Vágólapra másolva!
1961 óta a klasszikus, oda-visszavágós selejtezőket számítva mindössze négyszer fordult elő, hogy a magyar férfikézilabda-válogatott nem jutott ki egy világversenyre. A két-két világ- és Európa-bajnoki kvalifikáció közül kétszer is az a Hajdu János volt a szövetségi kapitány, aki ezúttal Szlovákia ellen törölheti le magáról a sikertelenség bélyegét. Ehhez azonban nem szabad kikapnia az együttesnek Galgócon.

1961 óta alig akadt olyan világverseny, amelyre ne jutott volna ki a magyar férfikézilabda-válogatott. A nehezedő kvótaszerzés miatt először az 1996-os atlantai olimpiáról hiányzott, majd a generációváltás problémáját nem tudta áthidalni az együttes.

1999 szeptemberében Szlovénia ellen elbukott Eb-selejtező jelentette Vass Sándor hattyúdalát, a két évvel korábban világbajnoki negyedig helyet szerző szakember ugyanis a kettős vereséget (29-32, 23-27) követően nem maradhatott a helyén.

Októberben Skaliczki László és Buday Ferenc előtt Hajdu János (a jelenleg is regnáló kapitány) futott be, de az alakulóban lévő csapat már a világbajnoki előselejtezőn bebizonyította kétarcúságát, hiszen kikapott Bulgáriában attól a válogatottól, amely négy nappal korábban Százhalombattán mindössze hat gólt tudott dobni...

A világvége-hangulat azonban nem akkor jött el: a playoffban Norvégia adott leckét, hogyan kell a minimális egygólos hátrányt hazai pályán ledolgozni (20-19, 22-24).

2001 júniusában újabb selejtezőre kényszerült a magyar nemzeti csapat, ezúttal a 2002-es Európa-bajnokságra Svájc ellen kellett volna kivívni a továbbjutást. De ne sikerült, Hajdu kapitány elbukta második lehetőségét is, noha az idegenben elszenvedett 22-21-es vereség biztatónak tűnt.

A nyíregyházi visszavágón ugyan elvileg előnyt jelentett, hogy a vendégek legjobbja Baumgartner nem léphetett pályára, ám hiába volt a 13-10-es félidei előny, az utolsó pillanatban Kostadinovich révén büntetőt szerző svájciak csupán 25-24-es vereséget szenvedtek, ezzel idegenben dobott több góllal felülmúltak bennünket.

2004 tavaszán jött az újabb kudarc, ezúttal egy elbukott vb-selejtező képében: a mumus Norvégia 27-24-re győzött Sandefjordban, erre csupán egy 30-29-es válasz volt Miskolcon - Skaliczki kapitány is behúzott egy rossz pontot addigi bizonyítványába.

A jelenleg is zajló Európa-bajnoki selejtezők utolsó fordulójában megint komoly a tét: a csapat nem kaphat ki Szlovákiában, mert akkor elúszik számára a 2010-es ausztriai kontinensviadal. A galgóci (Hlohovec) mérkőzésen már az esetleges döntetlen is elég lenne.

ForrA!s: MTI

Szombathelyen meglepetésre Szlovákia ünnepelhetett

Hajdu János szövetségi kapitány együttese az eddigi hét találkozóján egyetlen rossz negyedórát produkált - éppen a szlovákok ellen, június 10-én, Szombathelyen -, ha ez nincs, akkor már biztos Eb-résztvevő lenne. Így viszont az utolsó, idegenbeli összecsapásra marad a döntés. A magyarok az ominózus találkozó óta kétszer remekeltek, először a vb-ezüstérmes horvátok vendégeként éppen csak kikaptak, pedig két alapember, Nagy László és Eklemovics Nikola hiányzott, míg csütörtökön a kissé tartalékos görögöket kiütötték.

"Ha a szlovákok elleni találkozó rossz periódusából indulok ki, akkor nincs esélyünk, a többi mérkőzés alapján viszont Galgócon is nyerhetünk. Nem lesz könnyű, a közönség sem lesz velünk, de most már a szlovákoknak van veszíteni valójuk. Eddig nekik sokszor volt szerencséjük" - mondta Hajdu.

