Vágólapra másolva!
Utolsó, sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőjét idegenben, a szlovákiai Galgócon vívta a magyar férfikézilabda-válogatott, amely Fazekas Nándor pazar kapusteljesítményének köszönhetően 30-19-re diadalmaskodott, s biztosította helyét a jövő évi, ausztriai kontinensviadalon.

Eredmény, Európa-bajnoki selejtező, 4. csoport, 8. forduló:
Szlovákia - Magyarország 19-30 (6-17)
Hlohovec (Galgóc), 3000 néző
v.: Jens Carl Nielsen, Peter Lorentzen (dán)
gól: Pekar 3, Petro 3, Valo 2, Sulc 2, Urban 2, Niznan 2, Szücs 2, M. Stranovsky 2, Kleis 1, illetve Eklemovics 7, Iváncsik T. 5, Nagy L. 5, Ilyés 4, Császár 4/1, Iváncsik G. 3, Zubai 2
hetes: 1/0, illetve 2/1
kiállítás: 8, illetve 14 perc

A 4. csoportban élen végző Horvátország mögötti továbbjutó kérdése a záró fordulóra maradt. A két pont előnyben lévő magyar válogatottnak legalább döntetlent kellett elérnie Szlovákiában, ellenkező esetben a szlovákok a jobb egymás elleni eredmény alapján jutottak volna tovább.

A két válogatott korábban 22 alkalommal találkozott egymással, 13 magyar győzelem és 4 döntetlen mellett mindössze ötször diadalmaskodott a szlovák gárda. Legutóbb, június 10-én éppen Szombathelyen (29-30), de az eszéki, világbajnokság csoportmérkőzésén is csupán 24-24-et ért el a Hajdu János vezette csapat.

A benevezett keretbe ott volt a sérülésből felépült két csillag, Eklemovics Nikola és Puljezevics Nenad - előbbi kezdőként lépett pályára -, a lelátón pedig a létszámbeli hátrányban lévő magyarok voltak hangosabbak.

Első félidő:

Szlovákia kezdte a mérkőzést, Fazekas, majd a másik oldalon Stochl is kiváló védéssel mutatkozott be - közben Schuch meze elszakadt, így másfél perc után Zubai lépett pályára. Az első gólt Iváncsik Gergő lerohanásból szerezte (0-1).

Fazekas újabb védését követően a labda a hazaiaknál maradt, Valót Laluska rántotta le - két perc. Eklemovics közbelövését Stochl védte, Ilyés viszont alulról kilőtte a bal alsót (0-2). Az emberhátrányt Kleis használhatta volna ki, ám hetesét Fazekas lábbal kirúgta...

A 6. perc elején Ilyés újabb átlövésével háromra nőtt az előny (0-3), Fazekas hat és fél perc után nyúlhatott maga mögé Martin Stranovsky gólja után - Nagy gyorsan válaszolt (1-4). A második hazai gólt a magyar felmenőkkel bíró, Szeged által is megkörnyékezett Szücs vágta a bal alsóba, majd Valo betörésből szerzett gólt (3-4).

Tíz perc elteltével Eklemovics villant kétszer (3-6), Sulc ugyan balátlövőből megszerezte első találatát, de Ilyés villámválaszával visszaállt a háromgólos különbség (4-7). Sőt, Eklemovics újabb átlövéseivel ötre nőtt az előny (4-9), ráadásul Martin Stranovsky kétperces büntetést kapott.

Jól védekezett a magyar válogatott, de egyértelmű, az első negyedórában a két kapus közti teljesítmény is döntőnek bizonyult - Fazekas ennyi idő alatt hét bravúrt mutatott be. Érthetetlen és értékelhetetlen volt a szlovákok játéka, Eklemovics ötödik találatával már 10-4 állt a magyarok neve mellett, Heister kapitány viszont a kispadon üldögélve szemlélte az eseményeket.

A 18. percben Iváncsik Tamás találatával 11-4-re növelte az előnyt, Valo erre válaszolt, Nagy a másik oldalon hálószaggató gólt suhintott (5-12). Heister ekkor állt fel, s kért időt...

A 21. percben Laluska megkapta második kisbüntetését, Fazekas hozta a megszokott bravúrt Sulc átlövésénél, majd Kopco befordulásánál, Petro viszont hosszú idő után gólt dobott (6-12). Válaszul Zubai forgott be emberével együtt, ez újabb gólt és újabb emberelőnyt eredményezett (6-13).

Ilyés találata átlendítette a hétgólos határon a gárdát (a januári vb-mérkőzésen úgy lett döntetlen a vége, hogy a mérkőzés folyamán már héttel is vezettünk), a nyolcgólos előny hűen tükrözte a pályán látottakat (6-14).

