Vágólapra másolva!
A magyar nőikosárlabda-válogatott elsősorban katasztrófális első félidei játéka miatt 59-43-as vereséget szenvedett Görögországtól a lettországi Európa-bajnokság nyitómeccsén. Rátgéber László csapata az első két negyedben mindössze 12 pontot szerzett, és bár a harmadik felvonásban még visszajött a meccsbe, a kulcsfontosságú pillanatokban megint megremegett a játékosok keze, így elkerülhetetlen volt a vereség. Hétfőn a házigazda lettek ellen kéne javítani.

Ch. Gáll András jelenti Liepajából

nőikosárlabda Európa-bajnokság, B csoport, 1. forduló:
Magyarország - Görögország 43-59 (4-16, 8-18, 20-10, 11-15)
Liepaja, 200 néző
v: Maestre (francia), Csernova (orosz), Halliko (észt)
legjobb dobók: Fegyverneky 11, Vajda 9, Bujdosó 7, Vida 7, illetve Malci 19, Kalcidu 19, Kalencu 9

A mérkőzés délelőttjén lementem a liepajai tengerpartra, ha filmen látnám a panorámát, azt is hihetném, Tahitin vagyok - persze nincsenek pálmafák -, csakhogy érzem a hőmérsékletet, az pedig pontosan tíz Celsius. És ennek ellenére nemzetközi windsurf-versenyt rendeznek, fiatal lányok és fiúk gázolnak nyakig a jeges hullámokban, majd felkapaszkodnak a deszkára, és száguldanak a hideg szélben.

Pár száz méterrel arrébb, a Brivabas utcában egy zöldellő park közepén emelkedik a liepajai Olimpiai Központ, egy háromezres sportcsarnok, ahol az Eb A és B csoportjának küzdelmei zajlanak. A Szlovákia-Ukrajna meccsel kezdődött az előadás, mindkét oldalon megannyi ismerőssel.

Forrás: [origo]

A lett szurkolók gondoskodtak a lelátói látványosságról

A szlovákoknál az exsporoni Zuzana Zirkova ezúttal is remekelt, 16 pontjával és 5 gólpasszával csapata legjobbja volt. Odaát a szintén a Sopronnal világklasszissá fejlődő Olekszandra Gorbunovának már nem ment annyira, 13 dobásából tízet elrontott, eladott 7 labdát, unottan, sértődötten kosarazott, a bajnoki ezüstérmes Szeged centere, Olena Zserzserunova pedig csak szimplán gyengén. A 77-55-ös végeredmény hű tükre a látottaknak.

Utólag már bevallható: egyetlen, a helyszínen tartózkodó magyar újságírónak sem fordult meg a fejében a vereség a görög-magyar előtt. Pedig a mérleg kiegyenlített volt: nyolc éve, Gravelines-ben, a franciaországi Eb-n mi vertük meg őket, két évvel később, Pirgoszban ők minket, a 2007-es Eb selejtezőiben is egy-egy volt a győzelmi arány. És amikor Fegyverneky Zsófia szép duplájával megszereztük a vezetést, elégedetten kacsintottunk egymásra Lantos Gáborral, rádiós kollégámmal.

Legközelebb 2-11-nél néztünk egymásra, akkor már mindkettőnk arca falfehér volt. Ennél nagyobb baj, hogy a lányoké is. Senki sem vállalkozott - legfeljebb elfuserált hármasokra -, úgy menekültek Honti Katáék a felelősségtől, mint ördög a tömjénfüsttől. Bejött a 19 éves Krivacsevics Tijana, két támadás alatt két ajtó-ablak ziccert hagyott ki.

Forrás: [origo]

Rátgéber hiába próbálta az időkérések során összekapni a csapatot

Honti és Horti is tisztára játszotta magát - mellé... Bujdosó Nóra bejött, végre bevert egy triplát, hogy aztán 3/10-es dobóteljesítménnyel fejezze be a meccset. Igazából senki sem tudta elkapni a fonalat, az első negyedben 13, az első félidőben 17 százalékkal dobtunk mezőnyből, és 12 labdát adtunk el...

A harmadik negyed volt a mérkőzés egyetlen biztató szakasza magyar szempontból. Ekkor kivágtunk egy 9-0-s szakaszt, többször is felcsillant a remény, hogy tíz ponton belülre kerülünk, de mindig jött Evanthia Malci vagy Sztiliani Kalcidu, a két rémünk, és gyorsan lehűtötték a lelkesedésünket.

Rátgéber László egyre kevesebb meggyőződéssel kiabált az oldalvonal mellől - pedig az első félidőben még oda-odamondott egy-egy zaftosat az éppen aktuális szerencsétlenkedőnek. A végére mindenkin erőt vett a csendes rezignált hangulat, s bizony még a negyven pontot sem értük volna el, ha a végén nem engednek ki a már biztos győztes görögök.

További eredmények, B csoport:
Lettország - Lengyelország 86-51

A csoport (Liepaja):
Szlovákia - Ukrajna 77-55
Spanyolország - Csehország 66-59

C csoport (Valmiera):
Litvánia - Szerbia 71-49
Oroszország - Törökország 74-61

D csoport (Valmiera):
Franciaország - Olaszország 76-61
Fehéroroszország - Izrael 81-76