Az eldőlt, hogy a bordasérüléssel kezelt Eklemovics vállalja a játékot, ugyanakkor Herbert Gábor fájós térde miatt kimarad, és erre a sorsra jutott Putics Barna is. Ismét bekerült a keretbe a sérüléséből felépült Puljezevics Nenad, de a Barcelona-Pozsony repülőjárattal megérkezett Nagy László is, miután pénteken halaszthatatlanul Spanyolországba kellett utaznia.

Szlovák részről is nagy a várakozás, ám Heister Zoltán szövetségi kapitány szerint a meglepő szombathelyi győzelem csak visszaadta a reményt együttesének, ez nem jelent automatikus előnyt is. "Ha azt akarjuk, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra, akkor kiváló teljesítményt kell nyújtanunk az elsőtől az utolsó pillanatig" - vélte.

A Dunaferr kapusa, Richard Stochl a Pravdának úgy nyilatkozott, 60:40 százalék az esély a magyarok javára. "Nagyon nagy a nyomás rajtunk, de természetesen várjuk az összecsapást, hiszen hazai környezetben nem leszünk teljesen esélytelenek."

A magyar keret az utolsó Eb-selejtezőre:
kapusok: Fazekas Nándor (Gummersbach), Mikler Roland (Dunaferr), Puljezevics Nenad (Pick Szeged)
balszélső: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém)
balátlövők: Ilyés Ferenc (MKB Veszprém), Nagy Kornél (Dunaferr)
irányítók: Császár Gábor (Viborg), Eklemovics Nikola (MKB Veszprém)
beállósok: Rosta Miklós (Dunaferr), Schuch Timuzsin (Constanta), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
jobbátlövők: Laluska Balázs (Pick Szeged), Mocsai Tamás (TBV Lemgo), Nagy László (Barcelona)
jobbszélsők: Harsányi Gergely (PLER), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém)

A szlovák keret:
kapusok: Richard Stochl (Dunaferr), Teodor Paul (PLER), Peter Pcola (Nové Zámky)
beállósok: Andrej Petro (Schaffhausen), Michal Kopco (Gyöngyös), Alexander Ivanov (Nové Zámky)
szélsők: Tomás Stranovsky (Amicitia Zurich), Martin Stranovsky (Ademar León), Marián Kleis (Gyöngyös), Tomás Urban (IS Kosice), Viktor Szapu (Nové Zámky)
átlövők és irányítók: Daniel Valo (Melsungen), Csaba Szucs (Nordhorn), Frantisek Sulc (Düsseldorf), Juraj Niznan (Obernburg), Radovan Pekár (Tatran Presov), Jozef Bicaník (Tulln), Juraj Petko (Nové Zámky).


A január 19. és 31. közötti 16 csapatos Eb-re már 13 hely elkelt: a házigazda Ausztria és a címvédő Dánia mellett Svédország, Oroszország, Szerbia, Izland, Norvégia, Horvátország, Németország, Franciaország, Csehország, Spanyolország, Lengyelország és Ukrajna biztosította helyét.

Az utolsó fordulóban dől el, hogy a magyar-szlovák és a fehérorosz-szlovén párharcból mely együttesek csatlakoznak a mezőnyhöz.

A magyar csoport állása:

1.

Horvátország

7

6

0

1

223-156

12

2.

Magyarország

7

5

0

2

211-160

10

3.

Szlovákia

7

4

0

3

195-185

8

4.

Görögország

7

3

0

4

175-194

6

5.

Finnország

8

0

0

8

159-268

0


A csoport első két helyezettje vehet részt a januári, ausztriai Eb-n.

A magyarok eddigi eredményei:
október 29.: Görögország - Magyarország 21-27
november 2.: Magyarország - Horvátország 30-28
november 27.: Finnország - Magyarország 21-34
november 30.: Magyarország - Finnország 34-15
június 10.: Magyarország - Szlovákia 29-30
június 14.: Horvátország - Magyarország 26-25
június 18.: Magyarország - Görögország 32-19

Elfogytak a jegyek

Tájékoztatjuk szurkolóinkat, hogy a vasárnap Hlohovecben (Galgóc) megrendezésre kerülő Szlovákia-Magyarország férfi Európa-bajnoki selejtező mérkőzésre a belépőjegyek elővételben elfogytak. Kérjük, hogy csak azok a szurkolók utazzanak el a mérkőzésre, akik érvényes belépőjeggyel rendelkeznek, mert a helyszínen jegyárusítás nem lesz.

Magyar Kézilabda Szövetség