőzésen vezettem a MiZo Pécs csapatát, 80 százalékos győzelmi aránnyal.

Szerencsére mostanában sokan segítő kezet nyújtanak a válogatottnak, Gém Zoltán, a FILA főnöke a szerződésen felül is támogatást adott, állandó szponzorunk, Józsa Béla történész szintén felszereléssel sietett a csapat segítségére, Belgiumból importált Kipling-táskákkal (darabja 60 ezer forint!), sok válogatott irigykedni fog ránk Liepajában. Reméljük, nemcsak a táskák miatt...

Ne felejtsük el a Renault Nyitrai támogatását sem, a pécsi kosárlabda-rajongó tulajdonos egy autót bocsátott a válogatott rendelkezésére, az edzőtábor idejére.

Forrás: [origo]

A csodacsapat

Aztán hétfőn este lejátszottuk negyedik felkészülési mérkőzésünket, s 83-52-re legyőztük a fiatal európai klasszisokkal - Sonja Petrovic, Milica Dabovic, Jelena Milovanovic - teletűzdelt szerb válogatottat, ami akkor is elismerésre méltó teljesítmény, ha a szerbek hatórás autóbuszutat követően három órával a feldobás előtt érkeztek meg Belgrádból Pécsre.

Úgy érzem, hogyha elindul a Vajda, Honti, Fegyverneky hármas, akkor az olyan sebességet ad a csapatnak, hogy olyankor úgy játszunk, mint az orkán. Szerencsére a két centerünk, Horti és Ujhelyi is remekelt, Englert Orsolya szépen elirányította a csapatot, de pillanatnyi problémánk az, hogy a hármas poszton - magas bedobóban - "lyukasak" vagyunk, és a négyes helyen rotációs gondjaink vannak. Ám remélhetőleg ez már Oroszországban megoldódik - ahová pénteken indulunk -, mivel Bujdosó Nóra, megnyervén a Bourges-zsal a francia bajnokságot és kupát, csatlakozik az együtteshez, együtt az orrtöréséből felépülő Tijana Krivacseviccsel.

A másik orrtöréses - ne tévedjünk, nem ökölvívó-csapat vagyunk... -, Németh Bernadett sajnos ki kell, hogy hagyja az orosz túrát, neki még friss a sérülése. Rá is nagy szükség lesz, Englerttel ők ketten irányítják ezt a válogatottat, s így Fegyverneky sokkal szabadabb lesz és kosárra veszélyesebb.

Forrás: [origo]

Krivacsevics Tijana és Németh Bernadett

Hétfőn este felmentünk Pécs legjobb vendéglőjébe, a Tettyébe, ahol Maszler József tulajdonos vendégei voltunk, nemcsak a stáb, hanem természetesen a csapat is. Az emelkedett hangulatú vacsorán velünk tartott Berényi János, az MKOSZ elnöke, Páva Zsolt barátom, Pécs megyei jogú város frissen megválasztott polgármestere (aki korábban a MiZo Pécs elnöke is volt), továbbá néhány újságíró. Jó hangulatban vacsoráztunk, a lányok remekül érezték magukat a kerthelyiségben.

Apropó, Tettye. 1999-ben költöztem a szomszédos Havihegyre - ahol ma is lakom -, akkor még drága feleségem, Csák Magdolna a MiZo Pécsben játszott. Akkor történt, hogy Magdikával beugrottunk az étterembe, és megkérdeztük Maszler tulajdonos úrtól, befizethetnénk-e egy-egy menüre. Természetesen, válaszolt a derék vendéglős, és azóta - pontosan tíz éve - vendégei vagyunk Józsi bácsinak. Egy fillért nem fogadott és nem fogad el tőlünk, s ezért semmiféle ellenszolgáltatást nem kell nyújtanunk, nem tart igényt az étterem reklámozására - hihetetlen, hogy ilyen emberek is élnek még Magyarországon! Maszlr úr ezúttal is kitett magáért, Berényi elnök urat egy 2004-es, díszdobozos Gere Magnum Kopár cuvée-vel ajándékozta meg.

Forrás: [origo]

A nevezetes Tettye

Csoda-e, hogy Pécs három jelképe a dzsámi, a TV-torony és a Tettye étterem?!

Hosszú éveken át minden mérkőzés előtt ott ebédeltünk, én sajtmártásban fürösztött csirkemellet burgonyakrokettel, Magdi pedig mákos tésztát dupla adag mákkal. Fanatikus szurkolónk, Zsárácz Gyula főpincér szolgált ki bennünket - húsz éve dolgozik a Tettyén -, s minden meccs előtt ő adta meg a kezdő ötöst, nem kis sikerrel, amit a kilenc-kilenc megnyert bajnokság és Magyar Kupa bizonyít.

Áprilisban, a Final Four előtt öt nap leforgása alatt kétszer is kikaptunk a Jekatyerinburgtól - a bajnokság utolsó meccsén és a kupadöntőben -, mégsem estem pánikba, mivel tudtam, mit kell tennem, azonnal felhívtam derék bunyevác barátomat. Azonnal le is tolt, hogy miért nem Lauren Jacksont és Sylvia Fowlest kezdetem együtt, de elmagyaráztam neki, hogy az orosz bajnokságban két orosznak folyton a pályán kell lennie. Ezt elfogadta, újból átbeszéltük a kezdő ötös összetételét, s hamarosan újabb értékes trófeával - az Euroligával - gazdagodott a gyűjteményünk...

Pénteken pedig utazunk Moszkvába, közelebbről Novogorszkba, ahol újból találkozunk blogom hőseivel, doktor Mirzalival, Sabtajjal, Szásával, Srdjannal. Két meccset játszunk az orosz válogatottal, újabb kalandjaimról természetesen beszámolok hűséges olvasóimnak.