Vágólapra másolva!
Alaposan átrendeződhet a jégkorong MOL Liga 2009-2010-es mezőnye, legalábbis ha a névadó szponzor is úgy akarja, s tovább támogatja a tavaly létrehozott bajnokságot. Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára szerint május végén kapnak végleges választ a folytatást illetően. Ami biztosnak tűnik: a HC Csíkszereda és az Alba Volán nem indul, a Brassó viszont nevezne.

Tavaly szeptemberben rajtolt el először a közös magyar-román jégkorong-bajnokság, a MOL Liga, amelyben a két ország összesen tíz csapatával vett részt. A sorozat a hírek szerint idén is folytatódik, bár az előjelek nem a legkedvezőbbek.

Ugyan az SCM Fenestela 68 Brasov csapata jelezte részvételét, a román bajnokság negyedik helyezettje nem 11. csapatként csatlakozhat a ligához. Az Alba Volán ugyanis szinte biztosan nem indít farmcsapatot, míg a HC Csíkszereda nagy valószínűséggel nem tudja vállalni a szereplést. Utóbbi hiánya azért is szomorú, mert a címvédőről van szó.

A döntés hátterében a csapat tulajdonosának, Kurkó János Györgynek a bejelentése áll: az üzletember ugyanis visszalépett a csíki hoki támogatásától. A román szövetség korábbi elnöke tavasszal feltételekhez kötötte játékosainak válogatottbeli szereplését, azt szerette volna elérni, hogy a szövetség állja a hokisok béreit, illetve biztosításait. Miután ez nem teljesült, nem engedte el játékosait a divízió I-es világbajnokságra, Románia pedig hat vereséggel kiesett a harmadosztályba.

A szövetség fegyelmi bizottsága a bojkott miatt első fokú döntésében 15 pont levonással sújtotta a román ezüstérmest, emellett 12 jégkorongozóját 8 fordulóra eltiltotta, valamint a klubra komoly pénzbüntetést is kiszabott. Fellebbezés után a bizottság a felére csökkentette a hokisok eltiltását, ám a pénzbírságot drasztikusan megnövelte.

"Az az ember, aki tíz évet, és egy vagyont, több mint 2 millió eurót áldoz a jégkorongsportra, az nem tudja elfogadni ezt a bánásmódot, ezeket az értelmetlen, jogtalan döntéseket. Önbecsülésem nem tűri, hogy munkám és pénzem a törtető, karrierista, pozíciókért törekvők áldozata legyen" - áll Kurkó János György hivatalos közleményében.

A jegkorong.blog.hu internetes oldalnak azonban már többet elárult a HC lehetséges jövőjéről: "Kiszállok, de megpróbálom a két klubot, a Csíkszeredai HC-t és a HC Felcsíkot életképesen továbbadni szponzor kollégáknak, és a kapcsolatrendszerem révén segíteni a jövőjüket. Jelenleg ötven százalék esélyt látok arra, hogy a következő bajnokságban is indul a klub, arra viszont minimális a sansz, hogy az előző szezonban megszokott színvonalon tudják folytatni a munkát."

A történtek ismeretében az [origo] megkérdezte Kovács Zoltánt, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkárát, hogy megtudakolja, hogyan áll a 2009-2010-es MOL Liga szervezése.

"Egyértelműen tervezünk a MOL további névadó szponzorációjával, az erre vonatkozó végleges választ május végére várjuk. Pozitív visszajelzésben reménykedem, remélhetően a szponzori összeg nagysága nem jelent még problémát a cégnek" - mondta Kovács.

A főtitkár elmondta, a HC Csíkszereda helyett valószínűleg a Brassó indul, a Volánnak pedig nem lesz farmcsapata. "Jelen állás szerint kilenc csapat vehet részt a bajnokságban, ez azt jelenti, fordulónként egy szabadnapos lesz."

A hírek szerint akadtak csapatok, amelyek más lehetőségek felé is néztek. Az icehockey.hu-nak Pék György, az Újpest vezetőedzője azt nyilatkozta, az Újpest a szlovák másodosztály felé is kacsingat. Kovács ezzel kapcsolatban elmondta, a szlovák I. ligában magyar csapat jelentkezése nélkül május 15-én lezárult a nevezési határidő.

"Nem egyszerű a helyzet. Az egyértelmű, hogy ha hat magyar csapatot a szlovák első osztályba tudnánk exportálni, akkor kiegyensúlyozottabb lenne a mezőny. A probléma azonban nem itt van: egyszerűen nincs befogadó szándék, nem lenne megfelelő szponzor. Tíz éve ott voltam Nyitrán, amikor a junior válogatottat szerettük volna benevezni a szlovák bajnokságba, ám a helyi csapatok egyértelműen jelezték, nem akarnak Magyarországon játszani. Nekünk a MOL Liga igenis megfelelő lehetőség lenne, ne feledjük el, a romániai csapatok alaposan megleckéztettek mindenkit, az élen a két csíkszeredai klub végzett. Lehet, hogy a helyi létesítmények nem felelnek meg a mi igényszintünknek, de a helyzet biztosan javulni fog."

Állítólag felmerült a lehetősége annak is, hogy a Ferencváros az osztrák másodosztályt részesítse előnyben. "Hallottam én is erről, nagy butaságnak tartanám. Az osztrák Nationalliga négy csapata is voralbergi, ennyiszer kellene elutazni 900 km-re a svájci határ közelébe. Ez mennyivel jobb, mint a 800 km-re fekvő Bukarest? Nem beszélve arról, hogy ezek a klubok sem dúskálnak az anyagiakban, nekik sem lenne érdekük Budapestre utazni egy bajnokiért."

Kovács szerint a megoldást egyértelműen a román-magyar liga jelenti. "Aki ennél nagyobbat akar álmodni, az miért nem koncentrált inkább arra, hogy ne a sokkal rosszabb helyzetben lévő Medvescak Zagreb kerüljön be az EBEL-be? A saját csarnokkal sem rendelkező horvátoknál több, jobb magyar csapatot is tudnék mondani..."

MOL: döntés a közeljövőben
"Megkezdődtek a tárgyalások, de egyelőre semmi konkrétumról nem tudok beszámolni" - mondta az [origo] érdeklődésére a MOL sajtóirodáján Zachar Györgyi. A PR-szakértő szerint a többszereplős tárgyalássorozatban még szakmai és pénzügyi egyeztetés várható, döntés a közeljövőben lesz. Hogy mikor, annak megtippelésére nem vállalkozott.