A 27. percben az először pályára lépő Császár, majd a villámlábú Iváncsik Tamás alázott, Fazekassal senki sem bírt, 16-6-nál Hajdu János csak azért kérhetett időt, hogy kicsit mutassák őt is a televízióban... A hajrában még Iváncsik Tamás erőltette meg magát, míg Eklemovics letarolta Valót, s kicsit előbb fejezte be a félidőt (6-17).

Második félidő:

Szünet után emberhátrányban folytatta a mérkőzést a magyar válogatott, Fazekas a maradék önbecsülését is széttörte az ellenfélnek, miután Urban ziccerét szinte a feje mellől rúgta ki. Igaz, a kassai játékos félperc múlva javított, majd Kleis is lerohanta a védelmet (8-17). Utóbbi kiállítását Zubai használta ki (8-18), Niznan és Sulc azonban nem adta fel (10-18).

Hét perc alatt négyet faragott hátrányából a felszabadulttá váló hazai csapat, Petro góljával 11-18-ra alakult az állás. Zubai villant, kiharcolt egy kiállítását és egy hetest, sajnos utóbbit Paul kivédte. A PLER kapusa remekelt, szerencsénkre Fazekas is belekapott egy-két lövésbe, így nem csökkent az előny. Sőt, Iváncsik Tamás révén végre ismét zörrent a háló (11-19).

Egy gyors lerohanást a lassú Pekar fejezett be (12-19), Nagy és Iváncsik Tamás egyéni akcióból válaszolt (12-21). A 46. percben Urban jobbszélről lőtt szép gólt, válaszul Eklemovics meglőtte első dugóját a második játékrészben is (13-22). Kipukkadt a szlovák front, Nagy bombájával visszaállt a tíz közte, ezt toldotta meg még eggyel Császár (13-24).

Az utolsó tíz percre 24-14-es magyar előnnyel fordultak a csapatok, de Eklemovics villámgyorsan visszahozta a félidei különbséget, Iváncsik Gergő pedig balról átejtette Pault (14-26). A mérkőzés első értékesített hetesét az 53. percben Császár lőtte, Pekar a bal alsót választotta (15-27).

Az 55. percben Nagy László kosárcenterhez hasonló bejátszást kapott, Petro ugyancsak beállósból volt eredményes (16-28). Egy időkérést után Niznan talált be, Iváncsik Gergő és Császár leindítás során lőtt gólt (17-30).

Az utolsó percben Szücs és Martin Stranovsky még kozmetikázott az eredményen, de nem osztott, nem szorzott, Magyarország 30-19-re győzött, s kiharcolta a jövő évi ausztriai Európa-bajnokságon való szereplést.

Fazekas Nándor: "Jól védekeztek a fiúk előttem, a csapat 150 százalékkal játszott, így könnyebb dolgom volt. Bebizonyítottuk idegenben is, hogy van tartásunk, boldog vagyok, hogy ott lehetünk az Európa-bajnokságon."

Hajdu János: "Éreztem, hogy a csapatban van erő. A szlovákok már a találkozó előtt feszültek voltak, lehetett rajtuk látni, hogy tartanak az összecsapástól, nem úgy, mint másfél hete, Szombathelyen. Most nekik volt veszíteni valójuk, és egyszerűen átrobogtunk rajtuk. A siker alapja a szenzációs kapusteljesítmény volt, Fazekas extázisban védett, az ő lendülete pedig átragadt a többiekre. Fontos volt, hogy bebizonyítottuk: ott a helyünk a legjobb 16 európai válogatott között. Nagy szívfájdalmam lett volna, ha egy rossz meccs, egy rossz negyedóra miatt nem jutunk ki az Eb-re."

Császár Gábor: "Elszántak voltunk, úgy érzem, kicsit megleptünk a szlovákok az első negyedórával. Utána arra kellett figyelni, nehogy leadjuk a megszerzett előnyt."

Zoltan Heister, a szlovákok szövetségi kapitánya: "A magyar kapus teljesítményével teljesen letaglózott bennünket. Az első félidőben mintha a pályán se lettünk volna. A szünetben azt kértem a játékosaimtól, hogy most már játsszanak felszabadultan, mutassák meg, mit tudnak. Kicsit közelebb jöttünk, de a magyarok most sokkal jobbak voltak."


A csoport másik mérkőzésén:
Görögország - Horvátország 24-29 (13-14)

A csoport végeredménye:

1.

Horvátország

8

7

0

1

252-180

14

2.

Magyarország

8

6

0

2

241-179

12

3.

Szlovákia

8

4

0

4

214-215

8

4.

Görögország

8

3

0

5

199-223

6

5.

Finnország

8

0

0

8

159-268

0